СМЕШНАТА ЕВРОПА

СМЕШНАТА ЕВРОПА
19-08-2017г.
45
Ясен Крайчев

Този път няма нищо общо с тероризма. И същевременно всичко общо. И всичко е общо, та нали девизът на ЕС е „Обединени в различието”. Смешното е, че не можеш да си обединен с някой, който се взривява до теб. Физически е невъзможно.

Смешното се случи на 15.08.17, преди терористичния акт, преди Прей фор Барселона, преди поредното „осъждане” от страна на политиците.

БТА предаде новината, че „Парламентът на фламандския регион в Белгия е отпуснал половин милион евро за финансиране на хумористични предавания по медиите, осмиващи пропагандата на екстремистки организации като "Ислямска държава" (ИД)”. Край на цитата. И край на хумора.

Този хумор не е черен, той е розов. Това е хуморът на лекаря, който вместо да оперира рака, прави смешни клипчета за метастазите му. Хумор на тумора.

Забавните видеа могат да бъдат пускани на екраните в метрото, преди поредната бомба. Какво ще кажете?

„Уважаеми гости на Брюксел, в центъра на града можете да се насладите на пикаещото момченце. Ако не го познаете, то може би джихадистите са отрязали главата му!” Ха. Ха. Ха.

Четейки подобни новини, човек се замисля кой е истинският тумор на съвременното общество.

От една страна, на група хора са дадени толкова права и свободи, че могат да вършат хиляди нарушения и престъпления още от стъпването си на континента, резултиращи в последна сметка до газене на хора по улиците. От друга страна, в повечето страни в Европа могат да те арестуват, ако носиш джобно ножче.

Да се пишат само констатации обаче също е безсмислено.

Европа и всички ние имаме нужда от решения. Решения, които да ни помогнат да си върнем света такъв, какъвто бе допреди страха от терора. Решения, които ако не открием, или ще загинем, или ще загубим Европа и красивата мечта за нея.

Първата стъпка към решаването на всеки проблем е дефинирането и осъзнаването му. Спешно трябва да забравим за мечетата, временните профилни снимки във Фейсбук и свещите. А управляващите да спрат с хумористичните предавания.

Не предприемем ли тази стъпка, да се говори по-нататък е излишно. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.