ГЕНЕРАЛ ШИВИКОВ - ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО?

ГЕНЕРАЛ ШИВИКОВ - ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО?
10-06-2015г.
132
Лентата

Скандал в българската армия?

Това рядко се случва, но е факт.

Военните (и по-конкретно - 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово) искат да защитят своя командир – генерал Димитър Шивиков и днес изпратиха отворено до президента, институции и медии. Хората под пагон искат справедливост за ген. Шивиков и смятат, че той е неправилно остранен.

Какъв е проблемът?

Бригаден генерал Димитър Шивиков сам обяви, че ще напусне българската армия, заради разследване срещу него за злоупотреба със служебно положение. Прокуратурата вече е отнела достъпа му до класифицирана информация. Което значи, че той не може да си върши работата...

Генералът е обвиняван, че е превишил правомощията си като е изпратил 4-ма подчинени да ремонтират апартамента му в София.

Работата е там, че преди да има налице присъда, която да потвърждава това – на генерала вече му е отнета възможността да работи. И личният състав на 61 Стрямска механизирана бригада Карлово, както и други общественици, са убедени, че така армията ни е лишена от един от най-добрите си командири.

Кой и защо би искал да отстрани един достоен български генерал? – това питаме кмета на Калофер – Румен Стоянов, един от хората, подкрепящи генерал Шивиков и един от онези, които виждат жажда за изместване на генерала от предстоящия му висок пост (припомняме -ген. Шивиков беше номиниран за военен представител на НАТО в Монс).

***

Вие подкрепяте генерал Шивиков, бихте ли ни казали какво събитие ще има довечера?

Днес от 18:00 ще се събираме пред читалището в град Карлово. Никой не ми е казал какво ще бъде точно, но вероятно ще има митинг в подкрепа на генерал Шивиков.

Защо ген. Шивиков напуска редиците на българската армия?...

Според мен не трябва да напуска, защото той е достоен патриот. Неговото място е там и по всичко си личи, че заради високия му пост така се издевателства срещу него. Един достоен българин не заслужава такова отношение.

Той е обвинен в злоупотреба със служебно положение. Може ли накратко да обясните какво Вие знаете?

Доколкото знам го обвиняват, че четири човека по време на работа са ходили да му правят ремонт на жилището в София. Мисля, че това е много дребно нещо, за което се захващат.

Тези четирима човека на него какви са му?

Подчинени са му.

Един от тях е бил негов кумец, така ли е?

Да, така е.

Значи тези хора и извън работата са му в обкръжението?

Да, близки са му, той няма да прати някакви непознати хора да вършат това...

А вярно ли е, че е било в работно време и това ли е истинският проблем?

Не съм напълно сигурен, но това излиза. Не съм виждал документите.

Да обясним каква би била целта този генерал  да бъде премахнат от поста.

На него в момента му предстои да стане главнокомандващ на сухопътните войски. Може би това е най-голямата спънка в момента, типично българска черта, да се насажда омраза в обществото...

Много хора подкрепят генерал Шивиков, защото той е един достоен мъж и патриот. Откъдето и да погледнете - той е човек на място. Такава личност в нашата община не е имало и няма да има.
Аз като кмет и като негов приятел мога да кажа, че, когато сме имали нужда от него в обществен план той винаги реагира адекватно и взима правилните решения и ни дава това, от което имаме нужда. Няма момент, в който да сме имали нужда от него и той да не се е отзовал адекватно. Винаги е бил до хората, те го обичат и го ценят много.

А можете ли да ми кажете кой би имал полза да отстрани генерал Шивиков от поста му?

Това са хора, които са около него и просто му желаят злото, които искат да бъдат на неговото място и да придобият същата популярност. Има генерали, хора с далеч по-големи престъпления зад гърба си, а обществото се хваща за някаква дребна постъпка. Какво да кажем - просто в такава държава живеем.

А Вие виждате ли политически натиск в отстраняването на генерала?

Ами не бих казал точно политически натиск, по-скоро е завист в самата професия.

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.