Вашингтон ще достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, обяви днес Пентагонът

Вашингтон ще достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, обяви днес Пентагонът
07-09-2023г.
0
Лентата

Вашингтон ще достави на Украйна боеприпаси с обеднен уран, обяви днес Пентагонът, предадоха световните агенции. Те са ефикасни срещу танкове и блиндирана военна техника.

120-милиметровите боеприпаси с обеднен уран са предназначени за бойни танкове "Ейбрамс", обещани на Киев в рамките на нов транш американска военна помощ на стойност 175 милиона долара, поясни Пентагонът в изявление.

За първи път САЩ ще доставят подобни боеприпаси на Украйна, които са спорни заради рисковете за отравяне на военните и на населението.

Уранът е изключително плътен метал, който не се деформира, когато влиза в контакт с целта си. Той е използван затова в бомби и снаряди.

Великобритания вече обяви преди няколко месеца, че има намерение да достави боеприпаси, съдържащи обеднен уран на Украйна. Тогава Москва разкритикува тази инициатива.

САЩ вече обещаха близо 43 милиарда долара военна помощ на Киев от началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер заяви днес, че танкове "Ейбрамс" скоро ще бъдат доставени на Украйна.

В новия пакет от помощи, обявен от Пентагона днес, има и боеприпаси за артилерията, системите ХАЙМАРС, противотанкови системи и системи за противовъздушна отбрана, каза говорителката на Белия дом.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.