По турски: Бой, сълзотворен газ и уволнени журналисти

По турски: Бой, сълзотворен газ и уволнени журналисти
06-03-2016г.
36
Радост Петрова

Явно е, че Турция разполага на длъж и на шир със своите вътрешно политически проблеми и те са по-дълбоки, отколкото сме си представяли.

Вижте само как се пази властта в нашата съседка. На Балканите имаме една приказка – бой, ебане и сръбска музика. Много близка до положението в Турция – бой, сълзотворен газ и уволнени журналисти. Такава е цензурата, налгана на вестниците там.

На какво ви прилича това? На демокрация? На свобода? На право на избор?

Къде спи международната общност. Тази крайна фашистка форма на Турция е членка на НАТО, на ООН, което съответно я прави и съюзник на България.

Ердоган е луд и опасен за народа си, за съюзниците си.

Има едно интересно четиво, което се казва „Стратегия за национална сигурност на Република България”. В него ясно за описани националните ни интереси, а сред тях са:

·        гарантиране на правата, свободите, сигурността и благосъстоянието на гражданина, обществото и държавата;

·        защита на конституционно установения ред и демократичните ценности;

·        поддържане на добросъседски отношения и осигуряване на регионална сигурност и стабилност.

Интересно е обаче какво трябва да се направи, когато добросъседските отношения се бият рязко с демократичните ценности, правата ни, свободите ни, в които така силно твърдим, че вярваме. Какво правим, когато съседна нам демократична президентска република започне да се превръща в ясно отличим диктаторски режим.

Съвсем не намеквам, че обявяването на война на такава държава е решението, но по никой параграф на споразуменията за НАТО или ООН Турция не може, а и не бива да остава съюзник, на която и да било демократична държава в 21 век.

Проблемът е, че в днешното състояние на света, външната и вътрешната сигурност стават във все по-голяма степен взаимозависими и разграничението между тях придобива все по-условен характер. Стратегическо влияние върху вътрешната среда за сигурност оказват международните финансово-икономически и политически процеси. Така случващото се в Турция, действията й в Сирия и неправомерните й нападения над кюрди стават съвсем видима заплаха за нас.

После, който иска да говори, че напрежение между двете ни държави не съществува и отношенията ни са много над изгонването на един или двама дипломати. Турция дава всички сигнали за това, че ще последват редица беди. Да, може би един консул не вещае война. Но ясното държание на Ердоган като зъл диктатор, който беси и гори журналисти, вещае наистина сериозни проблеми за целия Алианс.

Рисковете и заплахите от турския президент за това как можел във всеки един момент да ни пусне бежанците стават все повече и оказват съществено влияние върху средата за сигурност в глобален и регионален мащаб.

Международната общност трябва да спре Ердоган сега. Той е непредвидим и гибелен.

„Членството на България в НАТО и ЕС и обстоятелството, че нито една от съседните държави не я разглежда като потенциален противник, са определящи фактори за външната й сигурност и ще възпрепятстват появата на пряка военна заплаха за суверенитета и териториалната й цялост в дългосрочна перспектива.”, така пише в „Стратегия за национална сигурност на Република България”.

Въпросът е какво правим, когато разполагаме със съседна държава, която е на път съвсем открито да заяви неприлични външно политически интереси към България.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.