Великите българки

Великите българки
08-03-2015г.
227
Костадин Костов

Честит празник!

В деня на жената и майката ще ви разкажа историите на великите българки.

Тези, които са прославили България в целия свят.

Жените, които имат невероятна сила в себе си, жените, които имат волята да успяват. Жени, които са издигали българското знаме. Които са пели по целия свят. Които с гордост се наричат - българки. Поклон пред тези жени.

Благодарим ви, че ви има.

Лили Иванова - наричана е „Примата на българската естрада”. Знаете ли, че песента й „Камино” е класирана на 40-то място в класацията на „Сони Ериксон” за вечните световни хитове? Или пък, че през 1997 е номинирана от Международната организация за солидарност на жените за една от „100-те най-велики жени на XX век”? Лили Иванова остава най-известната българска изпълнителка. Популярността й се разраства след средата на 60-те години, благодарение и на навлизащата тогава в дома на българина телевизия. Лили Иванова и Емил Димитров са най-често сниманите от телевизията български певци. През 1964 година Хачо Бояджиев снима във Видин 3 нейни песни. Особено популярно става заснетото видео към песента „Събота вечер“, в което певицата управлява валяк, докаран от Перник на собствен ход за една седмица. И така, години наред продължава да радва българите с необяснимия си талант и непоколебимия си дух. През 2009 година, звездата изнася концерт в зала Олимпия (Париж), с което става първата българска със собствен концерт в престижната зала. Поклон пред таланта и борбения й дух през всичките тези години!

Стефка Костадинова - е родена на 25 март 1965 г. в Пловдив. Кариерата си започва с гимнастика и плуване. Учи в Средно спортно училище „Васил Левски“ в град Пловдив. В 7-ми клас вече е „майстор на спорта“, а в 10-и клас скача 190 см. Първият си скок над 2 метра прави на 25 август 1984 г. в София. На 30 август 1987 г. на Световното първенство по лека атлетика в Рим, Италия, поставя световен рекорд в скока на височина от 209 см. Този рекорд още не е подобрен. Спортист номер 1 на България в 4 поредни години. През 2012 г. е приета в „Залата на славата на световната атлетика”. Вече 28  години световният й рекорд не е подобрен. Една велика българка!

Янка Рупкина -  е изпълнителка на песенен фолклор от Странджаниския край. Световната си известност певицата дължи на своя изключителен глас и на работата си с вокално трио „Българка“. На 22 години печели първа награда от събора-надпяване в село Граматиково. Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, който Рупкина печели. От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. През 1989 година е удостоена с Грами!

Райна Кабаиванска - е родена в Бургас на 15 декември 1934. Баща ѝ Яким Кабаивански е ветеринарен лекар, писател и университетски преподавател, а майка ѝ Стайка е учителка по физика. От малка започва да свири на пиано и да пее в детски хор „Бодра смяна“. Завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория "Панчо Владигеров". Печели стипендия за специализация и заминава за Италия през 1958 г. Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които и донасят световна слава. Пее в операта „Ла Скала“, Милано, която е сред най-престижните световни оперни театри. Звезда е на нюйоркската Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол. През 2011 година е удостоена с титлата - Командор на Ордена за литература и изкуство на Френската Република. Няколко години по-късно получава Оскар за цялостна кариера в операта.

Валя Балканска - започва кариерата си през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа” − Смолян, където получава и името Валя Балканска, с което е известна до днес. В репертоара ѝ, представян по цял свят, влизат песни като „Шар планино”, „Девойко, бално ли ти е”, „Триста са пушки пукнали”, „Хайдутине се молеха” и други, но най-известното ѝ изпълнение е „Излел е Делю хайдутин”. Тази песен е повод за национална радост, след като през 1977 г. неин запис е включен в Златната плоча, изпратена в космоса с двата американски космически кораба „Вояджър”, които през 2004 г. напускат пределите на Слънчевата система. С това тя се превръща в единствения български изпълнител, чиято песен е изпратена в Космоса. По повод 60-тата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство, през 2002 година Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина” . Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” за 2005 година. През декември същата година, народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата.

Ивет Лалова - обявена за най-бързата бяла жена в светаСензация в световната лека атлетика. Тя  е 4-та на 200 м. от Световното младежко първенство през 2001 г. в Дебрецен, Унгария. През 2003 г. на Европейското първенство за юноши и девойки до 19 г. в Тампере, Финландия, печели титлите на 100 м и 200 м. На 19 юни 2004 г. на състезание за Купа „Европа“ в Пловдив Лалова пробягва 100-те метра за 10,77 - нов национален рекорд и най-добър резултат в света за сезона. С това постижение тогава изравнява Ирина Привалова на 6-то място във вечната световна и на 2-то място във вечната европейска ранглиста. На 29 май 2007 г., след близо 2-годишната пауза, Ивет Лалова се завръща на пистата на състезание в Белград. Тя печели спринта на 100 метра с време 11,26 секунди, с което още на първото си състезание покрива норматив „А“ за Световното първенство 2007 в Осака и за Олимпийските игри 2008 в Пекин. На европейското първенство в Хелзинки през 2012 г. Ивет Лалова е първа на спринта от 100 метра с 11 секунди и 28 стотни. Постижението й е първата титла в късия спринт в историята на българската лека атлетика…

Благодарим им за всичко, което са направили, за да се почувстваме горди българи.

И честит празник на всички читателки на сайта. Бъдете здрави, щастливи и много обичани! 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.