РУСОФИЛИЯТА И РУСОФОБИЯТА - СОЦИАЛНА ПАТОЛОГИЯ

РУСОФИЛИЯТА И РУСОФОБИЯТА - СОЦИАЛНА ПАТОЛОГИЯ
12-05-2015г.
75
акад. Петър Иванов

Тези дни Народното събрание прие вяла декларация за 9 май, в която отдава почит на жертвите на Втората световна война, отдава признание към държавите-победителки и към фронтоваците от България и осъжда „всички форми на ксенофобия, екстремизъм, неофашизъм и насилие”.

Парламентът ни обаче не осъжда комунизма с неговите стотици милиони жертви по света, тъй като повечето депутати, както е известно, по един или друг начин са свързани с него, държавата ни в пълния смисъл на думата е посткомунистическа, а начело на властта са явни или скрити комунисти, бивши партийни секретари и агенти на ДС. Декларацията, както и острите словесни сблъсъци по нейното гласуване, са резултат от острото поляризиране на обществото ни на русофили и русофоби.

В последно време тази поляризация е свързана със събитията в Украйна, с ликвидирането на „Южен поток”, с противопоставянето между ЕС и САЩ срещу Русия (и Китай) и с тенденциите на политическо разделение и политически конфликти у нас. 

Темата за русофилството и русофобството, още от Освобождението ни от турско робство, винаги се появява, когато България изпадне в криза, каквато и да е тази криза, даже и когато се отнася до съвсем друг казус, както е сега, например, с енергетиката или с членството ни в ЕС и др., при които казуси ние не се делим на енергоскептици и енергооптимисти, на еврофили и еврофоби, а пак на русофили и русофоби.

Отношението към Русия е като че ли мяра за всичко важно за българите. Очевидно е, че проблемът „русофили-русофоби” е изключително важен и от неговото решаване зависи хомогенността на нацията и съответно развитието на държавата и обществото и благоденствието на българите. За съжаление, въпросите в тази област не се обсъждат, не се изследват и не се търсят начини как тази разделяща и противопоставяща ни един на друг пристрастеност да се ограничи в някаква степен и постепенно да изчезне, ако това въобще е възможно.

Самите термини „филия” (мания) и „фобия” са от речника на психопатологията, в случай на социалната психопатология, защото фактически са две от основните форми на обсесиите, които, както знаем, са психични деформации. Обсесията (от латинското obsido – завземам, завладявам, обсебвам), фактически представлява психично състояние, при което личността пряко волята си е завладяна от мисли, преживявания (чувства и емоции), спомени, образи, страхове, влечения, намерения и др. 

И филиите (обсесивните влечения) и фобиите (обсесивните страхове и омрази) имат твърде широк спектър – от полъх на емоции, лека обладаност и неврози до прехождане към безкритична пристрастеност, психози и даже налудности – и влияят силно върху поведението на личността и на обществото. Освен това русофилията и русофобията се преформират в социални предразсъдъци, които стават мисловни, емоционални и поведенски стереотипи и управляват изцяло мислите, чувствата и волята на хората, без те да имат оттук насетне никакво критично отношение към реалността по повод на Русия, просто я обичат или мразят, и действат според съответната силна емоция. А известно е, че всяка дейност без мисъл, само по емоция, е вредна и опасна както за отделната личност така и за обществото.

Русофилията и русофобията са страхотни инструменти в ръцете на корумпираните ни политици, тъй като чрез тях се влияе изключително ефективно (спекулативно) върху обществения разум и върху поведението на обществото. По принцип в основата на русофилството и русофобството, според Самюел Хънтингтън, стои отколешното разделение на световното християнско общество на Западно (Римска империя, католици и протестанти, Европа) и Източно (Византия, православие, Русия). Сътресението започва, когато страни от Изтока – Гърция, България, Румъния, Сърбия, Украйна и др. – предпочетоха по-модерния и по-развит Запад и се отказаха от вековни традиции.

В същото време, като контрапункт на това „предателство” (според Русия) президентът Путин и руснаците се обърнаха още по на изток, президентът на Китай седна до Путин да гледа грандиозния концерт  за 9 май, „Южен поток” стана „Турски поток”, а на Червения площад демонстративно бяха показани най-страховитите съвременни оръжия за масово поразяване.

На 14 май в 17,30 ч. в Голямата зала на Регионалната библиотека „Любен Каравелов” – Русе Българската академия на науките и изкуствата ще проведе седмото издание на Патриотичните семинари, които вече 6 години се провеждат в крайдунавския град под научното ръководство на русенеца акад. Петър Иванов. Темата на семинара е „Русофили и русофоби в 
историята на България”. Водещ и лектор ще бъде акад. Григор Велев, председател на Академията. Ще участват проф. Алтънков от Калифорнийския университет в САЩ, доц. Николай Ненов от Историческия музей, акад. Каменова, чл.-кореспондент  Костадинов и др. Всички русенци, които се интересуват от проблематиката и имат какво да кажат по въпроса, могат да 
участват в семинара.  
           

акад. Петър Иванов

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.