ПАНДЕМИЯ ОТ САМОУБИЙСТВА. ПО БЪЛГАРСКИ.



ПАНДЕМИЯ ОТ САМОУБИЙСТВА. ПО БЪЛГАРСКИ.
16-05-2015г.
75
акад. Петър Иванов

Според Националния център по обществено здраве и анализи към МС, в България всеки ден се самоубиват средно по 2 души.

През изминалите няколко години суицидните опити са около 2-3 000 годишно, а успешните опити за самоубийства са между 750 и 800. Значи, средно по 7-8 българи всеки ден правят опит да се самоубият, и 2 от тях успяват. Това представлява 0,12 промила от населението на страната.

Такива са официалните данни, но те се базират само на регистрираните случаи в Регионалните здравни инспекции.

Истината е далеч по-мрачна, тъй като системата на тези служби далеч не отчита всички самоубийства. Много от тях по различни причини (служебни, семейни, политически, професионални и др.) не се идентифицират като суициди, а като нещастни случаи, инциденти, инфаркти, различни болести, старост и т.н.

По данни на Демографския институт числата в суицидната сфера всъщност са други: около 6 000 души у нас всяка година правят суициден опит, а успяват около 1 600 от тях, т.е. самоубийствата са почти два пъти повече от официално обявените. Годишно на всеки 10 000 българи 2 или 3 си отиват от този свят по собствено желание. А всеки божи ден у нас средно по около 16 българи правят опит за самоубийство, и 4-5 от тях успяват.

Значи, 25-30% от българите, които са решили да се самоубият, осъществяват решението си. Знаем, че напоследък все повече самоубийци избират за смъртта си хвърлянето от голяма височина - сграда, мост и др. Аспаруховият мост може би вече изпреварва знаменития Golden Gate Bridge в Сан Франциско като най-предпочитано място за самоубийство в света. Това е истината.

Тази истина качва България на първо място по самоубийства в ЕС, заедно с Литва и Унгария. Ние определено сме световни шампиони и по самозапалвания. Само за шестте месеца управление на ГЕРБ и компания у нас 7 души съзнателно потърсиха и намериха смъртта си чрез самоизгаряне. В целия останал свят за този период, поне според медиите, не е регистрирано нито едно самозапалване. Шампиони сме и по детски самоубийства. По официални данни средно на година у нас се самоубиват по 50-60 деца.

Смятам, че това е нагласена статистика, броят е много по-голям. Най-малкият самоубиец у нас е 5-годишно момиче от Благоевград. А най-старият самоубиец е на 103-годишен старозагорец.

Очертават се няколко зловещи тенденции. Първо, рязко нараства броят на суицидните опити. Второ, намалява средната възраст на самоубилите се българи. Трето, нараства съотношението между броя на успешно реализираните самоубийства и броя на опитите за самоубийства.

В ЕС съотношението е между 1:8 и 1:10, а у нас то става вече 1:4, даже 1:3. Това говори за категорична суицидна решителност. Четвърто, налице е вече и тенденция за колективни самоубийства, на съчетаване на самоубийството с убийство на друг човек (суицид плюс хомицид) и т.н.

Причините за вълната от самоубийства са главно в нагнетеното обществено отчаяние (акатизия) и издевателската политическа система, обслужваща единствено властимащите и техните близки, за сметка на всички други български граждани. Влудяващата бедност и мизерия на огромни пластове от населението извън София (според Евростат 52% от децата и 60 % от възрастните хора у нас живеят в пълна мизерия), безработицата, финасовите задължения (главно при кредити), банковата трагедия с КТБ и садистичната позиция на властите спрямо многобройните потърпевши от банковите изстъпления, ужасяващото състояние на здравеопазването (почти всички българи са болни) и образованието (60% от българите са фукционално неграмотни, дипломи се продават навсякъде), сривът в областта на психичното здраве на обществото (около 30% от българите, около 2 млн. души, имат някакви психични проблеми, 11,5% имат тревожни психични разстройства, други 6,2% страдат от депресия), циганизирането и ислямизирането на България, демографската катастрофа и изчезването ни като нация (намаляваме със скорост 9 души на всеки час) са основните причини за пандемията от самоубийства.

Този проблем обаче не трогва никой във властта, д-р Плевнелиев си лафи с Далай-лама, генерал-лейтенант Борисов реже лентички по селата, а министър Москов се забавлява с други работи. Което, разбира се, е напълно естествено за Покварената Биджи.

акад. Петър Иванов, Демографски институт

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.