Какво всъщност се случи в Белене?

Какво всъщност се случи в Белене?
14-03-2017г.
44
Читател

Един свещеник от католическата енория реши да приюти едно бежанско семейство. ЕДНОЛИЧНО. Защото той не обсъди въпроса с местното ръководство и с местната общност.

Беленската общност зае позиция срещу това еднолично решение на свещеника. Да, не пожела сирийското семейство в своята общност, но никой не се позаинтересува защо, дали беленчани нямат лоши спомени от приютяване на хора с незавидна репутация. Но пък и на кого ли е нужно мнението на хората?...

Отделен е въпросът, че сирийското семейство със статут бежанци се оказа, че е с нередовни документи и е нарушило българските закони. Закони, които би трябвало да изпълняват, след като са бежанци в Република България и следователно придобиващи правата и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на страната ни, както всички останали българи.

Местната власт се опита – НЕЕДНОКРАТНО – чрез разговори със свещеника да реши казуса по дипломатичен път.

БОЖИЯТ СЛУЖИТЕЛ, направил немалко за беленчани, сега  бе обиден на беленски общински съветник, заяви, че е заплашван, и вместо да потърси правата си по законен път ИЗБРА пътя на конфронтацията - поиска оставката на кмета, на общинския съветник и спря помощите, давани на нуждаещите се от Община Белене, НЕ ОТ НЕГО, а от католическата организация „Каритас“. Вследствие БОЖИЯТ СЛУЖИТЕЛ бе отзован от Ватикана.

ОТЗОВАН!

Глаголът отзовавам означава: Официално връщам свой представител, изпратен с мисия някъде. Синоними: откомандировам, уволнявам, вземам обратно.

ОТЗОВАВАМ не е равно на ИЗГОНВАМ.

За да е отзован свещеникът от Ватикана, значи той е извършил нещо, с което е опетнил мисията си. Значи разследване от Ватикана на случилото се.

Но обществеността реши, че свещеникът е изгонен. Пардон! – решиха го политически формации, които видяха в случая възможност да блеснат, да бъдат забелязани на фона останалите политически формации, предвид предстоящите избори за Народно събрание.

НЕ ПРОВЕРИХА ФАКТИТЕ!

Но демонстрираха патриотизъм, обществена и религиозна ангажираност.

И блеснаха.

Същите велики патриоти, загрижени за добруването на милата рОдина обявиха свои сънародници за катили, отрепки, идиоти и прочие. Без да се опитат да ги опознаят и да разберат, че между тях има хора, с които България се гордее.

Същите велики патриоти застанаха на страната на чужденци, обяснявайки, че са мирно семейство и нямат общо с терористичните прояви на техните сънародници. И пак те се възползваха от медийната проява на един свой сънародник, за да обявят цял български град с население около четири хиляди души за „руски подлоги“.

Организираха се протести, петиции…

На българска почва. Не пред Ватикана, която ОТЗОВА своя представител.

 

Роля изиграха медиите. Те представиха точно една гледна точка – на свещеника. И на един политически паразит.

НЕ ПРОВЕРИХА ФАКТИТЕ. НЕ ПОТЪРСИХА МНЕНИЕТО НА МЕСТНИТЕ.

Те имаха своя скандал, своя висок рейтинг. И вече десет дена тема за дискусии в предаванията си.

Кой спечели?

Политиците.

Медиите.

А българинът – поредната история, с която да бъде манипулиран и върху която да чеше „КОМПЕТЕНТНО“ езика си.

P.S.

За сведение:

След като са придобили статут на бежанци, сирийското семейство е било нужно да входират заявление за адресна регистрация, придружено с  нотариално заверен договор за наем, нотариално заверено съгласие на собственика на имота, в който ще се извършва адресната регистрация. Все документи изисквани от закона, които така и не са постъпили в община Белене.

Много от доброволците, участвали в инициативите на Паоло Кортези се обявиха против неговото поведение спрямо гражданите на Белене! Но никой от медиите не сметна за необходимо да потърси и тяхното мнение.  На тях им стигаше, че отец Кортези е направил толкова много за Белене и за България! Сам ли? Не точно!

Милен Дулев, до встъпването си в длъжност кмет на Община Белене, е член на настоятелството на Енория "Рождение на Блажена Дева Мария" в гр. Белене. Той е в близки отношения с католическата църква и винаги е подкрепял инициативите на  Отец Паоло, когато те са в полза на жителите на града. Член е на Управителния съвет на Културен център "Евгений Босилков – Белене", а също така и член на Инициативен Комитет "Остров Белене", който по-късно прерасна във Фондация "Остров Белене", ръководена от католическия свещеник Паоло Кортези.

От излъчения по телевизията материал много добре се вижда, че Милен Дулев беше встрани от групата, протестиращи пред Общинската администрация в Белене. И не случайно! Сред участниците в този така наречен „протест“, присъстваха и бивши кметове на Белене от БСП, които са настоящи общински съветници и които имат най-голям интерес от оставката на Милен Дулев като кмет. Още един интересен може би факт е, че общинският съветник от така наречените демократи и патриоти на местно ниво, който бе основно действащо лице в оформилия се скандал и също изказа мнение пред камерите, подкрепи БСП на местните избори. Може би това трябваше да подскажат руското знаме и "г-н Путин ще ни оправи”, знам ли?!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.