Разломът в Европа е огромен. Борисов се е закачил за полата на провалената Меркел

Разломът в Европа е огромен. Борисов се е закачил за полата на провалената Меркел
29-08-2016г.
22
Гост-автор

– Според теб какви реални договорености очакваше да направи Борисов при посещението си в Турция? Каква беше целта му и имаше ли полезен ход?

– Никакви. Той не е в позиция да постига договорености. Може само да се надява на отсрочки във времето. Който не си охранява границите и не взима правилни решения навреме, се озовава в подчинено положение. За съжаление заложник в случая стана целият български народ. Борисов направи купища грешки, които се налага да поправя в скоростен порядък. Трябва незабавно да затвори границата. Оцеляването му в политиката вече зависи от това.

– А какви са очакванията на Ердоган от България? Кои са целите на турската политика, в които ние се вписваме, и изгодни ли са те за нас?

– Ердоган няма очаквания,  а само желания към България, които се изпълняват едно по едно. Списъкът набъбва всеки ден: оставяте този посланик, въпреки че се намесва във вътрешните ви работи и ви унижава; толерирате моята партия, регистрирате я; българското мюфтийството работи с мен и гостува на моята партия в Турция; предавате ми който искам без съд и присъда и т.н. Накрая ще направи така, че България да се командва дистанционно от едно политико-религиозно-етническо малцинство.

– Борисов каза, че е можел в Истанбул за няколко часа да реши проблемите на България с бежанците, но не го е направил в името на европейската солидарност. Допускаш ли, че това е така и че България може да се договаря с Турция зад гърба на ЕС?

– Това е нелепо. Той няма такава тежест на международната и регионална сцена. От повече от година няма такова нещо като европейска солидарност. Това го говорят само провалената Меркел и Борисов. Винаги твоят народ и твоите интереси трябва да стоят над тези на някакви международни организации, съюзи или форуми. Когато интересите ти съвпадат с тези на други страни, правите група. И какво точно може да предложи България на Турция, че да се договаря с нея – пазари, проекти? Или с какво я респектира – армия, оръжие, достойно поведение? Територията ни е интересна – нищо друго. Ние сме вафла, която Ердоган приближава към устата си и може по всяко време да схруска. И няма нужда да го прави с военна сила. Пуска потоците, променя етническия баланс в България; неговите структури, за които споменах, са готови и поемат нещата в своите ръце. Българската държава му помага с грешната си външна политика и отказа си да охранява границите.

Защо броят на нелегалните мигранти, влизащи в България, се увеличава, въпреки споразумението с Турция? Не би ли трябвало да е обратното? Преувеличена ли е опасността, че се пълним като басейн с мигранти и потокът вече няма накъде да се оттича?

– Защото споразумение се прави между страни, които си имат доверие и са предвидими. Ердоган свали самолета на руснаците, спря тока на американците в базата „Инджирлик“, където има атомни ракети. Не му пука от ядрени сили, не се съобразява с никого и нищо. Та от една безпомощна Европа ли ще се спре. Оставили са България да се пържи на бавен огън, да се изпразва демографски и сама да се търколи в краката му. Метафората с басейна е истина. Населението ни в момента се подменя. Младите българи масово бягат от страната, а на тяхно място идват млади мъже от Азия и Африка. Знаем как свършват подобни истории.

Освен това споразумението все още е в сила, но потоците не спряха от подписването му през март насам. В България постоянно има увеличение на потока от хора. Вече клечат край магистралите. Говоренето не е важно, а това, което се случва в действителност. Фактите са безпощадни.

– Как ще тълкуваш намерението на Унгария да върне 20 000 мигранти на Балканите и тезата, която развиха някои медии, че сега трябва да се защитаваме от Вишеградската четворка и от Австрия, които започват да се изказват и да действат все по-радикално по отношение на бежанците? Орбан например заяви, че ще строи втора ограда, а Австрия се изказа много остро за преговорите с Турция и за отпадането на визите за турски граждани.

– Унгарците са си прави за себе си. Пет страни предложиха преди година на Борисов да строят стена на българо-турската граница, да помагат с пари и хора за охраната. На крака му идваха, молиха го. Той отказа. Журналистите да го питат с какви мотиви. Че и сега ги напада. Румънският премиер обяви, че се присъединява към Вишеградската група, която е на път да стане най-влиятелния субект вътре в Съюза по отношение на мигрантската криза и отбраната на Европа. Лошата новина е, че те презират нашия министър-председател и вече не искат да ни пазят, а да ни ползват за буферно гето. Не обвинявам нито една от тези страни. Дори Сърбия, която не е член на ЕС и НАТО, има по-добър диалог с тях, отколкото ние.

– Как ще тълкуваш думите на Борисов, които бяха цитирани от срещата му с Ердоган – „Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка“? Започва ли някаква линия на противопоставяне между Вишеградите и Балканите, в това число и България?

– Да, тя е факт. Още от миналата година, когато го поканиха на среща, а той обяви по медиите, че се е обадил на канцлера Меркел да й каже, че отива само да ги чуе, ама нямало да се присъединява. Тогава го прецениха и го отписаха. Това не e поведение на национален политик. Сам си го направи.

