Причините да се гордеем, че сме българи…

Причините да се гордеем, че сме българи…
03-03-2015г.
129
Костадин Костов

Честит празник на всички българи!

3-ти март е денят на Освобождението на България. Денят, в който всички ние българи се замисляме какъв би бил животът ни, ако преди много години не сме били освободени.

Всеки от нас някога е мислил по тази тема. Едни още в училище, други по-натам в живота си. На националния празник на България няма да ви говоря за бедност, корупция и хилядите проблеми, които вече освободената ни държава има. Няма да ви разказвам за хилядите неуредици, с които всеки ден се сблъскваме.

Ще ви разкажа историите на едни българи. Българи, заради които трябва да се гордеем. Причините, поради които с гордост трябва да кажем - да, аз съм българин!

Златни момичета“ е прието да се нарича поколението състезателки по художествена гимнастика, които представят България в периода от 1976 до 1999 година, когато начело на националния отбор стои треньорката Нешка Робева.

За този период, „златните момичета“ печелят 14 шампионски титли от световни първенства в индивидуалните представяния и ансамблите; 14 шампионски титли от европейски първенства; 5 от световни и европейски купи и 2 вицешампионски титли от Олимпийски игри.

Сега треньор на новите златни момичета е Ина Ананиева и успехите не спират за тях. През 2014 година те безапелационно печелят многобоя на Световното първенство в Измир и си тръгват със златото. А тази година, само преди броени дни, момичета печелят златото в многобоя на Гран При на Москва. Именно тези момичета ни доказват всяка година, че има за какво да се гордеем, че сме българи. Благодарим ви!

От спорта минаваме в театъра, където срещаме Стоянка Мутафова - официално призната от Книгата на рекордите Гинес - за най-възрастната в света играеща театрална актриса. Несломимият дух на 92-годишната актриса е пример за силата на човека. Затова, че една българка може в продължение на толкова много години да стои на сцената, да бъде аплодирана от своята публика и да предизвиква възхита във всички българи.

Друга причина да се гордеем, че сме българи е учителят по физика Теодосий Теодосиев или, както го наричат учениците му - Тео. През последните 40 години той е обучил най-много шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала, колкото са спечелили научните сили Великобритания и Франция. Той провежда летни академии за деца с интерес към физиката. И то напълно безплатно. Един българин, който измести всички големи държава от върховете на физиката и написа България - именно с помощта на своите ученици, които вече са възпитаници на университети като „Принстън” и „Станфорд”.

Знаете ли коя е Даниела Симидчиева? Ще ви кажа - това е най-умната жена в света. Даниела е родом от Благоевград. Коефициентът й на интелигентност е по-висок от този на Бил Гейтс и Айнщайн. Тя има 192 от възможни 200 точки на теста на МЕНСА. Даниела Симидчиева в момента работи в Българската стопанска камара. За кратък период е била и директор на МЕНСА. Тестът за интелигентност прави през 2003 година, в труден за нея момент, за да си докаже, че може. „Чувствах се много зле, бях току що напуснала Благоевград и това така ми действаше доста депресиращо. Ниска заплата, на квартира, с три деца”, спомня си сега Даниела. До този момент никой в света не е успял да надмине резултата - 192 от 200 възможни точки.

Престижният пътеводител „Лоунли планет” постави Пловдив в класация за най-добрите места за живеене през 2015 година. Българският град застана на 6-то място от общо 10 в престижната класация. Първите три места са отредени за Вашингтон (САЩ), Ел Чалтен (Аржентина), и Милано (Италия). Следват Цермат (Швейцария), Валета (Малта) и българският Пловдив. В топ десет попадат още Солсбъри (Великобритания), Виена (Австрия), Ченай (Индия) и Торонто (Канада). Пловдив е представен като „един от най-красивите стари градове в Европа” на фона на Родопите, исторически съкровища, тих нощен живот.

Тези и още много други факти могат да бъдат причините да се гордеем, че сме българи.

Важното е никога да не забравяме откъде сме тръгнали, къде е нашият дом и коя е нашата страна. И без значение къде се намираме, и как се чувстваме - винаги трябва да знаем, че единственото място, където ще се почувстваме истински щастливи е именно България.

Честит празник, българи.

И благодаря на всички хора, които ме карат да се гордея, че съм българин! 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.