Да си на стаж в България

Да си на стаж в България
02-07-2015г.
21
Костадин Костов

Всяка година хиляди българи се сблъскват с „магията”, наречена стаж.

За допълнителна квалификация, за повишаване на ниво, за да си намериш по-лесно работа, защото университетът те задължава...

Какво точно представляват стажовете и защо те са така силно деформирани в България?

Ужасът да си на стаж…

Всичко започва още с идеята за стажа.

Ако той е за университет трябва да го изкараш лятото. Самото висше учебно заведение никога НЕ ти помага да си намериш стаж. Залива те с неясна и неопределена информация: да е през лятото, да е един месец, да е там и там. Но никой не ти го осигурява. Ти сам трябва да си го намериш. И започва лудо обикаляне и кандидатстване. Всичко напомня на обявите за работа, само че този път всичко е НЕПЛАТЕНО.

Отново хиляди изисквания. За да изкараш стаж, явно трябва да си имал около 4-5 други стажа преди това.

Отново трябва да владееш английски на магистърско ниво, да разбираш от компютри като компютърен техник на НАСА, да владееш още няколко произволно избрани от компанията езици и да имаш цялото свободно време на света.

Ако случайно, по незнаен твой късмет, си ИЗБРАН за стаж, започват истинските забавления.

Стажовете в България като цяло са неплатени. Поне 99% от тях. Работиш определен брой месеци, без да получиш нито стотинка.

Работиш, колкото да научиш нещо, но какво научаваш в крайна сметка? Стажовете обикновено не ти дават знания за сферата, към която си се насочил. Те те сблъскват със суровата реалност, в която носиш кафета по цял ден и се усмихваш. Безплатно!

Наскоро един приятел беше на стаж в ПР отдела на голяма национална медия. На пръв поглед всичко изглеждаше прекрасно. Това беше една стъпка, към която всеки един бъдещ ПР специалист се стреми. Е, моят приятел се научи как можеш да пренесеш 6 кафета, без да ги разлееш. Къде са най-хубавите понички в София и какво значи бързо, когато трябва да поръчаш обяда на целия офис.

Другите стажове също са по подобен критерии. Те са само хубаво резюме за твоето CV.

Местата на които си бил, но, от които не си научил нищо...

Реално обаче - кой печели от тези стажове?

Това е въпрос с повишена трудност.

Някои от тях се финансират от европрограми, проекти и всякакви подобни неща. Други помагат на компаниите да си намерят безплатна работна ръка, която да върши черната работа. Или пък да не върши никаква работа, но да стои за престиж.

Без значение къде отивате на стаж - направете щателно проучване на компанията. Може всичко да изглежда добре на теория, но на практика да е точно обратното.

А никой няма излишно време за губене…

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.