БЕЗПЛАТНА детска градина за циганчетата?

БЕЗПЛАТНА детска градина за циганчетата?
16-02-2015г.
148
Станислава Шумарова

Преди дни излезе новината, че Министерството на образованието и науката обсъжда безплатна детска градина за циганчета. Това е една от стратегиите на Министерството за интеграция на децата от ромски произход и привличането им след това в класните стаи. Предложението е в процес на съгласуване във ведомството, след което ще бъде публикувано за обществено обсъждане…

Голямо обсъждане ще падне. Голям фурор ще стане. И дано всяко чудо да не е този път за три дни. Прекрасно е предложението на Министерството, какво по-чудесно от това и циганите да станат образовано племе, така както е тръгнало, демографски, скоро ще са повече от нас българите. Определено като се образоват, по-лесно ще общуваме с тях – както на работните места, на които евентуално ще бъдат наети, така и по улиците, докато ги метат (признаваме им го това, че ако не са те, ще си тънем в полиетиленови торбички и презервативи, изхвърлени през прозорците).

Само едно не ми е много ясно – ЗАЩО БЕЗПЛАТНО циганетата ще ходят на детски градини? Това решение застава на тънката граница между интеграцията и дискриминацията…За пореден път излиза, че, само защото по-някакъв параграф, този път „образованост“, те са по-зле от масата, следва да са по-привилегировани. Спират им тока – те се включват отново и безнаказано! Ограбват те в градския транспорт – дим да ги няма и  върви го наказвай после! Не ходят на работа – получават социални помощи! Да, има и свестни, като онова ромско дете от Сливен, което свири Чайковски на цигулка, но една птичка пролет не прави, колкото и клиширано да звучи. Защо и този път да е безплатно за тях, а за българчетата няма места в детските заведения, родителите им се чудят какво да направят, за да може детето им да ходи на градина. Стига се до избор на частни детски заведения, а за циганчетата местните общини ще поемат изцяло издръжката...

Министерството обяснява още, че търси съдействието на НПО-та, чиито доброволци да помагат в отглеждането на ромските деца. Да ги водят на детска градина, да ги вземат и връщат у тях… Нищо чудно скоро да възникне и предложение доброволците да пишат домашни заедно с циганчетата!

Сега аз се чувствам дискриминирана като жена и бъдеща майка! Един ден искам и моето дете да ходи безплатно на детска градина. Искам да има човек до себе си, който да го води и връща от градината, но това да не е баба му или дядо му, а някой млад и образован доброволец. Искам и мен да ме стимулира държавата да раждам и да съм спокойна след това, че ще има място и за моето дете в детско заведение, в което да му положат стабилна образователна основа!

Снимка: Чарли Жиров

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.