Кметът на Нова Загора пилее общински пари! 600 000 – за боклуци!

Кметът на Нова Загора пилее общински пари! 600 000 – за боклуци!
27-05-2015г.
59
Ева Истаткова

Потресаващо, но факт - кметът на Нова Загора – Николай Грозев поръча 50 кг захар, за да ръси улиците на Нова Загора срещу катастрофите. Окултни деяни от страна на местните политици. С парите на новозагорци, разбира се...

Оказва се, че избраният за втори мандат кмет Николай Грозев има и други прегрешения. Меко казано неефективни харчове на общински пари.

Как ви се струва, например, че няма пари за общинската болница, но са дадени 600 хиляди за няколко контейнера за боклук? А, че няма  разкрити работни места, връщат се пари, идващи по европроекти и има разходи за 40 милиона....за ремонти?

Кой ни управлява и как?

Четете подробности за разгулното управление на кмета Грозев в интервю с един от общинските съветници в Нова Загора – Сашо Боев, съветник в общината от 2007-ма до днес.

Четете и плачете. Те ни управляват.

Коментарът Ви за случая със захарта, която отиде по улиците на Нова Загора? Кой ги взима тия решения, откъде идват парите за захарта?

Не знам на кого са тия пари. Г-н Грозев е доказал, че е много спестовен, но само по отношение на собствените си пари и най-вероятно, за да се пръска захар по улиците, сигурно сметката я плащат пак жителите на община Нова Загора, а не той. Това е мое предположение, може и той да е платил, но не вярвам...

Щом е разпоредлил (според телевизионното интервю, което гледах),  разпоредил е на домакина да вземе един чувал със захар, оттук нататък само можем да гадаем с какви пари...

И отделно, ако са с негови пари, защо ще се обажда на домакина на общината.

Сам може да си я вземе захарта, и да си я пръска.

Щом се е обадил на домакина, пръскали са я с организация на община Нова Загора,  ясно кой плаща сметката...

Може би това пак са моите съграждани.

Това явно са някакви експерименти с нас и с търпението ни...

Кажете ни за какви нередности с общински пари от страна на кмета Грозев знаете?

Една от най-големите нередности  е в областта на местните данъци и такси и конкретно – такса смет. Става дума за договорите за организираното чистене и събиране на смет в община Нова Загора.  

През 2014-та, най накрая, се заведе дело относно нарушенията на вносителя на предложението – кметът на общината Николай Грозев. И отделно за решението, което прие общинският съвет – имаше нарушения на наредбите, които сам е приел. Първо, съдът в Сливен отмени решението на общинския съвет, после ВАС потвърди решението на Административния съд в Сливен, и така 2014 и 2015, беше отменена такса смет за физически лица, и въпросното увеличение на таксата (бел.ред - поискано от кмета Грозев), което беше около 40 %!!!

Така че нашият кмет си има уникалната способност чужди пари да ги пръска по този начин. И вече е доказано това със съдебно решение.

Друг е въпросът, че в областта на изразходването на тия пари (бел ред. - събраните от данъци и такси), имаме уникален случай! В Нова Загора подземните контейнери струват, колкото един апартамент – 31 хиляди лева струва един!

 

Кметът Грозев е искал да събира такса смет с 40 % увеличение от  хората, но съдът го е спрял, това ли ни казвате?

Решението е потвърдено, да, тъй като общината обжалва, и ВАС потвърди.

И забележете, че  увеличението на таксите отива за такива недоразумения, за контейнер, който е в рамките на 5 квадрата, и това струва на новозагордци, колкото един апартамент от 72-73 кв.

Колко такива контейнера има в града?

Приблизително за около 600 хиляди лева.

Тези пари от кое перо са взети?

Именно от такса смет. Въпросът е – защо се пръскат общински пари по този начин? И другият въпрос е, че има съмнителни поръчки, има пари, които са откзани по европейски проекти да се платят, а пък впоследствие са платени по друг начин.

Този кмет е втори мандат, но той е започнал с това пилеене на пари още при първия. Как си обяснявате подкрепата за него тогава?

Нали видяхте как бяха направени местните избори , за втория мандат, 2012-та? Нали видяхте из цяла България как бяха направени местните избори? И по какъв начин се осигуряваше вот навсякъде? Щото много интересно е как в разни селца, където кметовете са били на ДПС, повтарям, на ДПС, се появяват кметове на ГЕРБ, селски кметове, и печелят веднага, още от първия път...Това за какво говори? След като преобладаващата част от населението в тези сел са от ромски произход.

От кого кметът Грозев има подкрепа?

Ами...има доста добра органзиация на общинска администрация, която непрекъснато набъбва в този мандат на управление, и на база на това има зависимости между партийни назначения и в общинската администрация, и отделно ангажименти относно провеждане на предизборна  кампания. Просто е видно.

В полза на кого, само на една партия ли?...

В полза само на 1 партия. Ако не сте от ГЕРБ няма да ви назначат.

И още нещо – за целия мандат на сегашното управление, има една цифра, приблизително към 40 милиона, като разходи на общината, а надали имаме 4-5  работни места открити...

Тези пари са вложени в инфраструктура, в енергийна изолация на училищата и т.н., но нямаме разкрити работни места. С градинки, с тротоари, с асфалт не можем да нахраним жителите на община Нова Загора, а трябва да осигуряваме работни места, както за младите хора, възможности за реализацията им, така и за възрастните.

Например, много малко средства се отделят за общинската болница, но за подземни контейнери се заделят МНОГО повече средства.

За какво друго се ползват общинските пари?

За ремонт на улици, градинки, НО не се работи по европейски проекти, за да направим например подмяната на ВИК инсталация на определена улица. Такъв проект, какъвто е например - водният цикъл на община Нова Загора.

Вместо да ползваме парите от европроекти за инфраструктура... какво се прави?

Ще ви кажа – продава се земеделска земя, за да ремонтираме водопроводната мрежа на община Нова Загора, и да правим ремонт на улици, като една част можем да  го съчетаем - да бъде направено по европейски проекти. Но там контролът е много по-голям. И проверяват. А тука, като е с наши средства си правим, каквото си знаем, както си знаем...

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.