Яшар Мустафа: „Щом не искате да се изгубите като нация, раждайте!”

Яшар Мустафа: „Щом не искате да се изгубите като нация, раждайте!”
30-09-2015г.
109
Мария Маркова-Марчела

Чували сте за прочутото дело срещу 13 имами в Пазарджик, които бяха обвинени в радикален ислям и разпространение на антидемократични идеи. Разговорям с Яшар Мустафа, който е председател на джамийското настоятелство в ромския квартал "Изток", от който тръгна скандала. Говорим си за бежанци, политика и тероризъм. Той твърди, че братята му мюсюлмани са невинни, оплака се, че в затвора не пускат жените и децата им с бурки на свиждане, под предтекст, че нямало жена на смяна, която да ги претърси. Също твърди, че трябва да сме толерантни един към друг и да се разбираме, за да живеем добре и спокойно. Аз лично, нито на него вярвам, че е добронамерен към мен, нито на себе си, че съм добронамерена към него. Все още ми е трудно да имам мнение и по въпроса с бежанците и това е нормално. Хората, които първосигнално сочат с пръст, съдят и натрапват собствената си истина, за мен не са критерий. Ако само се мразим и ни е страх един от друг, без да говорим и да се изслушваме, няма да се реши нито един наш проблем. Ето защо отидох и говорих с един мюсюлманин, набеден за терорист, в ромската махала на Пазарджик.

Бихте ли приели бежанци тук?

Бихме приели бежанци. Те не ни пречат. И те са хора. Виждате какво става по границите. Просто е нечовешко да не приемаш такива хора.

Има ли бежанци в момента тук в квартала?

Не. Преди една година имаше. Те бяха някъде около десетина семейства, но заминаха за Германия.

Трябва ли да ни е страх от бежанците?

Защо да ни е страх? Тези хора бягат от война. Те директно бягат от самия диктатор. Защо трябва да се плашим от тези хора, те са достатъчно наплашени.

Не смятате ли, че е по-логично бежанците да се движат и да бъдат приемани в държави като Турция, Саудитска Арабия, Ливан – държави по-близки до тяхната култура?

Нашите телевизии говорят, че арабските страни не ги приемат и хората по принуда бягат насам. Това не е така. В арабския свят има поне 5-6 милиона бежанци. В турция има около 850 000 хиляди.

Светия синод скоро излезе с изявление, че се притеснява, че държавата ни ще изчезне, че ще ни претопите. Как ще коментирате това?

Това е нормално. Да се притесняват. Нека да си говорим честно, вие женена ли сте?

Да.

Имате ли деца?

Не.

На колко години сте?

На 31.

Големия ми син е на 27 и има три деца, дъщеря ми има 2 деца – тя е 5 години по-малка от вас, а малкият има две. И как няма да стане? Значи вие нямате деца, а моите са по-малки и имат по две. Щом не искате да се изгубите като нация, раждайте деца.  

Значи сега като приемем един куп бежанци, нещата наистина ще станат сериозни?

 България да не вземе да приеме 1 милион бежанци? Да приемем най-много 100 хиляди човека. Ние сме 7 милиона. Колко пък да са много 100 хиляди?

Готови ли са според вас тези хора, които ще дойдат да живеят тук в България, да приемат живота такъв, какъвто е в нашата държава?

 Аз съм роден в България и съм на 53 години и още нас не могат да ни приемат. Турнаха ни в едно кюше. В този квартал сме някъде около 35 хил. човека. Нима всички сме измамници, убийци, терористи, изнасилвачи? Тук няма ли добри хора? Все говорят, че трябва да се приобщаваме към българите... Тези хора като дойдат тук, те няма да издържат, те няма да останат в България. Те ще отидат или в Германия, или в Швейцария, или в Австрия...

Ние балканците много трудно приемаме чужди хора. Не сме толкова толерантни, колкото западна Европа. Не е нормално на негрите да им викат цигани, не е нормално, да видиш арабин, облечен в неговата си носия и да му кажеш, че е циганин, също не е нормално.

Мен като момиче трябва ли да ме е страх от вас лично, от бежанците? Очертава ли се скоро някой да дойде и да ме забули насила?

Напротив. Например, ако попаднете в нашата среда, дори през нощта в 2 часа, абсолютно 100 процента съм сигурен, че няма кой да ви закача, точно в Пазарджик, особено в този квартал, най-вече около джамията, нищо лошо не може да ви се случи.

