"Нападенията над жени са свързани с исляма"...

12-01-2016г.
83
Гост-автор

Нападенията над жени са свързани с исляма, твърди Хамед Абдел-Самад (политолог, критик на исляма и автор на книги). Строгият сексуален морал, йерархията и половата дискриминация често избиват в другата крайност. Религия, която разглежда жената или като собственост или като опасност, е част от проблема.

***

Нямам конкретно мнение по въпроса за нападенията.И то когато още не са известни всички факти и детайли. Досега не съм се изказал за събитията в Кьолн, защото тази тема ми е емоционално близка и по-скоро бих изразил личното си мнение вместо да излагам на показ чувствата си. Въпреки това искам да кажа няколко думи за сексуалното насилие.

Аз съм от Египет, страна, в която сексуалното насилие над жени достигна непоносими мащаби, защото този феномем в началото се премълчаваше или оневиняваше.

Първо не искаха да признаят, че в едно предполагаемо морално-религиозно общество много жени могат да бъдат сексуално малтретирани.

Второ, защото се страхуваха, че по този начин ще се навреди на туризма, един от основните източници на доходи в страната.

Стигна се дори дотам, че вината се прехвърляше върху жертвите. Заради начина им на обличане. Заблудата и страха за собствения имидж доведоха до това малкият феномен да се превърне в епидемия.

Над  95% от всички египтянки по техни думи имат опит със сексуално насилие или принуда.

 

Това няма нищо общо с исляма?

В книгите си съм се опитал да обясня причините за този феномен. Занимавал съм се предимно с въпроса, до каква степен той има нещо общо с исляма. В Египет и Мароко бях свидетел на няколко случая на колективно сексуално малтретиране. Почти без изключение ставаше дума не за религиозни младежи, а за малки групи такива, които бяха наркотизирани. На един вярващ мюсюлманин му е забранено да докосва чужда жена, дори когато е собствената годеница. Силно вярващите дори не подават ръка на жена. Салафистите в Египет дори смятат, че не бива да сядат на седалка в автобуса, на която току що е седяла жена, защото топлината на тялото и може да ги възбуди сексуално.

Въпреки това или може би точно заради това не може да се каже, че сексуалното насилие няма нищо общо с исляма. Защото този строг сексуален морал, йерархията и половата дискриминация често избиват в другата крайност. Религия, която разглежда жената или като собственост на мъжа или като опасност за морала му, е отговорна за това.

Преди 40 години почти никоя жена в Кайро не се забулваше. Никога не е имало обществено сексуално насилие. Днес почти няма незабулена жена и въпреки всичко жените биват опипвани и им се досажда на улицата. Това важи и за Иран, Афганистан, Пакистан и за повечето останали ислямски държави, които стоят най-горе в списъка на сексуалното насилие. Също и в богатата Саудитска Арабия този феномен  е масово разпространен. Тук може да се предполага директна връзка между забулването и сексуалното насилие. Това има нещо общо с реално съществуващия ислям, но не само. Защото и в Индия този феномен е масово разпространен. Той е свързан предимно с йерархията и с една култура, в която на жените се гледа като на малоценни. Затова примерът с Индия не бива да се използва, за да се омаловажи проблема сред мюсюлманите.

Младото поколение в ислямския свят е израснало в дигитален свят. Вкъщи и в джамията се говори за строгия морал. Мъжете и жените почти нямат шанс да изградят здрави, симетрични връзки. В интернет обаче те се сблъскват със свят, в който няма граници между мъжете и жените и няма писан морал.

По отношение на гледаемостта на порнофилми ислямските държави са в топ-списъка. Тази двойнственост създава едно объркано отношение на мъжете към жените. От нея са засегнати много млади мюсюлмани, които живеят в затворени общества в Европа и същевременно са подложени на изкушенията на едно отворено общество.

От години наблюдаваме разделението на арабския свят. Това води до индивидуализация. Чрез разделението и индивидуализацията се ускорява възникването на четири феномена: на тероризма, на протестното движение, на миграцията и на сексуалното насилие.

Всичките четири феномена се дължат на бързото обществено развитие. Нито държавата, нито семейството могат да изпълнят обещанията си, дадени на поданиците им. Нито държавата, нито семейството ги държат вече под контрол. Всичките четири групи се чувстват ограбени от собствените си държави и от целия свят в правото си на достоен живот. Излизат на улицата и си вземат онова, което  смятат, че им принадлежи.

Много млади араби напускат разрушените си държави и идват в Европа. Мнозинството от тях иска да живее в мир и благополучие. Но много от тях носят в багажа си заразата и двойнствеността, надеждата за Европа и презирането на ценностите и. С консервативните си представи за морала и желанието си за свобода и свободно придвижване. На Запад изведнъж установяват, че им липсва общността, полудяват, организират се в малки групи и правят паралелни общества. Едни от тях стават салафисти, други дилъри, джебчии или насилници над жени. Някои от тях виждат в лицето на европейските мъже кръстоносни рицари, които искат да разрушат исляма, други виждат в жените само и единствено порнозвездите, които преди това са гледали в интернет.

Трябва да се говори за това!

Германия не трябва да повтаря грешката, която направи Египет. От страх да ги обвинят, че подозират всички  и че са десни, германците мълчат. Естествено че не всички мюсюлмани и всички бежанци трябва да бъдат държани отговорни за престъпленията на една малка група. Но точно това мнозинство от мюсюлмани трябва да се посвети на проблемите на общността си, вместо след всяка случка да се забравят жертвите и да се представят самите те като жертва на мирния ислям.

Бих искал да има повече честност, когато говорим  за сексуалния морал и насилието в исляма.

И ако Германия не иска темите ислям и бежанци да бъдат инструментализирани от десните, трябва да ги постави в центъра на дискусията и да говори честно за тях. Ние имаме сериозни проблеми -  фундаментализъм, сексуално насилие, нежелание за интеграция и престъпност. Замитането на тези проблеми под килима и хубавото говорене влошава ситуацията.

Госпожо Меркел, господин вътрешен министър, Вие сте на ход!

Превод: Нели Петрова

Източник: Cicero.de

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.