"Герои" на нашето време

13-03-2016г.
41
Каролина Касабова

 

 

Голи глави, зли погледи, стиснати устни. Широки рамене и неестествено големи мускули. Черни дрехи. Длани, свити в юмруци. Напомпани тела с кухи тикви отгоре им. Движат се бавно, хищно, най-често на групи, защото са прекалено глупави да мислят самостоятелно и оцеляват само в стадо. Стъпват тежко и повдигат раменете си нарочно, сякаш носят дини под мишниците си, за да изглеждат още по-свирепи. Екзистенциалното им съществуване има две основни цели – да бият и да ебат. Понякога го правят едновременно. Мислят си, че са недостижими, защото могат да „счупят канчето“ на всеки „отворко“. Ако не сте се досетили още, говоря за така наречените охранители, чието задължение е да охраняват хората, но всъщност охраняват само жалкото си его.

 

Странният инцидент в столичната дискотека „Плаза“ в нощта на 8-и срещу 9-и март отново повдигна темата за отношението и манталитета на "вагабонтините".  От чалготеката заявиха, че на камерите се виждало как охранителите „просто“ извеждат 23-годишният Кирил, а той после сам паднал. И както сам си паднал, така и изпаднал в кома, и сам си нанесъл черепно-мозъчна травма. Но тъй като все още нищо не е потвърдено, няма да се наемам с обвинения. Вместо това ще припомня няколко случая:

 

Миналия януари охранител на врачанско училище преби петокласник, който се карал с друг ученик. Охранителят се намесил, но си изпуснал нервите и  вместо да разтърве децата, набил едното и наплашил другото. 

 

Миналия март охраната на варненски мол преби до смърт 50-годишен мъж. Първоначално от мола твърдяха, че мъжът е починал от естествена смърт пред щанда за козметика. По-късно обаче стана ясно, че охранителите го помислили за бездомник и решили, че мястото му не е в мола. Затова го размазали и го изгонили. По-късно мъжът издъхнал.

 

През декември 2015 г. охранител преби 16-годишен в Сандански, защото бил влюбен в приятелката на тийнейджъра. Една нощ сотаджията причакал момчето да изпрати момичето си, след това го вкарал насилествено в колата, закарал го извън града и го смачкал от бой. Пред очите на друг охранител.

 

Само преди няколко дни пък трима охранители пребиха с метални прътове семейство на Околовръстното. Тази история поне я помните.

 

Примерите са десетки, но резултатът е винаги един и същ – някой някъде реанимира. И то в най-добрия случай. Повечето охранители са избрали професията си от чиста комплексарщина – харесва им да имат физически контрол над някого, но са прекалено агресивни за полицаи, прекалено недисциплинирани за военни и прекалено тъпи за останалите професии. Просто сивото вещество им стига само дотолкова, че да реагират първосигнално. Затова скачат на бой, когато нещо не им хареса. Няма друго професионално поприще, което да им позволява да се държат като аборигени, че даже и да им се плаща за това. 

 

Работата им обаче е да осигуряват сигурност и спокойствие, а не да създават проблеми. Законът за частната охранителна дейност гласи:

Чл. 34. (1) Охранителите имат право да използват физическа сила и помощни средства - белезници, каучукови и пластмасови палки, когато не е възможно да изпълнят служебните си задължения по друг начин.

(2) Физическа сила и помощни средства могат да бъдат използвани след задължително предупреждение, с изключение на случаите на внезапно нападение.

(3) При използване на физическа сила и помощни средства охранителите са длъжни да пазят живота и здравето на лицата, срещу които са насочени.

(4) Използването на физическа сила и помощни средства се преустановява незабавно след постигане целта на приложената мярка.

 

Въпреки това в профила на охранителя често се вписват криминално проявениотпаднали от системата на МВР или мъже с лабилна психика и агресия, която само чака повод да се отприщи. 

А когато се отприщи, много като Кирил мистериозно  получават наранявания от „падания“.  Докато близките на поредната жертва се молят да оцелее, някой дебеловрат и плиткоумен се фука на себеподобните как я е размазал. Явно тук толкова струва човешкият живот – една хвалба на охранител.

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.