Защо ви мислят за терористи?

Най-добре да питате тези, които ни туриха този черен печат. Шефа на ДАНС, главния прокурор... Излезна главния прокурор, седнал в един голям стол и все едно, че хванаха Осама Бен Ладен. Какво направихме ние, че да ни наричат терористи? Нарекоха ни терористи, защото на един потник беше написано: Няма друг Бог освен Аллах и Мохамед е негов пратеник. И за такова нещо да те нарекат терорист е странно. Принципно нас ни тероризират, а то става обратното – изкарват ни нас терористи. Ние, ако бяхме терористи, за толкова години, досега да сме го показали.

Защо ви нарочиха?

Може би има причини. Едната причина е, че ние не гласуваме за никого. Като мен има може би много. Как да гласувам? Вие ми кажете. Ние не гласуваме, от никого не взимаме нито кебапче, нито 50 лева. Те не гласуват и ще им отмъстим – затова ни нарочиха.

А защо не гласувате? Не гласувате ли за ДПС – не са ли те по-близки до вас по някакъв начин?

Близки са много. Ако взема да гласувам, ще гласувам за ДПС. За друга партия не бих гласувал. Но не гласувам и няма да гласувам никога. Аре да се махнат, че да дойде някой друг, който да оправи нещо. Този квартал съществува от 56-та година – мани канализация, асфалт няма. Улици няма. Защо трябва да им гласувам? Те сега са милионери, искат милиардери ли да станат? Пак идват сега и започват да лъжат и казват всичко ще ви направим. Нищо не правят, само говорят.

Каква част от хората в махалата са мюсюлмани и каква християни?

Мюсюлманите са повече. Но живеем спокойно. Моя комшия е християнин и всяка вечер си пием кафето заедно. Но като дойде за религия - той отива на църква, аз отивам на джамия. Той щом е избрал това, мен какво ме интересува? Щом е християнин нека да бъде такъв, но да не пречи на мен да съм мюсюлманин.

Много хора се притесняват, че ако станете повече, ще искате да наложите вашите правила и вяра. Оттам отчасти идва и проблемът с бежанците...

Мислите ли, че това може да стане? Няма да стане това. Живеем в демократична държава, живеем в Европа, може да не сме Шенген, ама сме в Европейския съюз. Ще ви дам пример с Германия, тя е много развита държава – там живеят араби, турци, българи – всякакъв вид националности и религиозност, и никой на никого не пречи – стига да сме толерантни, стига да не се дразним, че онзи отсреща е с брада. И аз сега трябва да се дразня, че на попа брадата му е по-дълга от моята ли? Защо да се дразня? Ако сме търпеливи и толерантни няма да ни пречи никой и на нас никой няма да пречи, но ако постоянно дразниш някого, колкото и да е добър, той може да излезе от кожата си в един момент. Ето – вижте този Валери Симеонов какво прави – не може един депутат в 21-и век да от парламента да каже: „Някакъв се е качил в минарето и вие. И жените им са кучки, а децата им са прасета, и си играят с прасета“. Може ли така да се държи един политик? Той сее омраза между християни и мюсюлмани.

За премиера какво мислите?

Нищо лошо не мога да кажа за него. Нищо лошо не е казал за мюсюлманите той досега. Даже онзи ден го гледах по новините каза, че няма да позволи на неговите сънародници мюсюлмани да се случи нещо лошо. За мен Бойко Борисов е добър. Подиграват му се, не знам какво, много неща чух за него...бил баща на мафията, колко хора бил убил, всеки си има мнение и говори, но аз от този човек не съм чул нищо лошо.

Лютви Местан?

Лютви Местан е умен.

А Ахмед Доган?

По-умен. Аз съм се срещал с него няколко пъти.

Кога?

Преди 13-14 години. Срещнахме се в неговия офис. Не искаха да ни обслужват в заведенията извън махалата и ни гонеха. Тогава с един приятел излезнахме в града с видео камера и си направихме експеримент. И понеже аз съм най-черният, мен ще ме снимат тайно как сядам в едно кафене. Поръчах си кафе на сервитьорката, а тя ми каза: „Не, не може“. Попитах: „Защо?“, а тя каза – „Няма да ти дам кафе, много си черен“. Записахме я и занесохме на Ахмед Доган да ги гледа.

