Бързи кредити на килограм

Бързи кредити на килограм
17-12-2015г.
15
Костадин Костов

Преди празниците хората обикновено се разоряват. Харчат на поразия и се надяват по някакъв магичен начин всичко да се оправи, вследствие на което през януари  са принудени да вегетират. И точно, когато си мислиш, че си купил всичко необходимо, се появява поредният подарък, повод, случай, празненство. Където трябва да отидеш и да отнесеш нещо.

И тогава някой се сеща да измисли т.нар. „бързи кредити”.

Миналата година по същото време темата „гръмна”. Хора даваха интервюта. Телевизии правеха възмутени репортажи за това колко високи са лихвите и как самите лихвари идват до твоя дом с бухалки и секири, за да си вземат дължимото. Днес бързите кредити вече са с променени условия - лихвите са приемливи, дори ниски. За сметка на това е въведено задължително условие: наличие на кредитна гаранция. Ако не предоставиш такава, а човек няма реално как да я предостави, дължиш огромни такси.

Бърза калкулация онагледява казуса:
Теглиш 1000 лв., лихвата ти е 200 лв. за целия кредитен период. Кредитната гаранция обаче ти е 800 лв... И ниските лихви отиват по дяволите, а схемата си остава съвсем същата като миналогодишната.
Из условията на фирма за бързи кредити:
В случай че Клиентът избере да кандидатства за кредит с предоставяне на Банкова гаранция, то Клиентът е длъжен преди сключване на договора за кредит и преди одобрението му за кредита да предостави на Кредитодателя оригиналът на Удостоверение за Банкова гаранция и копие на Договора, сключен между съответната банка и Клиента за издаване на Банкова гаранция. Банковата гаранция трябва да покрива размера на всички суми, които Кредитополучателят е длъжен да изплати на Кредитодателя по договора за кредит.

Явно, за да получиш 1000 лв. с ниска лихва от бърз кредит, трябва реално да ги имаш в банката.
Но защо някой, който ги има…би теглил бърз кредит?

И точно когато си мислех, че вече никой няма да се възползва от тази услуга, забелязах усилената телевизионна, печатна и онлайн реклама.

Ако по телевизията, в един рекламен блок, дават 10 реклами, то задължително 4 от тях ще бъдат за/на кредити - банки, банкови институции, центрове, организации, че и лафки... Очаквам скоро и частни лица да пуснат свои реклами с атрактивни условия за получаване на кредит. То не бяха молби, то не бяха заплахи...

Въобще много затрогващи рекламни проекти, които по-скоро ти натрапват идеята за бърз кредит, отколкото да ти я предлагат и обясняват.
Досадата е толкова провокираща, че си казваш - и аз ще взема един бърз кредит, щом е толкова яко и всички го правят (рекламите никога не обясняват последствията).

Неочаквано дойде времето, когато ти липсват рекламите за дамски превръзки с летящи крилца, тампони с ортопедична форма и дори тези с дебелани, които са се превърнали в топ модели, само с три супени лъжици лечебен чай на ден.

Стигнах толкова далече, че изпитвах остра нужда да чуя дразнещия глас на малкото момиченце, което крещи „Бониии”, все едно е на концерт на фолк-певица със същото име. Само че вместо салфетки, хвърля кренвирши.

И да си знаете -  ако никога не сте се възползвали от бърз кредит, със сигурност ще го направите.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.