Депутати, яжте, пийте - ние черпим!

Депутати, яжте, пийте - ние черпим!
14-04-2016г.
214
Адриана Аврамова

Днес сайтът FRONT.BG публикува менюто на депутатите в парламентарния стол, според което народните избраници похапват вкусно срещу суми от 0,60 лв. до максимум 2,50 лв. за порция основно ястие. (http://www.front.bg/bulgaria/society/deputatite-se-hranjat-v-parlamenta-za-stotinki-snimki)

Ако сте имали възможност да посетите българския парламент, със сигурност сте забелязали как родните депутатите се разхождат целодневно с претъпкани чинии с ядене. Не знам дали са толкова гладни или просто се възползват от отличните оферти да напълнят коремите срещу шепа стотинки.

И пак, ако сте посещавали парламента, ще знаете и че още с влизането в сградата, ви удря миризма на манджа и пържени кюфтета.

А, като казах кюфтета!

Със сигурност сте чували за прословутите парламентарни кюфтенца, които се продават във въпросния стол в НС и струват буквално жълти стотинки, а в заведенията се търгуват на цени минимум 1,5 лв. за брой.

От менюто, публикувано във FRONT.BG, става ясно, че има богат избор от салати, ястия с и без месо, и десерти, всички, от които са в грамажи, идентични на предлаганите в заведенията за хранене.
Разликата е в цените – приблизително с 200% са по-евтини ястията, предлагани в стола на парламента.

Така купичка с таратор се таксува на 0,73лв. Вместо обичайте 2.00 лв., а обедните ястия са на цени между 1-2 лв. за порция, вместо традиционните 4-5лв., за които може да ги намерите в близките ресторанти.

Журналисти, отразявали работата на НС пък си спомнят, че  цените в стола на парламента днес дори са вдигнати в сравнение с предходни години, когато са били още по-ниски, а ястията - по-изискани.

Та, очевидно народните представители са направили компромис, лишавайки се от по-изтънчените храни, за да наблегнат на традиционната българска кухня за ….стотинки.

Цените на тяхното угощение са обидно ниски за високия им стандарт на живот, скъпите костюми и луксозните коли, паркирани пред сградата на НС. А отговор защо едно ядене на депутатите е на цена по-ниска от тази на билетче за софийския градски транспорт (от днес 1.60 лева) – никой не дава. Всички ядат и мълчат.

Обидно е, че докато те пълнят коремите неограничено, давайки за това някакъв нищожен процент от заплата си, в размер на близо 3 бона, студентите в студентските столове, плащат  ПОВЕЧЕ за обяда си.

Обидно е, че билетът за градския транспорт в столицата е по-скъп отколкото техния обяд.

Обидно е, че пенсионерите и  много от студентите в тая страна не могат да си позволят кюфтета по чирпански, а депутатите ги хапват изсипвайки си монетите от джоба.

И това не е евтин популизъм, а само факти от бялата сграда, където се взимат важните решения в тая държава.

Но на нас като граждани, ни остава само да пожелаем на депутатите добър апетит и да внимават да не им приседне на гърба на гражданите.

Ние черпим, то се знае.

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.