Защо сме бедни, какви са тези сметки, бе?

Защо сме бедни, какви са тези сметки, бе?
09-02-2017г.
70
Адриана Аврамова

БЕДНЯЦИТЕ плащаме ТОКА

Как се плащат сметки, когато си беден?

Как се живее с 500 лв. заплата и 300 лева за сметки?

Онзи ден излезе ново проучване, шумно обявено в новините, според което всеки втори българин се води ''бедняк'', тъй като живее с под 560 лв. месечно - сумата, която ни е нужна да преживяваме ''нормално'' в нашата мила страна.

Ето и още малко данни от статистиката:

С 200 лева на месец живеят 40% от пенсионерите в страната.

Около 70% от работещите българи получават под средната заплата за страната.

Всеки четвърти безработен е младеж между 15 и 29 години.

И след този цветущ преглед на доходите ни или по-точно липсата на такива, излиза, че... ние просто сме една бедна, мизерстваща нация в една държава, която се стреми да бъде ''европейска'', ''модерна'' и уж развиваща се.

В същата тази наша България, в която докторите взимат по-малко пари от миячите на чинии в чужбина, обаче, всеки месец ни сюрпризират с едни хубави, тлъсти сметки.

За ток, вода, парно, телефон, Интернет, телевизия и какво ли още не.

Да уточня само, че последните три са си лукс, който много хора в нашата модерна страна не могат да си позволят и живеят в изолация.

Та, поводът за тази статия, освен проучването, за което ви споменах, са и така чаканите януарски сметки за ток, за които отсега ни предупреждават, че ще бъдат двойни.

И явно наистина са такива, хората, които вече са ги получили казват, че новата фактура е с около 40 до 50% отгоре на предишната. Но си мълчат, защото бяха умело подготвени от медии и ел. Дружествата - да няма изненади.

Моята сметка за последния отчетен месец е 150 лева. Това е за апартамент в София, в който живеят трима души. Тоест, януарската сметка ще е около 250 лева в най-добрия случай.

Седя и разсъждавам как така през декември 2015-та сметката е 90 лева, а година по-късно вече е 150лв. за същия период.

При положение, че се използва един климатик, един хладилник, една пералня,  готварската печка - много рядко и като добавим, че това потребление става между 17 и 23ч., тъй като през другото време рядко има някой удома.

Преминаваме на парното, което НЕ ползваме, но пък задължително трябва да плащаме някаква си такса за тръбите в стаята и отгоре на всичко топломерът отчита единици, ей така - от въздуха. Тъкмо 130, без да е пускано парното.

Оказва се, че топломерът бил за смяна - искат ни 10 лв за преглед на проблема и 36лв. за нов топломер.

Като добавим водата, която ни таксуват около 50-60 лева месечно и другите разходи като телевизия и Интернет, който често спира, ама това никой не го отчита, излиза, че разходите за сметки на едно тричленно семейство, което дори не живее в разточителство, са около 500 лева месечно.

И знам, че далеч не сме единствен случай, да не кажа, че и сме от онези крайно НЕ-фрапиращите.

Кого да попитам:

Как се справят възрастните хора с пенсии по 100 лева?

Как живеят хората, чиито заплати са между 400 и 500 лева, а сметките им са по 300?

Как се гледат деца, когато работиш, за да си платиш тока?

Седя и си мисля - защо на фона на цялата мизерия, в която се опитваме да оцелеем, позволяваме да ни правят на олигофрени, да ни ограбват, да ни таксуват ужасяващи сметки, а ние чинно да ги плащаме като една рая.

Преглътнахме билета за градския транспорт, високите данъци, синята зона в центъра, цените за винетките, сега с всяка следваща година, стъпват и в домовете ни и сякаш ни казват, че ако искаме да живеем НОРМАЛНО, трябва прилежно да им вадим пачката за начислените сметки, а някои други, по-хитри и умни, явно, да трупат състояние на гърба на БЕДНИТЕ българи.

Знам, че не сме като гърците и никога няма да бъдем. Знам, че не сме и като румънците. Не сме взели и нищо от турците.

Ние просто тихо и скромно търпим подигравките на гърба на смешните заплати, а вечер се прибираме на тъмно и студено, за да спестим някой лев от сметките и да остане за ракия...

Знам, че нищо няма да се промени в тази НЕнормална страна, но поне... поне се ядосайте.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.