По каналния ред - в канала

По каналния ред - в канала
03-07-2015г.
69
Костадин Костадинов

Миналата седмица се срещнах с няколко собственици на магазини, които ме запознаха с един много особен проблем.

Оказа се, че в техните обекти непрекъснато се извършват обири, които остават безнаказани от полицията. А остават безнаказани, защото според МВР, а и според прокуратурата (в редките случаи, в които изобщо се достигне до нея), това са противообществени прояви, спадащи към т. нар. малозначителни престъпления.

Според тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) такива са всички кражби, чиито щети са по-малки от размера на минималната работна заплата.

Или иначе казано, ако някой открадне нещо, което е по-евтино от 310 лв, нищо няма да му се случи.

Та така.

Малозначителни, обаче, с натрупаването се оказва, че по техни сметки средно месечната загуба на магазин е около 1000 лв.

Най-крупният от предприемачите имаше 10 магазина и заради тази утвърдена европейска практика на нашите полиция, съд и прокуратура губи всеки месец по 10 000 лв. Малозначително, а?

Особена практика пък се появява по все повече наши бензиностанции. Спира кола, човекът в нея зарежда пълен резервоар и с мръсна газ изчезва от мястото. Сметката много рядко достига 150-200 лв, в резултат, на което дирене въобще няма. А, ако има, то прокуратурата откзва да образува производство.

И всичко това се записва от охранителните камери на обектите, документира от преписки между ограбените собственици и полицията, като накрая надлежно се архивира.

На фона на цялото това безхаберие у нас вече се формира нова професия – дребен крадец. Човек, който смело и безотговорно краде, знаейки, че нищо няма да му се случи.

Какво е решението?

Просто, както винаги.

Първо, тъй като в Наказателния кодекс (НК) няма описан точен размер на малозначителната кражба, ВКС излиза с ново тълкувателно решение, с което сваля размера на щетата до нов праг. Вариантите са два - до размера на социалната пенсия (110 лв) или до размера на минималната дневна работна надница (11 лв). Второ, в НК се въвежда нов текст, с който се постановява, че прекратяване на производство въз основа на малозначителност може да стане само веднъж. Така се унищожава в зародиш появяващата се професия на дребния крадец-рецидивист. Трето, като наказание за такива престъпления да се прилагат основно две форми на наказание - глоба и обществено-полезен труд.

В случаите, в които изплащането на глобата е невъзможно, времетраенето на втората мярка се удвоява.

В заключение, за да не се натоварва наказателният процес, всички тези производства трябва да се случват по бързата процедура.

Не изглежда сложно и няма как да е, защото решението е изготвено след консултации с действащи съдии и прокурори.

Само че има една малка подробност. Вече изпратих мотивираните предложения в Правната комисия на Народното събрание.

Очаквате ли обаче да му се обърне сериозно внимание?

Най-вероятно ще отиде направо в любимата папка на българските администратори, чиновници, законодатели и прочие безделна паплач - кръглата. Или иначе казано, в кошчето за боклук.

Така се случват нещата в нашата страна. Престъпленията се разследват по каналния ред и накрая всичко отива в канала.

Дори решението на проблема, когато е зададено по каналния ред, отново отива в канала.

Един от прокурорите, с които разговарях, ме посъветва да потърся връзка с някой депутат, който да направел необходимото, за може предложенията да стигнели до бюрото на правилния човек. За да станели нещата...

Е, ако това е начинът, защо са ни конституция, закони и наредби? Намираш си правилния човек и нещата се получават.

Само че това означава, че в България няма върховенство на закона и правилата, а на познанствата и заобиколните вратички. Което значи, че няма и демокрация. Което значи, че трябва да се задействаме веднага, за да спасим остатъците от нашата Родина. Ако не искаме и тя да отече в канала - там, където вече са законите, редът, сигурността и демокрацията.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.