Специален коментар
България е най-гостоприемна към „бежанците“…

Ангел Джамбазки | 02/09/2015

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Статистиката на Евростат показва, че държавата ни е отговорила положително на най-голям процент от исканията за бежански статут.

Близо на 93% от поисканите бежански статути е отговорено положително.

Това, на фона на имигрантското цунами, което заля Централна Европа последната седмица е силно притеснително. Защото според т.нар. европейски регламент Дъблин 2 (4 Пакет от споразумения за реадмисия на лица, нелегално преминали външните граници на държавите-членки на ЕС, подписани в Дъблин през 1990 година) при установяването на нелегално преминаване на някоя от външните граници се извършва т.нар. регистрация.

Тя включва фотографиране на лицето, снемане на пръстови отпечатъци, антропометрични данни и прочее. Тези данни се снемат и лицето се регистрира, защото според същото споразумение, тези които са получили бежански статут при тази процедура, ако бъдат заловени или установени на територията на друга държава-членка, следва да бъдат върнати в държавата на първата регистрация.

Никой не може да каже колко от получилите статут на бежанци и съответно регистрирани в България, се мотаят из останалите държави-членки. На няколко пъти Германия заплаши да ни „върне“ няколко хиляди от тях. Излизаха новини ту за 7 хил, ту за 5 хил, ту за 8 хил. При всички положения, ако останалите държави-членки решат стриктно да спазват разпоредбите на Регламента Дъблин 2, ще започнат да ни „връщат“ десетки хиляди хора.

И тук ще рухне „мантрата“ на гнилите либерали и грантовите правозащитници, които безотговорно твърдят „дайте да ги приемем, те не искат да стоят тук, ще бягат на Запад“. Те може и да бягат, но Германия очаква на своя територия около 1 млн. имигранти. И слушайки изявленията на канцлера Меркел по отношение на имигрантите и бежанците е много вероятно Германия да реши да бъде стриктна и да изпълни дословно общностното право.

И това на фона на новината, че първолаците в България ще бъдат наполовина по-малко от миналата година. Защото много родители са емигрирали и са взели децата си със себе си.

Какво правят държавите в нашето положение?

Гърция, например, от около половин година и повече, не регистрира никакви мигранти. Просто ги приема, транспортира ги по най-бързия начин и ги натриса на Македония. Пък оттам – да се оправят.

Следващата държава-членка на ЕС по т.нар. Балкански път е Унгария. Която ударно строи ограда по границата си със Сърбия.

Това създава осезаемата опасност този поток да бъде насочен към нас и през Македония и през Сърбия.

Какво трябва да направим ние, при това по най-бързия начин? Да довършим защитното съоръжение по границата с Турция, основен трафикант на нелегални имигранти от Африка и близкия изток към Европа.

Да проектираме и планираме подобни съоръжения и по останалата част от южната и западните си граници.

Да изнесем всички „центрове“ за бежанци и имигранти с необходимата инфраструктура на самата граница.

И там на място да бъде установявано кой има право да получи бежански статут и кой не.

Който няма основание – обратно.      

 Други статии от този авторКоментари