Циганите да не са хора с увреждания?

Циганите да не са хора с увреждания?
08-04-2016г.
32
Калин Руменов

Представете си години наред мейнстриймът да натяква на циганите, че се държат лошо и дискриминационно с нециганите.

Да ги принуждава да живеят с целогодишно чувство за вина, че нециганите не живеят добре единствено заради тях. Да ги обвинява, че крадат от общото здравеопазване, че пощипват от образованието, че плячкосват социалната система и не остава за другите.

Представете си всички форми на мизерия при нециганите да бъдат обяснявани с циганите. Да не е години наред, да е поне веднъж годишно – поне на Международния ден на нециганите.

Ако обаче си го представите, сигурно ще се наложи да се обяснявате пред трибунала в Хага. Затова пък не се налага да си представяте всичко наопаки, защото години наред мейстриймът осигурява желязното циганското алиби.

Години наред презумпцията за житейска невинност важи единствено за махалата. Всичко живо извън нея с нещо е допринесло за изключването й от околната човешка цивилизация, иначе в самата махала няма никакъв проблем.

Когато махалата отказва да научи и изполва друг език освен майчиния – официалната причина са нециганите, защото не са осигурили на циганите достъп до образование. То може да е на 10 минути пеш или да има безплатен автобус, самото то може да е безплатно, може да раздава безплатни учебници и сандвичи без пари, но за мейнстрийма това не е достатъчно. Липсва още нещо, но никой не знае какво или не е удобно да се каже официално. 

Когато после махалата остане неразбрана, защото извън нея не разбират майчиния й език – пак причината са нециганите. Със своята надменност да не учат чужди езици те причиняват социалното изключване на циганите и ги лишават от достъп до работа. Което пък води до лишаване от достъп до здравеопазване, защото няма пари за осигуровки. 

За тази житейска безизходица трябва да има виновници, но мейнстриймът не позволява те да бъдат търсени в махалата. Остава тогава виновниците да бъдат всички нецигани.

Тяхното деБелокожие пренесе първобитния строй в 21 век. Но понеже все пак сме 21 век и не можем да зарежем едни хора да живеят първобитно – трябва да им измислим приемлив статут. Например на хора с увреждания и със специални житейски потребности, които не можем да им откажем, ако самите ние държим да се броим за хора.

Аз лично твърдя, че на циганите нищо увредено им няма – и физически, и интелектуално. Все пак куцо и сакато няма как да се организира и да реагира със скоростта на армейско подразделение при всяко усещане за чужда заплаха. Нито пък хора с тежки мозъчни дефицити са способни да измислят иновативни бизнес практики като продажба на бебета или хвърляне на деца под гумите на преминаващ камион.

Разбира се, те не го правят от хубаво, а защото нециганите ги принудиха, като ги изключиха социално и им отрязаха всички достъпи. Но пък недеБелокожите са измислили да се оправят в този толкова несправедлив за тях свят, което очевидно не е признак за умствена недостатъчност.

Няма обаче никакво значение какво аз твърдя, защото пазителите на циганските права и имиджмейкърите на доброто махленско име твърдят най-добронамерено, че на тези хора нещо не им е съвсем наред. Че са освидетелствани като цивилизационно невменяеми и поради това не могат да носят никаква отговорност.

Но все някой трябва да я носи отговорността и кой, ако не нециганите. Те толкова свикнаха да бъдат обичайните хамали и вече дори не реагират, когато тъпо еврочиновническо парче месо, неправителствени търгаши или полезни идиоти ги товарят с нова вина.

Сакън, интеграционната вина да не бъде поне поравно разпределена – в името на епичната борба срещу дискриминацията. Дважди сакън, някой да допусне циганите да се чувстват виновни поне пред себе си. Трижди сакън, да бъдат пък виновни за нещо на нециганите.  

Защо ги тормозите, какво искате от тях – та те са хора с яки увреждания. И това въобще не го твърдя аз. 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.