Страх ли ви е от циганите в гетата?

Страх ли ви е от циганите в гетата?
02-11-2015г.
203
Веселин Диманов

Питам  сериозно.  Страх ли ви е от циганите?

Задавам този  въпрос по повод зачестилите престъпления, извършени от цигани, които остават безнаказани.

Колко от вас могат спокойно да се разходят в циганско гето?

Като изключим факта, че една голяма част от българите влизат във въпросните гета само, за да си купят контрабандни стоки. Това, естествено, не е проблем за циганите. Все пак, когато говорим за далавера или покупка, ние не срещаме агресия, напротив – срещаме едни отзивчиви, любезни и готови на всичко хора, да ви вземат парите.

Ако обаче решите да се ровите и да си врете носа в техните работи, тогава играта се променя. От вежливите допреди минути хора не остава и следа. Те се превръщат в агресивни и неконтролируеми индивиди, готови на всичко, за да ви спрат. 

Пример за това е нападението над екипа на Нова, което се случи преди месец. Те бяха там, за да вземат интервю от кандидата за общински съветник Трайчо Василев по прякор – Пиже, който е свързван с нелегалното енерго в самоковската махала.

Този инцидент някакси не трогна властта и отново нямаше никакви по-сериозни последствия за извършителите на това деяние освен, разбира се, изключването на Пиже от листата на ДПС.

Има множество случаи, в които цигани тормозят българи и се отървават без наказание. 

В гражданите остава едно чувство за безнаказаност, за липсата на справедливост и тотална абдикация на държавата. Ето защо много от хората се страхуват. Което на практика, е жалко, защото нас ни е страх от слабите, безпомощни, бедни и гладни цигани, които вече толкова години интегрираме.

Тук се поражда въпросът: Защо циганите бранят толкова свирепо гетата, в които живеят?

Циганите в България живеят в едно затворено общество, което си е изградило стена от агресия и омраза към неканените гости. Една голяма част от тях живеят много бедно и се превръщат в мишена на циганските кланове или семейства, които се занимават с нелегална дейност. Гетата освен, че сплотяват, те и служат за прикритие на мащабни злоупотреби и контрабанда.

„Бизнесът”, който някои цигани въртят, обхваща най-разнообразни сфери – кражби, джебчийство, сводничество и склоняване към проституция, лихварство и естествено най-разпространеното – контрабанда на стоки, цигари, антики и наркотици. Голяма част от дейността, да не кажа 100% от него, е в сивия сектор.

Всичко това се организира от големи ромски семейства или кланове.Те използват факта, че много от циганите живеят бедно, не са образовани и нямат перспективи за бъдещето си. Като цяло много са нередностите в циганските махали, за които и органите на реда си траят, а държавата не търси решение – питате ли се защо?

Основната причина за нарочната абдикация на държавата е – купуването и продаването на гласове в циганските махали.

Липсата на широко обществено внимание към проблемите в циганските махали предоставя бързо, евтино и най-вече лесно осигуряване на гласове за жадните за власт, разполагащи с пари.

Представителите на държавата нямат интерес да приложат ефективно плана за интеграция на циганите (на тези цигани, за които ви говоря, ясно, че има и свестни), защото имат полза от неефективното интегриране. Купуването и продаването на гласове е традиция в България, която се пази и спазва безкомпромисно на всички избори, а циганите открай време играят главна роля.

Това е гнусна действителност, за която никой не иска да говори – най-малко политиците.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.