Майната им на бедните

Майната им на бедните
24-02-2016г.
69
Радост Петрова

Джак Ма, основателят на Alibaba Group (най-голямата платформа за онлайн търговия в Китай) и първият китайски предпиремач, който се е появявал на корицата на “Forbes”, е казал:

Най-трудно се задоволяват бедните.

Ако им дадеш безплатно, мислят, че е капан. Ако им кажеш, че е малка инвестиция, те ще кажат, че не може да се изкара много. Кажи им да вложат много, ще кажат няма пари. Кажи им да опитат нови неща, ще кажат нямат опит. Кажи им това е традиционен бизнес, ще кажат трудно е да се пробие. Кажи им, че е нов бизнес модел, ще кажат, че е финансова пирамида. Кажи им да отворят магазин, ще кажат, че е заробващо. Кажи им да стартират нов бизнес, ще кажат, че нямат познания.

Те имат нещо общо: Обичат да се допитват до Google, да слушат приятели, които са също толкова отчаяни като тях. Мислят повече от университетски преподавател и правят по-малко от слепец.

Просто ги попитай, какво те могат да правят. Няма да могат да отговорят.

Моето заключение: Вместо сърцата ви да бият по-бързо, защо просто не действате малко по-бързо; вместо да мислиш за нещо, защо не го направиш.

Бедните хора се провалят поради една обща черта: Целият им живот минава в чакане.”.

Приказки на богати хора за бедните мога да слушам и чета с дни и никога няма да ми омръзне.

Всеки успял и замогнал се индивид на тоя свят смята, че издигайки себе си над средното ниво в обществото, автоматично се сдобива с цялата мъдрост на света, както и с готова рецепта за забогатяване. Такава няма. Историята го е показала. Джобс, например, няма и един час университетско образование, а продуктите му станаха световен и непоклатим гигант. Срещу него обаче можем да сложим хора като Чомски и Кисинджър, които са добре образовани и също толкова успели в сферите си.

Вярно е, че хората се провалят поради проблема с чакането, отлагането и общоприетите мързел и ленност. Да, липсата на действие затлачва човека.

Но съвсем няма да се съглася, че тук става дума за бедни и богати. И тримата чудесни хора, които дадох за пример по-горе, съвсем не са били милиардери още с раждането си. Това какво ще излезе от теб в съзнателния ти живот е в много малка степен свързано с банковото ти състояние. Тук иде реч за онова, което индивидът носи в себе си. Отношението му към света, желанието му за живот дори. Ето с това се раждаш, не с богатството си или с бедността си.

Майната им на бедните.

Те са бедни, защото са мързеливи, да. Такива хора заслужават съдбата си. Когато се отнасяш към живота с апатия и той ще се отнася така с теб. Безразличието е най-страшното нещо. Хората са бедни, защото нямат силен дух, не носят хъс за борби, битки и войни.

Но не всички трябва да са велики изобретатели, учени или бизнесмени. Понеже не всички са велики.

Оня, който носи в себе си енергията за успех, желанието за развитие, новите идеи, той ще остане в историята. Но не заради натрупаното си богатство, а заради самия себе си.

Рецепта за това обаче няма. Никой не може да ви каже как да забогатеете или успеете.

Бедните не бива да слушат богатите за нищо.

Умният и силен човек, с идеи и борбен дух се сдобива с пари и се развива, защото той не вижда друг начин за живеене. Когато обаче един такъв застане да обяснява на друг индиферентен тип за натрупване на благосъстояние, се получава среща с третия вид и за двете страни.

Бедните и богатите винаги ще говорят на различни езици.

Либералите трябва да спрат да повтарят на хората, че всички сме еднакво умни, еднакво устроени и можем да постигнем всичко. Съвсем не. Ако беше вярно, в Китай щеше да има над 7 милиарда гения като Джак Ма, което би довело до срив на системата. Защото ако всички са шефове, тя просто няма да работи.

Оставете бедните да бъдат бедни. Майната им. Те толкова си могат.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.