Игри на смъртта

Игри на смъртта
12-08-2015г.
23
Гергана Шумкова

„Нощни духове”- така се казва най-новата „игра” по родните ни магистрали.

И макар името й да звучи леко наивно и глупаво, единственото глупаво в нея са участниците. Те са от онези „глупаци”, за чиято липса на мозък, платиха много невинни хора с живота си.

Залогът е следният - трябва да караш в насрещното на някоя магистрала и, ако оцелееш, печелиш между 2000- 3000 лева.
Искам да уточния - това не е сюжет от холивудската поредица „Бързи и яростни”, това са  „Тъпи и прости” - една българска история по действителен случай.

И не пиша този текст, защото съжалявам, че някой от участниците се е „прецакал” и не е взел двата бона.

Не ме интересува кой от тях е оцелял и кой не.

Това, което искам да знам е – докога „играта” на кретените по пътя ще превръща детския живот в паметник?

Всеки ден във вечерната емисия се съобщава за деца в тежко състояние или изгубили живота си от поредния „състезател”. Това обаче някак се превърна в ежедневие и не ни притеснява.

Като чухме обаче, че има вероятност в България да са дошли членове на „Ислямска държава” настана ужас и паника.

Не се притеснявайте - дори тези фанатици не могат да се сравняват с родните ни екзекутори, които годишно оставят около 600 човешки живота на пътя.

Вчера поредният „състезател” превърна живота на едно 16-годишно дете в част от черната статистика. А момчето, което е било с нея почина днес.  28-годишен мъж, който участвал в незаконно състезание блъснал и двете деца...

И, тъй като не съм достатъчно наясно с регламента на „играта” не мога да ви кажа дали оцелелият „герой” ще вземе 2000 лева, защото е останал жив, макар да е погубил един човешки живот. На дете.

А всичо това се случва не заради „търсачите на силни усещания”, защото навсякъде по света има кретени, колкото и да ни се иска те да са запазена марка на родината ни.

Проблемът е, че българинът напълно е изгубил вяра в законите и това много ясно си личи по коментарите на хора от селото, където се е случила трагедията с 16-годишното момиче.

Местните жители споделят, че незаконните гонки там били ежедневие и инцидентите по пътя били редовни. Ами като са толкова редовни - как един човек не се сети да се обърне към полицията, да изиска да има патрулка, която да контолира „състезателите”.

Ние плащаме данъци и в цената на тези данъци влиза това полицията, чиято заплата е на наш гръб да ни пази.

Докато ние като общество не излезем от летаргията, в която е изпаднало гражданското ни съзнание, ще продължим да живеем в кошмара, от който дори не се опитваме да събудим.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.