Образователна реформа: Случайност? Не мисля...

Образователна реформа: Случайност? Не мисля...
10-02-2016г.
17
Читател

Eдна държава се крепи върху много сфери - отбрана, здравеопазване, образование.

Последното е от особено значение, защото е насочено най-вече към бъдещето. Това, как държавата организира образователната си система, показва доколко тя се грижи за развитието си в дългосрочен план. На нашите управляващи явно не им пука.

Въпрос на време е България да залезе.

Всяка година хиляди българчета прекрачват  за пръв път училищния праг – за тях започва етап от живота, през който да натрупат основни знания занапред. Приятно развълнувани от звънеца и от срещата с другарчетата си, те нямат ни най-малка представа какво им е подготвила системата за дванадесетте години, които им предстоят в школото. Няма и как да разберат, малки са, и точно в това е цялата красота на манипулацията.

Остават ми още около година и половина в даскало – от една страна знам какво ме чака след това и някак не бих искал да пораствам толкова бързо. От друга обаче, никак не им завиждам на по-малките класове.

Радвам се, че минах вече през този материал, че учих онази история, а не тази, която се канят да въведат.

Радвам се, че сме взимали български стихотворения, които вече са излезли или съвсем скоро ще излязат въобще от учебниците.

Радвам се, че ще завърша училище преди съвсем да развалят предметите.

Вярно, като си спомним песничката за „джип Мицубиши/ със яка броня, с прозорци скришни"от часа по музика в трети клас, и преди няколко години положението не е било за пример, но винаги може да стане по-лошо. Това, което чухме по новините последните дни, си е живо доказателство, че може и по-надолу да паднем.

Отначало ще си кажете:

Що за идиот вади от задължителната литература български възрожденски стихотворения и песни – онези, без които съвсем спокойно е можело да си прекараме още пет века под турско робство?

Що за малоумник заменя последното с „присъствие" или „съжителство" под предлог, че не са ни връзвали на вериги?

Как така учителят Грегъри, след като повече от 30 години преподава българщина в Немската, беше пенсиониран без каквато и да е благодарност от страна на директорката?

Наистина, първо ще търсим виновните за това сред безмозъчните, но нека се замислим: няма как всички да действат в една и съща посока, ако са такива – просто е невъзможно. Това е и най-плашещото – всичко най-вероятно се върши целенасочено.

Намираме се в държава, която се опитва да ни асимилира. Докато непрекъснато се правим на европейци и говорим за „толерантност" и за интеграцията на циганите, самите ние, българите, се превръщаме в малцинство, в жертви на системата. Прави се всичко необходимо да се изтрие българското ни съзнание и по възможност да се ограничи още в ранна детска възраст: историята ни се преиначава, велики български творби излизат от учебниците, заместват ги чужди, никому незнайни кандидат-писатели, цигански и чалга- „детски" песнички; учителите от „старата генерация", в които все още не е угаснала българщината, се пенсионират и отстъпват пред такива с вече промити мозъци, току-що завършили, неспособни да преподават, без да гледат едно към едно от учебника.

Е кажете сега: това може ли да е случайност?

Представям си как един ден децата ни, възхитени от написаното в учебниците за петстотинте години под турско, сами ще пожелаят да живеят в „съжителство” например с циганите, а тогава наистина би настъпил краят. Колкото и мрачно да звучи, това е съвсем възможен сценарий за страната ни, ако не променим нещата и, докато е време, не изчистим управлението ѝ от търговци, готови да я продадат ! Народе, имаш право на глас и мнение! Използвай го! България загива!

Автор: Александър Бонев

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.