Той помогна ли ви?

Да. Имаше някакви санкции на някои кафета. Даже излезе и някакъв закон, че всеки трябва да се обслужва, но пак продължаваме да имаме такива проблеми и до днес. Така че, ние не трябва да се плашим от сирийците или от Ислямска държава. Първо трябва да си оправим къщата, а после да се притесняваме кой влиза. Живеем в една къща с различни виждания, с различни религии, първо дайте себе си да оправим, а после да мислим тези сирийци дали ще превземат България.

Мислите ли, че радикален ислям и терористи си проправят път към източна Европа чрез бежанската вълта?

Не. Тези хора не бягат с цел да проправят път и да дойдат всички тук да живеят. В исляма няма насилие. Ако моята жена не иска, аз на сила не мога да я карам. Бежанците са мюсюлмани, от тях вреда няма да дойде. А Ислямска държава тук няма да дойде.

Момиче, аз съм живял извън България, всяка вечер сънувах тази кал, в която живея тук. Тук е моят дом.

Имахме 10 семейства сирийци преди време тук, имаше един Мустафа, бръснар, трима сина имаше, единия го уредихме да работи в една автомивка, даже му позволихме да идва и да пее сутрешната и обедната молитва, първите бежанци, и тези хора тук живееха на квартира, идваха в махалата, почнаха да си имат приятели, но аз не виждах да имат за цел да ни превземат. Тези бежанци не искат да остават в България, не искат тук, те предварително знаят, че България е бедна и няма смисъл. Те влизат тук само за статут за бежанец. Сирийците, за които ти разказвам, взеха статут и веднага заминаха за Германия. Не трябва да се обиждаме, че тези хора не искат да живеят тук.  А и не само те не искат да живеят тук. В квартала ни живееха много повече хора от сега. Тук останаха пенсионери, болни и деца. 80 процента от младите са навън. Племенниците на комшиите се върнаха тази година за малко от Германия, бяха там пет години и едвам издържаха няколко дни, не искаха да седят.

Какво мислите за терористите? За всичките зверства, за които всеки ден чуваме, идващи от онази свещена война, които разни ваши братя мюсюлмани са тръгнали да водят с останалия свят?

Не вярвам човек, който е мюсюлманин да направи нещо лошо. Има много хора, които се крият зад исляма. Пуска брада, сложил някаква шапка, но от него струи омраза и го прави, за да очерни мюсюлманите. Терористите са такива хора. В исляма самоубийството е забранено. Този, който се самоубива отива в ада. Всеки мюсюлманин го знае. Само Аллах знае кога ще има свещена война, а този, който убива напразно човек, той няма да влиза в рая, за да го чакат девиците. Самоубийството официално е забранено.

Някой идвал ли е да ви предлага да помагате на терористи, да ставате част от терористични организации, да проповядвате радикален ислям?

Не. Никога. Тези хора нямат работа тук в България.

Вие не ги одобрявате, така ли?

Вижте, аз не нападам никого и не хваля никого, не поддържам никого и не искам да взимам отношение...

Какво ви притеснява?

Притеснява ме да не направя грешка. Не искам да обвинявам напразно хората. Ами, ако нещата не стоят така, както изглеждат?

Мисля, че има достатъчно доказателства, че тези хора съществуват и създават реални проблеми в името на Аллах. Няма как всичко да е конспирация...

Няма как, но се е случвало да набеждават терористични организации за неща, които те не са извършили само, за да расте конфликтът. Всичко е политика. Преди европа и Америка гледаха с много меко око на Ислямска държава и под масата им даваха оръжие. След арабската пролет, за да могат да махнат диктаторите и създадоха тези войни. Откъде знаете дали това не е политика на Америка? Мислите, че ако искат да ги унищожат, не могат ли? Много сметки се правят и от Европа и от Америка, но ако искат, могат да ги унищожат без проблем.

А вие мислите ли, че Ислямска държава трябва да бъдат унищожени?

Не знам. Ако ги унищожат тези, американците ще си направят други. Но, ако могат – да ги унщожават, но нямат интерес.

В какъв свят искате да живеят децата и внуците ви?

В по-добър от този. Никой не иска да се мъчи, да се лута, да седи гладен, без къща, без ток.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.