СМЕСЕН MAGAZINE
Как умря баскитаристът на „Любе”

Мария Николаева | 20/04/2016

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Дневник на една предизвестена смърт. Така изглежда страницата във Фейсбук на Павел Усанов, баскитаристът на „Любе”.

Ден след ден там съпругата му Юлиана Усанова Грин разказва какво е състоянието му и отчаяно призовава всичките му приятели да отправят молитви за възстановяването му. Това така и не се случва. Един от най-обичаните китаристи на Русия не изпълнява пророческото си обещание от 2015 г., когато изпява „Всичко ще бъде както трябва”.

Павел Усанов умира след побой, нанесен от бивш затворник и 17 дни кома. Нападнат е в нощта на 1-ви срещу 2-ри април, докато се прибира към дома си от купон с приятел, който празнува раждането на сина си.

На 10 април съпругата му Юлиана пише във Фейсбук:

„Скъпи приятели, казвам се Юлиана Усанова, аз съм съпругата на Павел. Всеки ден съм до мъжа си, говоря с лекарите. Той е в критично, лошо, но стабилно състояние. Има надежда, че ще оживее. Трябва му вашата помощ!!!”.

Оттам нататък съобщенията на Юлияна Усанова, която също е музикант, стават все по-тревожни:

11 април в 01:15

„Наш другар е в беда. Вече няколко дни Павел Усанов е в кома. Лекарите се борят за живота му. Това е човек, рядко порядъчен, честен, човек на мъжката дума, на добрината и на таланта. Ние, неговите приятели, се молим за него. Помолете се за здравето на Божия раб Павел! Моля ви!”

12 април в 18:28

„Скъпи мои! Днес сутринта анализите на Павел показаха значително понижаване на левкоцитите. Това е малка радост! Благодаря на всички ви! Продължаваме да работим и да се молим здравето му!”

13 април в 20:41

„Състоянието на Павел остава тежко, но се появи положителна динамика. Продължавайте да се молите! Той се нуждае от помощта ви!”

14 април в 08:06

„Скъпи мои! Вчера при Павел беше отец Дмитрий и го причасти. Паша изглеждаше по-добре, отколкото вчера, но лекарите не ни зарадваха с добри новини, те правят всичко възможно. Нека да се помолим за тях – Зинаида и Александра, за да може Господ да им покаже верния път към оздравяването на Паша! Благодаря ви!”

15 април в 18:42

„Скъпи приятели, колеги и познати на Павел Усанов! Павел е в критично състояние. Той и семейството му се нуждаят от подкрепата ви. Ще сме ви благодарни за каквато и да е помощ! Господ да ви помага!”

16 април в 00:24

„Днес вечерта бяхме при Павел, няма промяна. Лекарите се борят за живота му. Бог да им даде сила и разумни решения.”

18 април в 11:05

„Приятели, имам молба да се помолите за божията робиня Олга, още един от лекарите на Паша. Много внимателен и чувствителен човек. Състоянието на Паша няма промяна, но изглежда нормално. Опази нас всички, Господи!”

На следващия ден Павел Усанов умира. По някаква зловеща ирония той си отива на същия ден, в който преди седем години умира друг член на група „Любе” – музикантът Анатолий Кулешов, загинал при катастрофа.

След смъртта на Павел Усанов Интернет е изпълнен с десетки гневни коментари срещу човека, убил баскитариста на „Любе”. Има и различни версии за това как е бил нападнат. Според някои той е бил изненадан в гръб, според други – ударен е пред бар, където Усанов е коментирал теми за Донбас и така е предизвикал гнева на нападателя си.

Един от приятелите му, писателят и музикант Захар Прилепин, излиза с емоционална изповед в деня, в който Павел Усанов умира:

„Паша е седял в бар и е обсъждал точно тези теми, които ни разгорещаваха – ситуацията в Донбас. Много ни болеше за това, което се случва там и все се чудехме как можем да променим нещата, какво да направим, как да помогнем.

В бара е бил някой, който, съдейки по всичко, не е одобрил целия разговор. Изчакал е Павел да излезе навън и го ударил по главата. Отзад. Ако се беше изправил лице в лице с него, щеше да има много по-малко шансове, защото Паша щеше да се защити. И така той се озова в болница със счупен в основата си череп и мътремозъчен хематом. Три седмица в кома. Всеки ден съпругата му Юля призоваваше всички да се молят за него и за лекарите. Днес Паша, без да излезе от комата, умря. Размножиха се хората, които убиват за словото, заради позицията, заради мъжеството. Павел дори не е взимал в ръцете си оръжие. Той помагаше на децата. Как да се отнасям към всичко това?! Как да простя? Нещо се преобръща вътре в мен. Много ме боли...”

Днес прокуратурата в Русия повдигна по-тежко обвинение срещу нападателя на музиканта – Максим Добрий. Той ще бъде съден за „умишлено увреждане на здравето, довело до смърт и може да получи до 15 години лишаване от свобода.

Павел Усанов ще бъде погребан утре в родния си град Чебоксари. 

 Други статии от този авторКоментари