Какъв е коментарът ти за оценката на Борисов за Ангела Меркел в интервюто му пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”: „През изминалите десет години не само в Европа, но и в целия свят нямаше по-успешна политичка от Ангела Меркел. Тъкмо на нея до голяма степен дължим факта, че Европа намери изход от финансовата и от гръцката криза“?

– Меркел е канцлер от 11 години. Тя управлява Европа през този период. На сметката й е бежанската криза, Брекзит, разделението вътре в Съюза, терористичните реалности. С кое точно е успешна? Самият Хелмут Кол се отрече от нея и я обвини за случващото се. Ако има някой, който разрушава Европейския съюз, това е Ангела Меркел. Вишеградската група се бори за спасяването на ЕС, а тя почти го разби. При тази нейна „успешна“ политика, защо България се търкаля в краката на Ердоган? Защо темата за разпада на ЕС е номер 1 на Стария континент? Защо Ципрас каза вчера, че Евросъюзът е пред колапс? За мен оценката за Меркел е точно обратната на Борисовата. Подмазвачеството никога не е носило нищо добро. Когато е толкова долнопробно, носи негативи както за българския премиер, така и за народа, който той представлява. Жал ми е.

– В същото интервю Борисов каза: „Държавите от Вишеградската група ни предложиха пари, за да построим ограда и по границата с Гърция. Но ние не го искаме. Много добре си спомням колко щастливи бяха българите, когато най-сетне получиха възможността свободно да пътуват из Европа.“ Моля те поясни ми – свободното пътуване не означава ли преминаване през КПП? Или „свободно придвижване“ означава всеки да си минава границата, където поиска? Ти минавал ли си през горите и планините, като отиваш в Гърция или в друга държава от ЕС?

– Няма как да коментирам тези несвързани и объркани твърдения. Обидно е за мислещата част от българския народ да я замерят с клишета в насипно състояние. Ние се редихме на опашки с часове пред западните посолства. Като студент стоях на минус 20 градуса на снега на една огромна опашка през нощта за шенгенска виза. Явно сме втора категория хора. Нахлуващите от Азия и Африка, които плащат по 10-12000 евро на трафиканти, са по-привилегировани от нас – минават както, откъдето и когато си искат. Мнозина получават и нови идентичности. Вчера джихадист – днес бежанец с ново име. Това, което се случва, е някаква лудост от гледна точка на морал, национална сигурност и политика.

– Има ли разлом в ЕС по отношение на бежанската криза и до каква степен той ще се задълбочи? Кои са лагерите днес в Европа и къде е България в тази нова геополитическа ситуация?
– Разломът е огромен. От едната страна е Меркел и чиновниците от Европейската комисия. Френският президент върти около тях, но е притиснат от катастрофалния си рейтинг и излязлата от контрол ситуация с ислямските и африкански общности във Франция; тероризмът там стана част от пейзажа. От другата страна са Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Словения, Румъния, Австрия, Хърватия… Към тях започват да се присъединяват тихомълком и страни като Дания, които не искат споразумение с Турция. Скандинавските страни нямат избор, защото се задъхват от мигрантските потоци, социалните им системи не издържат, престъпността расте. Британците започнаха да събират багажа. България се е закачила за полата на Меркел. Аз не разбирам такава политика. Тя е недалновидна, лишена от логика, от обща култура, от познаване на историята, на геополитическите процеси, на националната сигурност, на дипломацията, на демографията.

Вчера на Берлинската среща чух поредната глупост, която ме плаши. В такъв преломен момент Борисов отново заговори за пари. На Италия и Гърция давали, а на нас не давали. Сигурен съм, че точно сега от Европейската комисия и канцлерството ще му дадат колко поиска. Всичко е на тезгяха – и държавата ни, и хората й.

– Освен дипломацията, и въпреки че за много мерки вече е късно, какви трябва да бъдат действията на правителството оттук нататък, за да се справим? Какво би направил ти например, ако днес беше на мястото на премиера?

– Бих поел политика на нулев прием. Като Австралия. Запечатване на границата. Като Унгария. Струпване на цялата налична военна, полицейска, доброволческа сила – човек до човек. Оправяне на отношенията, които се развалиха с Вишеградската група и Австрия. Приемане на помощ от тях и от Сърбия, Румъния за обща отбрана (жива сила и финансови ресурси). Паднем ли ние, вълната идва до техните граници. Експертна помощ от страни, които имат опит в строежа на подобни съоръжения и опит със заплахите от подобни общности. Изтегляне на контингента от Афганистан и разполагането му по границата. Това са стъпките, които не търпят отлагане.

Цивилизационният избор днес е между Източна Европа и Азия, между християнските ценности и Ориента. Още не ни е дошло времето да се връщаме в Ориента.

Ясно и категорично трябва да се заяви на Анкара, че няма да толерираме политика на изнудване с бежанските потоци. Ако искат да сме комшии и партньори в НАТО, да си ревизират политиката. Ние сме суверенна национална държава и трябва да следваме своя политика. Затова Вишеградската група стана толкова силна. Защото го разбра и направи. Моментът за нас е исторически. България наближава важен кръстопът.

***

Източник: memoriabg.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.