Мистерията "надомна" работа

Мистерията
01-12-2015г.
29
Костадин Костов

Вчера заловиха 31-годишен мъж от Перник, който беше обявен за общодържавно издирване затова, че подлъгвал хора, като предлагал надомна работа.

Схемата била следната: пусната е обява, че човек предлага надомна работа. Трябвало да се сглобяват детски играчки. Хората, които искат да получат работата, трябвало да преведат сумата от 32 лв. за каталог, по който се сглобяват играчките. Естествено, хората превеждали сумата, но никой не получавал каталога и накрая оттичал с парите...

Установено е, че Валери С. е осъждан многократно за извършени подобни измами на територията на различни градове в страна.

След обявяване за общодържавно издирване местонахождението на Валери С. е установено на 28 ноември 2015 година и с постановление на наблюдаващия прокурор е задържан за срок до 72 часа, пишат медиите.

Към настоящия момент 31-годишния Валери С. е привлечен като обвиняем за измама, извършена в условията на опасен рецидив и предстои внасяне на искане в Районен съд - Стара Загора за определяне спрямо него на постоянна мярка „задържане под стража”.

Под ръководството на Районна прокуратура-Стара Загора продължава извършването на процесуално-следствени действия по случая.

Решихме да проверим, как върви пазарът с работа в България и какви са на пръв поглед обявите.

Сайтовете за обяви са претъпкани с всевъзможни оферти. Можеш да лепиш торбички, да сглобяваш орнаменти, да разнасяш каталози или пък да си дистрибутор на кремове против бръчки. Ако имаш по-добро компютърно ниво, можеш и да поддържаш страници в социални мрежи.

Обаждаме се на случаен телефон.

Обявата е следната:

„Предлагам работа, която може да се върши у дома, в удобно за вас време.”. Трябва да сглобявам кутии, които впоследствие щели да се продават в Гърция. Една сглобена кутия ми носи 0.40 стотинки. Според обявата, ако направя 100 на ден, ще получа 40 лв. Първоначално трябва да изпратя 20лв., нещо като депозит. Така те щели да ми изпратят първите няколко кутии. След това аз им ги връщам, за моя сметка, и при одобрение ми заплащат сумата и ми пращат нова, по-голяма партида.

Включвам се в играта.

Изпращам 20 лв. и чакам кутиите. Ден, два…три. Няма нито кутии, нито нещо сходно на това.

Звъня на посочения номер и се започва разпит: дали звъня за първи път, дали искам да се занимавам с това, колко хора си били докарвали крупна сума всеки месец с тази работа.

Обяснявам, че вече съм започнал, но все още не съм получил кутии. Предполагат, че е станало грешка. Да звънна след два часа, когато управителят щял да дойде. В същият момент отнякъде се чуваше жален плач на котка и гласът на Гала, която обясняваше най-модерното отслабване, само с морска сол. Явно в този офис има котка, а служителите гледат Гала.

Два дни по-късно и още 4 позвънявания. Явно бях изгорял с 20 лв, сметка за телефон и горчив вкус от измамата.

Така че по-добре не вярвайте на всяка обява и не си пращайте парите - без да да сте сигурни  какво може да стане.

Все пак… кой е успял в живота със сглобяване на кутии за Гърция?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.