Няма да ви работим…

Няма да ви работим…
24-02-2015г.
28
Ангел Джамбазки

Пореден „протест“ на цигани, този път в Долни Цибър. Искането им, разбира се, е известно. Да не „работят“, но да продължат да получават помощи.

Според репортажа на Нова тв, днес на обяд, в центъра на селото, са се събрали над 100 души, „въоръжени“ с метли и лопати, с искания за промени в социалната политика. Което преведено от техния език означава да не работят, но да получават пари. 

Исканията им са прости и очаквани – или цял месец да подпират метлите за минималната работна заплата, или пет дни, но не 14-те дни, според сегашната нормативна уредба, срещу 42 лева.

„Протестиращите“ не подкрепят и идеята на правителството детските надбавки да се дават в натура, а не в пари. 

Според статистиката, в Долни Цибър живеят 1600 души. Близо 300 от тях работят по програма. Другите не работят.

Да поразшифроваме „исканията“, по реда на тяхното постъпване. Какво означава първото искане, а именно – да „работят“ цял месец и да получават минималната работна заплата? Означава, че искат да получават вече 360 лв., вместо сегашните 42 лв., за да продължат да правят същото, което правят и досега, тоест, нищо.

Тоест, искат увеличение в заплащането, което според тях им се дължи, защото са се родили такива, каквито са се родили, от 8.5 пъти! Искат увеличение от 8.5 пъти. Не се сещам за друг бранш или социална група, която да иска такова увеличение на приходите си за сметка на общия държавен бюджет.

От друга страна, да видим резултата от „труда“ на искащите увеличение. Твърди се, че в Долни Цибър с такъв „труд“ са заети около триста души. В основата си този „труд“ би трябвало да е свързан най-вече с чистене, метене, прочистване на речни корита и прочее, ръчни дейности. При тази работна сила от триста човека, Долни Цибър трябваше да блести, като хола на султана на Бруней. Само той вероятно може да си позволи триста метачи и чистачи. Видно от репортажа обаче, Долни Цибър далеч не може да се бори за приза „образцово изметено населено място“.

Напротив, напълно еднакво с останалите хиляди български населени места, изоставени от държавата на произвола на циганското население, кално, мръсно и унило място е. Въпреки, или по скоро именно заради „труда“ на тези триста души, „заети“ по социалната програма. В Розино например, се твърди, че по подобна програма „работят“ над 500 души. Ако това е вярно, то Розино, също толкова, унило, мръсно и кално трябваше да трепти от чистота. Да, ама не.

Защото „заетите“ по тази и подобни социални програми цигани не работят. Подпират метлите, пушат, пият кафета и според мен правят повече боклук, отколкото чистят. Маркират заетост и работа. Смотават се и чакат да им мине времето и да си вземат парите. Защото нямат трудови навици. Често ще ги чуете да казват : „Няма да ВИ работим за…“. Няма да НИ работят. Но искат да ИМ даваме пари. Защото са се родили такива, каквито са се родили. Другото според тях и според хелзински и прочее соросоидни комитети и фондации е дискриминация…

Заместник-кмет на Смолян ми разказа следната ситуация. По подобна програма общината възлага чистене на речно корито заради валежите и опасността от наводнения. От едната страна, на коритото чистят затворници, предимно цигани, от другата – наети от общината по програма за временна заетост, отново предимно цигани.

Затворниците чистят в пъти по бързо, прилежно и усърдно. „Волнонаемните“ се скатават, бягат от работа, подпират лопатите и брадвите, смотават се и клинчат. Чакат да мине времето и да си вземат незаработените пари. Очевидните изводи оставям на вас.

Публична тайна е, че подобни социални програми всъщност са хранилки за „неинтегрируемите“. Че служат като параван за източване на социални помощи, служат за купуване на цигански гласове. Затова тази порочна и неработеща практика трябва да се спре. Защото няма никакъв ефект – нито формира трудови навици в тези, към които е насочена, нито улиците са чисти, нито речните корита почистени. Просто е източен бюджетът.

Да погледнем и второто искане на така езкотичните „протестъри“- категоричната им съпротива детските надбавки да бъдат изплащани в натура, тоест, в храни, облекла, лекарства, учебници и прочее необходимости за децата на децата им. Защо бе джанъм, както би казал Настрадин Ходжа? Ами просто е – защото на „родителите“ не им пука за децата им грам и изобщо не им дреме, дали имат лекарства, храни, дрехи, за учебници да не говорим.

Защото това предложение нарушава и премахва самия смисъл и причина за безотговорното циганско родителство – а именно, да се правят деца на деца, за да се точи държавният бюджет. 

Същевременно български цигани в Испания, Италия и дори Гърция работят здраво и изкарват пари. Каква е разликата? Много проста – там никой не ги търпи да не ИМ работят. Както сме ги научили. Нали знаете кой е лудият в поговорката за зелника?

Изводът е ясен, изходът един. Спиране на тези безполезни за всички програми за социално подпомагане, а всъщност за източване на държавния бюджет. Спиране на детските надбавки и наказателно преследване за безотговорното родителство, строго наказателно преследване на педофилията, наречена „традиция“.

„Няма да ВИ работим“, казват те. „Който не работи, няма да яде“ е казал мъдрият български народ. Който не иска да работи е свободен да го прави, където си пожелае по света.             

  

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.