УБИЙЦИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

УБИЙЦИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА
27-02-2015г.
73
Нешка Робева

Lentata.com публикува текста на Нешка Робева по темата – кой и защо унищожава българската култура. Заглавието е на редакцията.

Откакто свят светува, едни човеци унищожават това, което други  създават.  Унищожителите обикновено наричаме варвари. Съвременната цивилизация, за съжаление, ражда и своите варвари. С вторачването в материалното, започва унищожаване на духовното. И то не само в България. Проблемът е световен. Наскоро попаднах на доста тревожна публикация на ЮНЕСКО за масовото унищожаване на паметници на културата в световен мащаб. Моя приятелка от Франция, наскоро ми разказа - как на мястото на къщата на Пол Елюар, в едно от Парижките предградия, е построен паркинг. И, за да бъдат затворени устата на протестиращите, паркингът бил кръстен „Пол Елюар”?!! Какъв цинизъм. И то в люлката на европейската култура. 

В епохата на либералната демокрация, терора на политиците и диктатурата на парите, съвсем логично е да бъде установена и диктатура на грубия прагматизъм над духовното.

Обърнете внимание, как нашите политици и държавни мъже се хвалят с това, че са прагматици? Да сте чули някой от тях да говори за нещо друго, освен за пари? В най-добрия случай демагогски засвидетелстват отношение към изкуството, като изпратят по шофьорите си някоя кошница с прикрепена визитка, за радост на творците…

Самото развитие на съвременната цивилизация тласка народите към бездуховност. Хвърля ги в ръцете на неинтелигентни, нискокултурни, алчни и корумпирани политици.

Помните ли как ни убеждаваха, че сме направили цивилизационен избор, когато дадохме въздуха си за преминаване на натовските бомбардировачи,  които изсипваха бомбите си в двора на съседите, рушаха мостове, насилствено налагаха своята идеология, своето разбиране за демокрация и свобода…

Говорим за културата и опазването й?

Кой да го прави? Доведеният до пълно опростачване народ, който е готов на всичко, за да оцелее? Който реже произведения на изкуството и ги продава за стотинки като старо желязо…

Младоците? 

У тях се имплантира културата на потреблението. Или обуржоазеният новобогаташ, който в повечето случаи купува картина, не защото я харесва, а защото са го убедили, че това е изгодна инвестиция?

В една държава като нашата, където чалгата е издигната в култ, а истинските творци поставени в унизителното положение да избират между мизерията и самопринизяването си - кой?

Може би самодоволните и самовлюбени сноби, които парадират с дипломи и съмнителни знания?  

Тях Бог е заклеймил с две „дарби” - омраза и завист. Гласовити и ялови… Те не могат да опазват, те могат само да отмъщават като рушат. И тази им възможност ги докарва почти до екстаз…

Те се самоопределят като интелектуалци и единствените усилия, които полагат е как да блеснат един пред друг и да се харесат на господарите си…  

Впрочем, трябва да отдадем заслуженото на тази част от народа ни, извън мегаполисите, която има съзнанието и инстинкта да опазва народната традиция, истинската народна култура, от която са черпили, черпят и ще черпят вдъхновение гениалните творци на човечеството…

Защо е важна културата за нацията...

Не е по силите ми да дам кратък и смислен отговор, а и защо, когато преди мен отдавна са го дали…

И то гениални изследователи, мислители и философи.

Защо е нужна културата за човечеството? За да бъдем човеци. За да живеем. В противен случай трябва да признаем, че сме биороботи, да се примирим с мисълта, че вегетираме.  

Култура на унищожението. По български...

Та 25 години, ние само това правим. Унищожаваме. Не, не съм справедлива. И преди това. И по-преди - също.

