Стотици украински ЛГБТ войници на прайда днес в Киев с нашивки на еднорози: Лишени сме от права

Стотици украински ЛГБТ войници на прайда днес в Киев с нашивки на еднорози: Лишени сме от права
16-06-2024г.
0
Лентата

Няколкостотин украински военни от ЛГБТ общността и техните поддръжници днес участваха в шествие в центъра на Киев, за да поискат повече права и да привлекат внимание към факта, че служат на страната си във войната срещу Русия, предаде Асошиейтед прес.

Военнослужещите, мнозина от които носеха нашивки с дъги и еднорози на униформите си, призоваха правителството официално да им даде правото на партньорство. Те нарекоха събитието „шествие на гордостта“, но то беше лишено от празничната атмосфера на събитията в мирно време и се проведе под дъжда и под засилена полицейска охрана на фона на заплахи от контрапротестиращи.

Смята се, че участието на ЛГБТ общността във въоръжените сили е допринесло за промяна в обществените нагласи към еднополовите партньорства в социално консервативната страна, посочва АП.

„Ние сме обикновени хора, които се борят наравно заедно с всички останали, но сме лишени от правата, които имат други хора“, заяви Димитрий Павлов, войник, който се движеше с бастун в ръка.

Активисти агитират за правни реформи, които да позволят на хора в еднополови партньорства да взимат медицински решения за ранени войници и да уреждат погребения на жертви на войната, която започна преди повече от две години.

Според тях заздравяването на правата на хомосексуалните ще допринесе за допълнително разграничаване между Украйна и Русия, където правата на ЛГБТ общността са строго ограничени.

Служители от посолството на САЩ в страната и от няколко посолства на европейски страни също присъстваха на шествието.

Организаторите бяха изпитали трудности при организирането на проявата. Градските власти отклониха петиция да бъде позволено тя да се състои в метростанция.

„Това събитие е част от ляво, радикално политическо движение и цели да наложи политическа идеология и също така да разруши институцията на семейството и да отслаби украинското общество в условията на война и отблъскване на руска агресия“, се казва в изявление на църквата.

Полицията установи кордони в центъра на Киев, за да предпази участниците в шествието от контрадемонстрация. Както участниците в ЛГБТ шествието, така и контрапротестиращите поискаха чужди страни да помогнат на Украйна във войната ѝ срещу Русия и скандираха „Въоръжете Украйна сега!“.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.