ЕКСКЛУЗИВНО: говори българката от СИРИЗА - Константина Кунева!

ЕКСКЛУЗИВНО: говори българката от СИРИЗА - Константина Кунева!
05-02-2015г.
40
Вида Пиронкова

Константина Кунева (известна и като Костадинка Кунева) е българка, синдикална активистка в южната ни съседка, където е избрана за евродепутат на Гърция от листата на СИРИЗА през 2014.

Житейската й история се превръща в символ на битката на работниците срещу компаниите, които злоупотребяват с правата им, срещу мафията на експлоататорите.

На 22 декември 2008, Константина става жертва на покушение – залята е със сярна киселина от двама неизвестни и до днес мъже. Последиците – засегнато е лицето, ръцете, гърбът й, има сериозна опасност за зрението й. След този жесток акт на насилие, в Гърция се заражда мощна вълна на солидарност и подкрепа за Кунева. Все пак, компанията ΟΙΚΟΜΕΤ, бивш работодател на Константина, е осъдена да й изплати обезщетение. Тази съдебна победа е ключова. 

Разговаряме с българката, която днес представлява гърците в Европейския парламент – за явлението СИРИЗА и всичко, което очаква Балканите и Европа...

 

В България представят СИРИЗА след изборната й победа като партия, която иска да спомогне за разпада на Европейския съюз. Какво е СИРИЗА и какви са целите й?

СИРИЗА е една дълбоко европейска партия. Иска да спаси обединена Европа, а не да я раздели или разедини. Това, което разделя Европа са строгите икономии, които не й разрешават да се развива, огромните различия на всяка една страна от друга и чудовищните дългове, които натрупват държавите, за да спасят банките. СИРИЗА е една лява европейска партия, която предлага на всички европейски съдружници един нов договор за Гърция и цяла Европа. За да може правителството, като всяко едно правителство, да поддържа най-бедните, безработните и да даде отново на Гърция достойнството й. Същото иска и за всички страни. Както и за България – родината ми. Обединена Европа с държави-просяци - не става!

Едно от малкото постижения на демокрацията в България е свободното движение на хора и капитали. Трябва ли българите да се страхуват за свободното пътуване през граница?

Тази свобода, за която споменавате е базата на Европейския Съюз. Свобода на придвижване на хора, трафик на стоки и средства за производство. Всяка страна - членка на ЕС е длъжна да уважава тази свобода, в противен случай няма място в ЕС. И СИРИЗА уважава тази свобода. Защо тогава българските граждани да се страхуват за свободното си придвижване през границите? И, ако съществува някакво инцидентно възпрепятстване, трябва да подадете незабавно оплакване до гръцките власти. Може да бъдете сигурни, че точно това правителство има невероятна чувствителност към такива случаи. Както и за имигрантите от други страни, извън ЕС. За други европейски страни трябва да се притеснявате. Припомням Ви, че правителствата на Великобритания и Германия, са някои от онези богати държави, които искат да наложат ограничения на имиграцията от други страни на ЕС. Както виждате, други подкопават европейските съюзничества и солидарност, не СИРИЗА.

Множество българи имат инвестиции в Гърция, както и гърци са прехвърлили бизнеса си в България. Каква е Вашата позиция? Ще поощрявате ли този процес между двете страни?

Разбира се, че ще го поощряваме. И може би има огромно значение Балканските страни, които понесоха големи загуби от германските търговски излишества, и тези на други богати страни износителки, да развием „интербалканска” търговия и бизнес сътрудничества, както и инвестиции в областите ни, в сектори, в които имаме предимство – като земеделие и животновъдство, пътни и енергийни мрежи, туризъм. Освен това има и гръцки банки, които се разпростряха в България и, които трябва да регенерираме в полза и на двете страни.

Каква е позицията Ви спрямо туризма? Защо толкова много българи са чести гости в северна Гърция? Добре ли са приемани?

На въпроса Ви дали са приемани добре българските туристи в Гърция, по-добре да попитайте тях. Сигурна съм, че ще ви говорят за топлото гръцко гостоприемство. Аз дойдох в Гърция не като туристка, а като имигрант и получих много солидарност и подкрепа, особено,  когато бях атакувана. Не казвам, че всичко е розово, съществуват и лоши хора, расисти и националисти, които са подозрителни, точно толкова, колкото и в други страни. Но мисля, че това не се случва на туристите. А за това защо идват толкова много туристи в Гърция, мисля, че знаете много добре. Първо – в България възникна една социална прослойка, която има необходимите средства, за да си позволи този туризъм, и второ, северна Гърция е много близка дестинация, с красиви морета. За много български сънародници е по-лесно и бързо да отидат до Халкидики, отколкото до Варна.

