Почти никой от политиците не говори и не споменава Дякона

Почти никой от политиците не говори и не споменава Дякона
19-02-2024г.
0
Симеон Миланов

Очаквах, че днес ще се лее поток от сълзливи словоблудства от нашите политици и държавни власти по случай отбелязването на 151 години от обесването на Дякона. Но този път ме изненадаха, почти никой не говори и не споменава. 

По същия начин, по който София не отбеляза Освобождението си от османско робство и въобще, както историята ни все повече се замита и прикрива. Но аз, разбира се, необременен от зависимостите и плановете на (анти)българската псевдо-политическа каста и платените ни корпоративни медии, ще ви кажа няколко неща за Левски. 

Апостола вярваше в "чиста и свята демократска република", в свободата и човешкото достойнство на всички хора, както и правото на българите да живеят свободно, в своя собствена държава. Той не отиде с гордо вдигната глава на бесилото, за да може днес разни мижитурки да налагат ново робство, този път духовно, над българите. Тези, които обикновено използват името му с нечистите си усти, са същите, които искат да цензурират интернет и медиите сега. И са същите, които фактически приключиха българската държавност, за чието създаване Апостола загина. 

Васил Левски искаше свободна България, която да бъде равна с другите европейски народи, а не да им бъде подчинена, на тях и на техните началници. Той искаше да уважаваме всяко друго вероизповедание и етнос на нашата територия, но не и да подкопаваме и нападаме нашето си православие. Той казваше, че българи, турци, арменци, гърци и всички други на наша територия трябва да са равни помежду си, но със сигурност нямаше предвид, че трябва България да бъде колонизирана и заселена от тълпи от хора от Предна и Средна Азия, както правят днешните наши чорбаджии, еничари и аги. 
Това, което днес имаме не е демокрация, не е държава, не е равнопоставено на другите европейски народи и дори не е България. И виновните за това са лицата от нашата политическа каста, чуждите фактори, които се възползват от тях, но на първо място..... ние самите. Извинявам се, че ще ви прозвуча неприятно и грубо, уважаеми сънародници, но вие бесите Левски всеки ден със своята пасивност и инертност. Бесите Левски всеки път, когато наблюдавате как тиранина "коли, беси,бие, псува и глоби народ поробен" (по Ботев).

 Предавате Апостола всеки път, когато вместо да последвате неговия път и да се възползвате от свободата, която имаме заради него и всички други български герои, вие предпочитате да сведете глава, следвайки древната анти-мъдрост на нашия народ, че "преклонена главица, сабя не я сече". Предавате делото на Левски, когато отказвате да се възползвате от най-елементарните си човешки и "демократски" права, като да гласувате, протестирате и говорите срещу днешния тиранин. 

Някои от вас ще кажат, че не трябва да използвам отбелязването на тази черна годишнина, за да "политизирам". Но уважаеми, делото на Левски е политическо и, уверявам ви, той сам и по-добре от мен би ви казал тези неща, ако беше жив. И пак щеше да запише в тефтерчето си "Народе????" Защото Левски вярваше в българския народ, дали наивно или не, но той искрено благоговееше пред това колективно тяло, чийто син бе самият той. И искаше народът да не разчита на външни фактори или случайни обстоятелства, а на собствените си сили. Но накрая, разбира се, героят е разбрал, че е почти изцяло сам. 

Отново ще си позволя да цитирам и Христо Ботев с едно негово стихотворение:
"Пием, пеем буйни песни
и зъбим се на тирана;
механите са нам тесни -
крещим: "Хайде на Балкана!"
Крещим, но щом изтрезнеем,
забравяме думи, клетви,
и немеем и се смеем
пред народни свети жертви!"
Познато, нали? Защото е истина. При това бих казал, че в такова положение сме поне от 14 век, а не от вчера. Дали заради робството, или пък дори заради пагубните и разлагащи еретически учения като богомилството, адамитството, павликянството и др., които се наместват трайно в България и са същинска напаст, която подкопава държавността точно преди падането ни под османска власт (учейки, че всичко земно е "от дявола" и човек не трябва да се бори срещу нашествениците османци, нито да се подчинява на царя и Църквата), но е факт, че в даден момент в миналото, българите от творци на Историята, стават пасивни наблюдатели. И това продължава векове наред. Търпим, мълчим, а тиранинът ни мачка. И срамът ни се мие от малцината уникални личности и герои като Левски. Такива, които повярваха, че не сме стадо и "рая", а нещо повече - достоен народ, който заслужава своето достойно място сред другите свободни народи. 
Искрено се надявам, че ще спрем да мълчим и да "немеем" и дори да "се смеем пред народни свети жертви!" Защото просто нямаме друг избор. Или ще следваме завета на Левски и ще създадем една истинска, чиста и свята БЪЛГАРСКА република, или ще отидем на бунището на историята. И не, не ви призовавам към революция, а към малко срам и съвест! Левски е трябвало да бяга от преследващите го османски власти, да буни и подбужда страхливите и приучени на подчинение селяни, еснафи и чораджии, да създаде мрежа от комитети в епоха, когато писмо от един човек до друг се придвижва с дни, седмици и дори месеци. А вие все още, поне на теория, можете да се организирате, можете да гласувате, можете да протестирате, можете да се сдружавате и да променяте свободно своето битие и това на България. Имате информационни и комуникационни ресурси, каквито Левски нямаше. Но тази относителна свобода, която все още имаме, е на път да ни бъде отнета чрез поетапно въвеждане на цензура и диктатура, което вече всички се убедихме, че е целта на нашата колониална администрация. Възползвайте се от относителната свобода, докато е време и докато България все още може да бъде спасена. 

Последвайте завета на Левски, вместо само да споделяте снимката му два пъти годишно. И както казва проф. Иво Христов, за да го перифразирам, "стърчете като стълбове, а не ставайте мостове, че да минават по вас"! Покажете на света, че сте достойните наследници на революционерите и лудите глави като Левски и Ботев, на гениите като Раковски, на просветителите като Паисий и Софроний, на завоевателите и воините като Крум и Симеон, на победителите от Одрин, Дойран и Червената стена! А не някаква си "рая".....

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.