Кога ще ги стигнем румънците?


Кога ще ги стигнем румънците?
05-04-2015г.
21
Костадин Костадинов

„Преди година и половина, когато бях премиер, за Румъния имаше на всеки шест месеца мониторингов доклад, а за България на година и половина. Румънците ни догонваха и ние искахме да бъдем отделени от тях за Шенген. Сега какво се случи – да ни дават Румъния за пример. Гарантирам ви, че след няколко месеца те отново ще бъдат зад нас”. Това заяви преди дни във Варна при откриването на нов онкологичен и лъчетерапевтичен център министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос за приемането на национална стратегия за борба с корупцията.

Някакси, не знам защо, се сетих за знаменателната реч на съветския ръководител Никита Хрушчов, произнесена през 1961 г. пред XXII конгрес на КПСС.

Тогава той казва следното – „След 10 години, другарки и другари, ние ще настигнем САЩ по икономическо развитие, а след още 5 ще ги изпреварим. И като ги изпреварим, другарки и другари, ще им помахаме (смях, бурни ръкопляскания)... Сегашното поколение съветски граждани ще живеят при комунизма, който ще бъде построен през 1980 г.”.

 Всички знаем какво последва. СССР отдавна не съществува като държава, а за това изречение на Хрушчов, освен някои историци, си спомнят само отделни възрастни носталгици.

В тази връзка, да си призная, ме е страх да си помисля какво ни чака нас. Хрушчов поне зададе хоризонт от 15-20 години, след които държавата му, неочаквано за него, се разпадна. Нашият ръководител очевидно работи в доста по-съкратени срокове...

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.