Светът не е изтъкан само от алчност

 Светът не е изтъкан само от алчност
12-10-2023г.
0
Гост-автор

Преди два дни е починал Чарлз Фийни.
Вероятно непознато име. Не ми беше познато и на мен.

Чарлз е бил милиардер. Основател на огромна мрежа от duty free магазини на летища и инвеститор. Той обаче не се е возил в скъпи коли, не е пътувал с личен частен самолет и е нямал огромни имения из цял свят. 

Всъщост е пътувал с обществен транспорт и е живеел в двустаен апартамент в Сан Франциско. През целия си живот, тихо, без много шум, е дарил богатството си от над 8 милиарда долара за образование, здравеопазване и благотворителност - от университети в САЩ, през болници във Виетнам, до организации за мир в Северна Ирландия.

Оставя само 0.025% от цялото си богатство (2 милиона) за себе си и с него доживява спокойно в апартамента си до 92 годишна възраст.
Защо споделям тази история с вас ли?

Просто за да покажа поредния пример, че светът не е изтъкан само от алчност. Че благотворчеството, мисълта за общото, неотдаването на низките стремления за трупане на богатство заради самото богатство и личните блага - че всички тези неща не са наивна мисъл в главата на идеалисти.
Че дори и подложени на най-голямото изпитание - безбрежното богатство, което може да купи всичко, което има цена и да корумпира до дъно човешката душа - дори и тогава има хора, които устояват и дават пример. 

Не на думи. Не и широко афиширан по телевизионни студиа или живи излъчвания в социалните медии, а просто с философията, по която са изживяли живота си.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.