Докога ще пресичаме неправилно?

Докога ще пресичаме неправилно?
31-01-2015г.
52
Костадин Костов

От много време насам все четем статии и гледаме репортажи затова - колко невнимателни са шофьорите. Следим информацията за различни инциденти, случили се поради непредпазливост, недоглеждане или просто лоша преценка на водача. Но колко пъти сме обръщали внимание на нашето собствено поведение - това на пешеходци? Колко пъти сме минавали на червено и колко пъти самите ние сме били главните виновници за лошото стечение на дадени обстоятелства?

Може би всичко започва с психологията на човека и вечното усещане, че някой ни е длъжен...

Закъсняваме за работа - защо да не минем на червено. Бързаме за среща - да минем пред този автобус, той ще ни изчака. Отиваме в отсрещната сграда - няма смисъл да вървим до пешеходната пътека - по-добре да минем напряко.

От януари 2014 до октомври същата година -на улицата са били прегазени 106 души (до 31 октомври в катастрофи са загинали общо 558 души), което е с 20 повече от предходната година. Над 60% от жертвите пешеходци са хора над 65-годишна възраст. Едва 15% от тях са блъснати на зебра пътека. Останалите са прегазени при неправилно пресичане на пътя.

Това ясно показва, че явно българинът не знае какво е правилно пресичане, не се страхува от глобите и най-вече - не се страхува за живота си.

Колкото до глобите, на хартия те звучат доста стряскащо - глобите за пешеходци започват от 20 и достигат 150 лева. Фиш с минималния размер санкция се издава на граждани, които пресичат неправилно улицата без риск за останалите участници в движението. При минаване на червен светофар, прескачане на мантинела, синджири и други ограждения, глобата скача на 50 лева. Ако човекът не желае да подпише фиша, му се съставя акт. В случай, че е създал опасност от катастрофа, пешеходецът може да отнесе глоба от 150 лева, пише "Преса".

За съжаление, много рядко някой следи за подобен вид нарушение и много малко хора са глобени за това, че не са пресекли правилно.

Естествено, никой не може да твърди, че пешеходците са виновни за всички ПТП. Напротив, ставали сме свидетели на какви ли не инциденти, свързани с хора, блъснати именно на пешеходна пътека, докато са пресичали правилно. Тогава къде е истината? Кой е виновен - пешеходецът или водачът?

Едно е ясно обаче - никой от нас не е особено внимателен за собствения си живот и за този на другите. Не се замисляме какво ще се случи, ако направим дадено нещо и може би забравяме да се оглеждаме…кой идва към нас.

Ако само за един миг се върнем назад, ще осъзнаем, че, ако мислим единствено върху шофирането, докато шофираме - никога нямаше да попаднем в сериозен инцидент. Или, ако за половин минута се фокусираме върху това как да пресечем правилно -  инцидентите щяха да са значително по-малко.

Може би, ако дадените институции бяха отделили повече служители и време, които да следят внимателно случващото се по пътищата, България нямаше да се нареди преди няколко години до седмото място в света по пътно-транспортни произшествия. Нямаше хиляди хора да са загубили близките си на пътя и, когато ние минаваме по тези пътища, те да са покрити с плочи с имената на жертвите.

Затова, явно в България всеки от нас трябва да се опита сам да запази живота си. Да се защити и най-вече да се предпази от всичко лошо, което може да му се случи. Може би е най-добре да започнем от това, което става по улиците.

И не да го правим от страх заради глобите, защото човешкият живот не струва 50лв. Просто трябва да променим мисленето си и, когато пресичаме - да го правим правилно. Когато шофираме - да не говорим по телефон, пием кафе или алкохол, или друго...

Защото явно, ако ние не се опитаме да спасим себе си - никой няма да помисли за нас!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.