Пътуване в Ада. Ще ви струва само 1.60 лв.

Пътуване в Ада. Ще ви струва само 1.60 лв.
25-04-2016г.
41
Костадин Костов

То е старо, то е жълто и трудно се движи. Това е автобус от линията 112 в София.

След няколко месеца тя ще струва на вас сумата от 1.60 лв.

Промените на цената на билета на градския транспорт в столицата бяха скандални. Нямаше допитване до обществото, нито изваждане на плюсовете и минусите на това решение. То просто беше взето и ние трябваше да се примирим.

Иначе ще получим глоба, увеличена също – на 40 лв.

Градският транспорт в столицата от години е обект на различни коментари на пътници.

Тези, които не го използват имат мнение, че увеличението не е толкова голямо и трябва да се спре пътуването на тези, които са гратис.

Другите, като мен и вас, които пътуват до работа с него, много трудно бяхме чути и никой не взе под внимание нашето мнение...

Наближава лятото, а с него идват и многото проблеми, свързани с транспорта.

В София, например, не важи правилото, че в един автобус се качват толкова хора, за колкото има места. Напротив, тук се качват толкова, колкото сами могат да се поберат и натъпкат. Това става с бутане, мачкане, притискане и всякакви всевъзможни техники, овладяни до съвършенство от жителите на столицата. Когато най-после влязат абсолютно всички чакащи на спирката, следва Големият Задух.

Автобусите, които нямат климатик се превръщат в най-топлата точка в България и само тези, с най-желязното здраве, могат да оцелеят в тях. Като добавим и бутането около теб, возенето се превръща в изпитание, след което имаш нужда от няколко часа почивка.

Онзи ден пътувах в един сравнително нов тролейбус. Отново беше много горещ ден. На прозорците имаше табела, че са затворени, когато работи климатикът. И хората няма как да ги отворят. Разбира се, по български - климатик не работеше, шофьорът беше отворил само неговия прозорец и ядеше мазна баничка, а ние, пътуващите, трябваше да се молим това пътуване до Ада да свърши по-скоро. Реално, нямаш нито климатик, нито можеш да отвориш прозореца. И тази пътуваща сауна ще ти струва 1.60лв?!

Разписанието на автобусите също е безкрайно нередовно. Там, където има електронно табло, обикновено не работи. А а в редките случаи, когато работи, се разминава доста с реалното време на пристигане на автобуса.

Когато дойде зимата, нещата стават още по-страшни.

Миналата година в автобус на линията 213, пътуващите се возеха като в малките туристически автобусчета на Барселона, защото имаше липсващи парчета от тавана. Най-смешното беше, че хората отвориха своите чадъри, без да се страхуват, че отварянето им на закрито носи нещастие, просто за да се предпазят от дъжда... Когато е зима, освен че в самите автобуси валят всевъзможни неща от различни дупки, но и трябва да мръзнеш на спирки без навес и пейка.

В София те са безкрайно много. Спирки, които дори нямат и споменатото горе електронно табло.

Така, за 1.60лв., ти трябва да преживееш ураганен вятър и студ, да се надяваш автобусът да реши да дойде скоро, да се качиш вътре и да си използваш чадъра за всеки случай. А за капак - да си платиш повече от цената на един бял хляб.

Така наречените контрольори в градския транспорт, не се толкова страшни, колкото всички казват. Напротив, ако си от ромско малцинство, люта жена на средна възраст или малко дете без билет - то нищо няма да ти се случи. Десетки са случаите на хора, които са се разминавали с глобата, просто защото са започвали огромен спор с контролата… Или просто са слизали невъзмутимо от автобуса.

Не искам да коментирам и темата за чистотата на транспорта. Явно за това никой не отделя пари. Така че, ако ползваш градския транспорт - наистина не трябва да се надяваш, че ще се разминеш без петна, от всякакво естество.

Винаги съм смятал, че когато цената на една услуга се повишава, то трябва да се повиши и нейното качество.

Разбира се, на Балканите тези неща не вървят ръка за ръка.

Българинът ще си плаща 1.60 лв., ще го вали, ще го пече, ще припада и ще чака по спирки само с една табелка, упоменаваща кои линии минават.

Ако минат въобще…

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.