Аспарухово - една година по-късно. Фарс?

Аспарухово - една година по-късно. Фарс?
16-06-2015г.
33
Костадин Костадинов

„Със серия от прояви ще бъде отбелязана една година от потопа във варненския квартал "Аспарухово". Така започва статия във варненската страница www.chernomore.bg.

От нея научаваме още, че „Организатор на събитията е Народното читалище „Просвета 1927”, a се финансират от фонд "Култура" към община Варна. Ще има фотоизложба, поредица от концерти под надслов „Благодарим Ви, доброволци”, ще свири и Духовият оркестър на ВМС. Предвидена е и официална част. След водосвета и поздравленията, специално за аспаруховци ще пее Силвия Кацарова. За завършек на празничната програма е организиран конкурс „Мини Мис и Мини Мистър Аспарухово 2015”. За децата е предвидена и творческа работилница „Рисувам до теб”.

Въпреки че звучи като груба шега или провокация, новината си е съвсем истинска.

Не е ясно кои точно ще са официалните лица, които ще отправят своите поздравления към аспаруховци, както е записано в програмата.

Не е ясно също и с какво точно ще ги поздравят.

С това, че жертвите бяха само 13? С това, че оцеляха, въпреки престъпната небрежност на общинските и държавните институции? С това, че една година по-късно няма нов потоп? С какво по-точно наистина ще ги поздравят видните гости?

Нека припомним - преди една година, на 19 юни 2014, варненският квартал беше застигнат от невиждано бедствие. Жертвите като по-чудо бяха само 13, десетки къщи бяха разрушени, материалните щети бяха за милиони левове.

По мое настояване след наводнението беше създадена група в общинския съвет, която да анализира причините за катастрофата и да предложи мерки за недопускането на нови трагедии. Докладът от близо 200 страници посочи причините за бедствието, като предписа 3 конкретни мерки - да се спре незаконната сеч, да се премахнат незаконните постройки и да се разчистят и канализират деретата. Отделно от това се надявахме, че ще има и предприети наказателни мерки срещу виновниците.

Докладът, обаче, не предизвика никакви последици. Не бяха предприети, каквито и да е действия по нито една от трите точки.

Нещо повече - една година по-късно единствената наказателна мярка е срещу мен, защото си позволих да напиша в една статия, че циганите, които мародерстваха в Аспарухово и грабеха помощи след потопа, са цигани-мародери. А междувременно всеки по-сериозен дъжд кара местните хора да изтръпват...

Та така. На 20 и 21 юни, с песни, танци, кебапчета и захарен памук ще отбележим годишнината от трагедията.

Липсва само конкурс за „Мис Потоп”.

Във Варна е така - за разчистване на деретата и за събаряне на незаконните къщи пари няма, но за културата и бахура общината дава мило и драго. Не знам колко пари са дадени от фонд „Култура” и вече няма значение. Но едва ли има по-голяма гавра с паметта на жертвите, а и с труда на доброволците, от тази да организираш концерти по случай потопа.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.