“Нормална държава“? И ненормалните партии

“Нормална държава“? И ненормалните партии
16-02-2016г.
45
Дилян Вълев

Вижте най-ненормалните политически партии!

В Канада има Партия на носорозите, а в Нова Зеландия – Сериозната партия на МакГилъди.

Може ли партия да бъде наречена „Нормална държава” (повече за новата партия „Нормална държава” – четете ТУК), е логичният въпрос, който повдига поредният политически проект. И означава ли това, че преди появата й държавата е била ненормална?
На този въпрос тепърва ще се търси отговор, но е факт, че партии с откачени и откровено ненормални имена има по цял свят.

Ето топ 10 на най-странните политически формации:

10. Партията на носорозите в Канада
Канада има сериозна традиция със сатиричните политически партии, а Партията на носорозите е най-известната от тях. Тя е основана през 1963 г. и за близо 30 години съществуване често попада във водещите заглавия в страната. До голяма степен това е и заради идиотските й предизборни обещания, които включват и клетвата, че никое от тях няма да бъде изпълнено. Тя също така е обещавала да преразгледа закона за гравитацията, да анексира САЩ и Антарктида, да съхранява всичките ядрени отпадъци в мазето на Сената... Най-странното в случая е, че Партията на носорозите се класира втора на федерални избори, на които тя издига професионален клоун за свой кандидат.

9. Партията на оръжията и дрогата
Партията на оръжието и дрогата е стартирала като шега през 2003 г. от актьора Робърт Уилсън в Калифорния, където се представя учудващо добре на изборите за губернатор срещу Арнолд Шварценегер. Партията се представя за либертарианска и застава зад свободното носене на оръжие и използването на наркотици. Мотото й е: „Ние ще търпим вашите хобита, ако вие ще толерирате нашите!“

8. Канадската партия на екстремната борба
Канадската партия на екстремната борба е основана в Нюфаунленд през 1999 г. от група аматьори и професионални борци. Партията е известна също така, че за неин лидер се избира този, който победи в борба. Въпреки странните й методи, платформата й е учудващо сериозна и е обърната към екологията, икономиката и ангажиментите на Канада към НАТО. През 2000 г. Неин председател стана кечистът от WWF Сейлър Кинг Мундог Уайт.

7. Партията Мис Великобритания
Политическите кампании често на шега се свързват с конкурсите по красота. Партията Мис Великобритания е известна с това, че всичките й членки са участвали в конкурси по красота. Тя е създадена през 2008 г. с мотото „Да направим Уестминстър секси“.

6. Сериозната партия на МакГилъди
Сериозната партия на МакГилъди е създадена в Нова Зеландия през 80-те години на миналия век с девиза: „Ако искате да си пропилеете вота, гласувайте за нас!“ Кандидат-депутатите й се избират след бой с хартиени мечове.

5. Съюзът на съзнателно мързеливите
Колкото и да е странно - той е печелил избори! Партията започва като шега, основана е от датския комик Джейкъб Хогард, който я използва като платформа за сатирични кампании. Въпреки че партията представя абсурдни обещания като по-добро време, по-хубави коледни подаръци и правото на импотентност, през 1994 г. получава повече от 200 000 гласа и нейни представители влизат в парламента. След изпълнените й обещания е това да осигури хляб за патиците в местния парк.

4. Официална партия на чудовища и лунатици
Една от най-известните и учудващо успешна партия в Англия. Тя е основна от музиканта Дейвид Съч през 80-те. Сред исканията й е Ози Озбърн да получи рицарска титла.

3. Партията на Изненадата
Тя е създадена през 1940 г. От известната комичка Грейси Алън. Мотото й е „дотук с добрия вкус“. Тя призовава американците да се гордеят с външния си дълг, „който е най-големият на света“ и използва за партиен символ кенгуру, наречено Лаура. Неин представител изненадващо става кмет на град в Мичиган.

2. Полската бирена партия
Полската бирена партия е навярно най-успешната от изброените партии и успяла да вземе 16 места в парламента на страната. Създадена е от сатирика Януш Ружик и промотира пиенето на бира, вместо на водка.

1. Международната младежка партията - известна е също така като партията на юпитата
Съществува в САЩ през 60-те и е основана на расова основа. На изборите за президент през 1968 г. те издигат за свой кандидат едно прасе.

Автор: Дилян ВЪЛЕВ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.