ПАК: Цигани пребиха млада майка за 20 лева!

ПАК: Цигани пребиха млада майка за 20 лева!
10-03-2015г.
70
Адриана Аврамова

На 8-ми март, най-женския празник, цигани пребиха 25-годишната Биляна Иванова от Самоков, за да й вземат чантата с 20лева.

Добре дошли в България!

Същата тази България, в която през ден някой циганин, някъде из страната, напада, пребива, обира и дори убива българи. Българки. Жени. Майки. Старци. Лекари.

Същата тази България, в която за институциите явно не е голям проблем, че  част от т.нар. „роми” посягат на беззащитни хора. Затова й не ги наказват.

България, в която да си българин днес е... страшно.

Може да ти извадят нож, докато ги лекуваш, да те пребият, докато се разминаваш с тях, да те ограбят, ако решат, че има какво да вземат или да те убият тихо и кротко...защото си се съпротивлявал.

Представям ви разказа на Биляна - една млада майка, пребита и унизена от двама цигани, роми - както щете ги наричайте.

Четете. После пак ще си  говорим за толерантност.

Какво се случи на 8-ми март ?

Излязох с компания от приятелки, за да отпразнуваме празника на жената. Първо, отидохме да се почерпим в една кръчма в центъра на Самоков. Там бяхме известно време, след което с едно от момичетата отидохме на дискотека. Тръгнахме си някъде около 04:00 сутринта. Повървяхме малко, за да намерим такси. В нашия град има малко коли и е трудно да си хванеш такси особено по това време. Видяхме шофьор, който тъкмо качваше една компания, помолих го да се върне после, за да ме откара до вкъщи. И така, той се съгласи . Останахме да го чакаме, преместихме се съвсем малко от мястото, за да сме по-близо до пресечката, в която живее приятелката ми, така че, когато аз се кача на таксито тя да се може да се прибере бързо и да не е сама. След някакво време - срещу нас се задодоха двама мъже. Цигани, горе-долу на моята възраст. Спряха при нас и ни попитаха дали сме празнували 8-ми март и къде. По принцип бих ги подминала, но в тази ситуация отговорихме къде сме били, за да не усложним нещата.

Сигурна ли си, че бяха цигани?

Убедена съм, беше светло, видях ги, а си говореха с акцент.

И после, след като им отговорихте?

Малко ми се губят някои моменти. Всичко стана много бързо.Този, който ни заговори тръгна към моята приятелка, тя побягна към улицата.Той след нея. Другият остана при мен, направих две крачки, след което той ме хвана за косата, с другата ръка ми хвана чантата и започна да я дърпа.

Тоест, нападат ви и двете?

Да. Но приятелката ми само я блъсна и тя е паднала в една преспа със сняг.

След като ме дърпаше, аз паднах по колене и усетих шут в главата. Удряше ме само с крака. По лицето и главата основно. След това дойде и другият, и започнаха да ме ритат и двамата. След като взеха чантата ми избягаха...

Като се освестихме викнахме полиция, линейка ...

Какво имаше в чантата?

Гримове, документи, портомоне... имаше 20 лева в него.

Помисли ли си, че може и да не спрат да те удрят, че може и да не завършат нещата с добър край...

Да, но вече на по-късен етап, започнах да го осъзнавам. Извадих голям късмет, че съм жива, че нямаха и оръжия, че съм със семейството си.

Сега страх ли те е да излизаш сама, например?

Да. Страх ме е да излизам сама по улиците. Като видя цигани и сърцето ми трепка...страх ме е. Не искам да оставам сама. И за детето ми ме е страх, че живее в такава обстановка... В Самоков има много цигани, градът е такъв просто, преди не ме е било страх от тях, но след тази случка ...

Промени ли се отношението ти към ромите след нападението?

Да. Сега ги мразя. Няма как да е иначе. Особено мъжете... тази агресия, която проявиха към мен, аз куче не бих удряла и ритала така. А сме хора. Вече имам едно наум, дори да нямат лоши намерения, просто... ме е страх.

Разбрах, че са задържали извършителите, сега какво?

Да. Полицията работи бързо, благодарна съм им, но повече не мога да кажа. Само, че тези нападения трябва да се осъждат, а не да се подминават. И аз няма да се откажа, докато не получат присъда.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.