Какво е отношението на СИРИЗА към еврото и валутния съюз? Коментира се доста негативно по този въпрос като цяло, но и в частност в България.

Трябва да приключим с този въпрос. Защото от един момент нататък вече не е недоразумение, а преднамерена, невярна манипулация. СИРИЗА го казваше предизборно, подчертава го и сега като правителство, че мястото на Гърция е с „еврото”. Споровете за “GR exit” бяха предизвикани от други. Използваха ги като изнудване към гръцките граждани. Но същевременно, СИРИЗА казва, че за да оцелее еврото и валутният съюз, трябва да спре да се базира на строгите икономически мерки, които предизвикаха страшни по характера си проблеми и огромна безработица в цялата Еврозона. Искаме едно „евро“, полезно за обществото, а не само за банките.

Каква е позицията Ви за външния дълг на Гърция и как възнамерявате да се справите?

Външният дълг е неустойчив и с това са съгласни всички. Както и  всички разбират, че, ако не се облекчи гръцкият дълг, икономиката на страната не би могла да се възстанови. Значи, позицията ни е тази, която е продиктувана от логиката. Гръцкият дълг трябва да се облекчи. Както това се случи през 1953 г. за Германия. Именно за това преговаря и новото правителство. И това е справедливият начин. Обществена тайна е, че по-голямата част от дълга, който Гърция дължи към други страни от ЕС и ЕЦБ (Европейската централна банка), е даден,  за да се спасят френски и германски банки в частност.

Какво мислите за отношението и връзките на Гърция с Русия? Какво различава тази връзка от връзката на ЕС и Русия?

Нека да започнем от нещо основно. Русия е Европа. Руската култура се намира в ядрото на европейската. Никой няма право да монополизира значението на „Европа“. Неразбираем е европейският мир без Русия. Две световни войни ни научиха на това. Гърция, както и България имат специално отношение с Европа по исторически и културни критерии. Но и Германия, от своя страна има нейните специални отношения с Русия. За голямо съжаление, някои страни мислят различно. И в случая с украинската криза се държаха „изгоднически“ и авантюристично, обслужвайки интереси, които бяха не толкова „европейски“. Мястото на Гърция и на новото правителство е това: работим, за да допринесем отново за баланса на връзката между ЕС и Русия, в името на мира между народите.

Какви са според Вас проблемите, които среща отвън Европейският Съюз? Защо днес има толкова силен сблъсък между Севера и страните от Юга? Каква е причината?

Виновни са огромните различия и неравенство, които се създадоха между тези страни. Има страни, които произвеждат и други, които се превърнаха в огромен „супер - маркет“  за продукцията на другите. Има страни, които са длъжници и други, на които им дължат много. Големите международни инвеститори от богатите страни, се възползваха от свободното придвижване на стоки и хора, за което ме питахте в началото, в тежест на други страни. Местните производства на страни като Гърция и България, намаляха драстично, почти до изчезване. Човешката сила се пренасочи другаде. Как да се развият и напреднат тези страни? Разбира се, виновни са и правителствата и икономическият елит на страните ни за това плачевно положение. Но големият проблем на ЕС е, че никога не пожела да работи за конвергенцията между отделните страни. Върху това трябва да поработим, за да стъпим и построим стабилна база за ЕС. Какво обединение е това, когато работещият българин получава 1/10 от доходите на работещия  в Люксембург?

Откъде възнамерявате да намерите средства, за да финансирате  социалната  „програма на спасението“, която имате заложена?

Тази програма ще се финансира от приходите на бюджета. Стига, европейските ни партньори да разберат, че не може една икономика, която е загубила за няколко години 25% от силата си, да плаща за заемите си 15% от своя БВП (брутен вътрешен продукт). Ако се съгласят на облекчаване на дълга и, ако правителството успее да хване данъчните измамници, както се стреми, програмата за „социално спасение“ ще се финансира без никакви проблеми. СИРИЗА обеща логични неща. Сега е време и нашите сътрудници в Европа да проговорят с гласа на логиката.

Интервюто с Константина Кунева взе Вида Пиронкова

04.02.2015 – Брюксел – София

Благодарим за съдействието на Христина Копсини!

*Конвергенция – приближаване към определена стойност или точка; общ възглед или мнение; равновесие

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.