Специален коментар
Настъплението на Ислямска държава на Балканите продължава.

Ангел Джамбазки | 07/08/2015

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

При специализирана операция на силите за сигурност на Република Македония бе разбита или поне разкрита клетка на Ислямска държава в съседната ни братска държава.

Наличието на джихадисти и бойци на салафитската организация на нашата граница отдавна се предполага.

Обществена тайна е, че в западната част на Република Македония, в районите населени с компактно албанско население властта на правителството в Скопие е по-скоро номинална, отколкото реална и съществуваща.

Отделно в част от мюсюлманските храмове на т.нар. „Ислямска заедница“ или Ислямска общност отдавна се разпореждат безнаказано брадати радикали.

Повечето с произход от държави от Арабския полуостров.

Отделно в столицата наскоро бяха буквално „превзети“ сгради на общността и мюсюлмански религиозни обекти, които вече не са под контрола на официалното мюсюлманско вероизповедание.

Акцията вчера бе проведена именно в няколко такива обекта като джамиите „Тутунсуз“ и „Яя(Яхия) паша“.

Твърди се, че сред десетината задържани е и имамът на тези две джамии Реджеп Мемиши. В двора на едната от джамиите се вее и знамето на Ислямска държава. Същото, което развяваха и ислямистите в циганската махала в Пазарджик.

В Косово, само преди седмица бе предотвратен опит за отравяне на най-голямото водохранилище, язовирът, който захранва с питейна вода столицата Прищина.

В Босна и Херцеговина никой не знае точно какво се случва. Известно е, че стотици муджахедини останаха след войната там. Колко са – никой не може да каже със сигурност. Какво правят ли? Ми със сигурност не работят върху проблемите при ашладисването на сливите. Или поне не само.

В Санджак, това е област в Сърбия, местните сили за сигурност редовно разбиват джихадистки клетки и конфискуват стотици единици оръжие и боеприпаси.

Известно е, че стотици граждани на Черна гора воюват в Ирак и Сирия.

По данни на Сирийската обсерватория за човешките права и различни разузнавателни агенции в редиците на Ислямска държава се бие т.нар. „Балкански батальон“ , рекрутиран от мюсюлмани от изброените държави, който наброява около 500 човека. Неотдавна Ислямска държава публикува пропагандно видео, в което призова мюсюлманите на Балканите на джихад срещу собствените им държави и правителства.

Къде сме ние?

По всичко изглежда, че понастоящем плановиците на Ислямска държава разглеждат България като транзитна зона и тил. През наша територия със сигурност преминава основен поток на европейски джихадисти от и за Сирия и Ирак.

Предполагаемата роля на пазарджишките цигани е на ятаци, явочници, укриватели и водачи на ислямистите от и до турската граница. Това е и вероятното обяснение за липсата на видими активности на Ислямска държава на наша територия и на липсата на споменаване на държавата ни в пропагандните видеа на организацията.

Никой не пали постелята на която спи, нали така?

 Други статии от този авторКоментари