В разрушителната си стихия, ние наистина сме белязани от „…вековната злоба на роба…”. И понеже цитирах Гео Милев, ще си разреша да цитирам и част от защитната му реч пред българския съд, осъдил поета заради поемата му „Септември”:

„… Поемата ми не съдържа елементи на престъпление… а само описва, рисува картината… на събития печални и трагични, които не могат да останат скрити от погледа на писателя художник и да не привлекат перото му. А как се описва известно събитие, това зависи от художествения похват и способности на автора, и не влиза в оценката на съдилищата и властите… Господа съдии, за честта на българското правосъдие, не произнасяйте осъдителна присъда, защото с нея бихте нанесли удар, рана, петно върху родното изкуство и неговото развитие. Изкуството цъфти само на почвата на свободата. Не стеснявайте писателя, за да не убивате изкуството!”              

Съдът издава осъдителна присъда – 1година затвор. На следващия ден, за по-сигурно, за срам на цялата нация и на всички нас, като нейни наследници, е ликвидиран героят от войната, гениалният творец, носител на изключителна чувствителност и европейска култура Гео Милев. 

И така години и векове наред…

Мога да спомена само няколко от най-фрапантните случаи за унищожени паметници на културата: 

1.Софийска гара – унищожени са уникално пано на Иван Кирков и стенопис на Светлин Русев. 2.В хотел Радисън – монументално бронзово пано на Иван Нешев, Валентин Старчев и Крум Дамянов. 3. С взривяването на мавзолея са унищожени мозайки на Дечко Узунов. 4. В Русе, за да се усвоят пари по някаква програма бяха излъскани и „почистени” от патина женските фигури във фонтана, чийто автор е Любомир Далчев. 5. За да бъде построен хотел, бе разрушена градската библиотека, срещу централна поща – паметник на архитектурата. 5. Пред срутване е къщата-музей на П. Яворов...

За политиците и кой работи за унижощението на българската култура?...

Кой ли не. Преди всичко тези, които би трябвало да са призвани да я опазват.

Някой може да пази нещо, само ако осъзнава неговата стойност...

По повод на политиците и тяхното място, и роля в живота на народите, ще си разреша още един цитат, от Николай Бердяев - един от големите мислители-философи на двадесети век, разделил живота и творчеството си между Русия и Франция, между Изтока и Запада:

 „…В света трябва да се преодолее диктатурата на политиката, от която той се задушава и пролива кръв… Политиката трябва да заеме своето подчинено, второстепенно място, да престане да определя критериите за добро и зло, да се покори на духа и духовните цели. Господството на политиката, както и господството на икономиката, е извращение на йерархичното устройство на живота… Хората трябва да се обединяват  преди всичко по духовни, а не по политически признаци и принципи. И едва тогава в света ще настъпи духовно възраждане…” / Берлин – 1923г/

Защо се унищожава българската култура...

Защото така е удобно на новоизлюпените господари. Некултурният и безпросветен индивид лесно се поддава на внушения, лесно се манипулира…

Казват му - ти си свободен, бий комунистите или евреите, или чернилките и той тръгва…

Казват му - руши и той го прави с радост, дори с опиянение. Така „свободният” роб, се осъществява, самодоказва, господства… Това му е достатъчно.

Наистина ли мислите, че изстъпленията на футболните фенове са доказателство за свободата на волята? Или, че държавата не може да се справи с тях? Те са необходими на тези български изродици, както ги нарича Апостола, които здраво са приклещили народа и съдират и последната му кожа. А ние сме уморени. И все повече се ограждаме от света, който не ни харесва… И самозалъгвайки се, че спасяваме душите си, вършим най-голямото престъпление спрямо децата си, като повдигаме рамене и казваме, че нищо не можем да направим.

А някой интересува ли се от България?

По време на Балканската война, от цяла Европа, дори от Америка, са тръгвали към България млади хора – студенти, само с една мисъл, да дадат живота си за свободата и обединението й... Сега почти няма млад човек, който да не мечтае да напусне родината си. Така наречените български политици грабят, каквото могат и бързат да се изнесат  към чужбината. Не зная какво ще стане нито с България, нито със света. Може би това, което е ставало и преди… Ще се самоунищожат. Но кой знае.

Народът казва „Човек предполага, Бог разполага”. Няма да доживеем, за да видим.

С най-добри чувства,

Нешка Робева

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.