Актуално
Българи в грандиозен скандал с трансплантация на бъбреци в Испания

Дилян Вълев | 14/04/2016

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Полицията в Испания разкри измамна схема за трансплантация на бъбреци с основно българско участие.
В разследването са участвали представители на Националната гвардия и Центъра за трансплантации. Засечени 14 българи, шестима, от които вече са успели да получат своя бъбрек. Останалите са махнати от донорския списък. Всички те са арестувани, след което пуснати под парична гаранция. Според испанските власти по сънародниците ни са нанесли щети на местната здравна система за над 1,5 млн. евро.

От консулството ни в Мадрид потвърдиха за случая пред LENTATA.COM, но отказаха повече информация.

Операцията, наречена Renibus, се фокусира върху Мадрид, където са открити всички случаи. Според генералния директор на Гражданската гвардия Арсенио Фернандес разкритията са с „национално ниво на значимост”.

В момента се води разследване за евентуални случаи на измама и в други градове, проверяват се всички списъци на чужденци, включени като чакащи за трансплантация.

Аферата започва да се разплита преди година, когато на служители от Националния донорски център в Мадрид им прави впечатление, че има необичайно висок брой на българи, включени в донорския списък.

Българите пристигали в Испания с автобус или самолет. Още с пристигането си се насочвали към някой от центровете по хемодиализа за настаняване по спешност. След като попадали в информационния списък, те сключвали фалшив договор с работодател, осигуряващ им високи здравни осигуровки. Накрая се регистрирали в донорския списък за трансплантация на бъбреци. Сънародниците ни използвали хватка в закона, че няма значение дали си чужденец или испански гражданин, ако си регистриран в системата с трудов договор и осигуряване. Всички българи, засечени в схемата, са на възраст между 30 и 40 години.

Според разследването в случая не се касае за престъпна организация. Българите научавали за възможността да се подложат по този начин на трансплантация един от друг и всеки самостоятелно търсел начин да попадне в донорските списъци.

На испанските власти им се сторил съмнителен и фактът, че повечето ни сънародници  били назначени на трудови договори като градинари, строителни работници или хамали, независимо, че били със сериозни здравословни проблеми.

Първоначално започнала проверка от инспекцията по труда. Тя установила, че повечето от договорите били фалшиви и с неверни данни, няколко от работодателите, също чужденци, са арестувани. Накрая се стигнало и до разкриване на цялата схема.

По време на разследването органите на реда в Испания открили и над 20 души от Източна Европа, които са се разделили с бъбрека си срещу заплащане, става ясно още от публикациите в местната преса. В момента властите проверяват дали всички те са българи или румънци.

Пред LENTATA.COM проф. Емил Паскалев от клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска болница заяви, че все още не е чувал за скандала, но потвърди, че именно Испания е най-желана дестинация сред българите, търсещи бъбречен донор.

„Днес дойде точно такъв случай, мъж, спечелил договор за работа, кандидатствал по надлежен път. Разпитваше дали ще е проблем, ако не каже за бъбречния си проблем. Имаме българи, върнати изненадващо от Испания. Казват, че били шест месеца в списъците за трансплантация, но се прибрали, защото нямали възможността да работят повече. За много от нещата, които касаят трансплантациите, пациентите си предават информация един на друг. Мога да кажа, че в Испания е страна, която има голям напредък в областта на бъбречна трансплантация, затова и са толкова търсени от българите”, разкрива още проф. Паскалев.

От здравното министерство у нас заявиха, че все още нямат официална информация по случая и коментираха, че той е от компетенцията на нашето Външно министерство и нашите разслесващи органи.

„Знаем за това, което е станало от публикации в местните медии. Следим този случай, но все още нямаме официална информация, подадена до нашето консулство в Мадрид от испанските власти”, коментираха от Външно министерство.


Лентата продължава да следи случая.

 Други статии от този авторКоментари