Темата с чуждестранното финансиране на медии, образование и НПО в България потъна, но в САЩ е актуална

Темата с чуждестранното финансиране на медии, образование и НПО в България потъна, но в САЩ е актуална
01-10-2023г.
0
Гост-автор

Автор: Владислав Наков

Темата с чуждестранното финансиране на медии, образователни институции и НПО-та в България потъна през последните месеци, но в САЩ е все така актуална.

На 19 септември т.г., подкомисията на Камарата на представителите на САЩ, по въпросите на ранното детско, основното и средното образование, проведе изслушване относно защитата на академичната свобода от влиянието на Китайската комунистическа партия. Поводът беше публикуван през юли доклад на Родителската асоциация за защита на образованието от влиянието на Китай върху образователните институции в САЩ.

Оценките и предложенията, направени по време на изслушванията, дават представа за аргументите на поддръжниците на по-строгите мерки за противодействие на намесата в американското образование и решенията, които те насърчават.

Според председателя на подкомисията Арън Бийн влиянието на Китай върху американските университети и училища създава заплахи за националната сигурност, както и за академичните геополитическите интереси на САЩ. Един от централните рискове, според Бийн, е фокусът на китайските програми върху елитни образователни институции и училища в близост до американски военни бази, които потенциално биха могли да бъдат използвани за влияние върху децата на военните и получаване на достъп до класифицирана информация. Бийн също така посочва „опити за въвеждане на чужди идеологии“ в американските училища и заплахи за „академичната сигурност“. О това се разбира, че получаването на чуждестранно финансиране насърчава наративи, полезни за спонсора и автоцензурата.

Поканените експерти си послужиха с още по-груба реторика. 

Майкъл Гонзалес, старши сътрудник във фондацията "Heritage", описва китайските образователни програми като „груба намеса в начина, по който най-младите американци учат за това кой е вероятно да стане техен основен противник през 21 век“.

Щатският началник по общественото обучение в Оклахома Райън Уолтърс отбеляза, че защитата на образованието от чужда намеса е въпрос на национална сигурност в контекста на „дълбок конфликт с използване на информационни оръжия, дезинформация и пропаганда“. Възможните инструменти за справяне с тези рискове включват предложения за осигуряване на прозрачност на чуждестранното финансиране за американските училища, използване на разследващите правомощия на ФБР за наблюдение на съществуващи програми, спонсорирани от чужбина, и приемане на законодателство, забраняващо на училищата да получават финансиране от чужди правителства.

Фактът, че темата не слиза от дневния ред на САЩ, потвърждава значимостта на проблема и повишеното внимание към него. Хубаво би било, в светлината на предстоящите местни избори, темата отново да влезе в дневния ред на България, по примера на основния ни партньор.

Източник: edworkforce.house.gov

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.