Да сервираш на бездомните...

Да сервираш на бездомните...
21-01-2015г.
87
Костадин Костов

В началото на седмицата социалната мрежа беше взривена от един клип. Клип на две млади момчета от София, облечени като сервитьори, които раздават храна на бездомни хора по улиците. Георги Симеонов и Божидар Калчев споделят в началото на видеото: ''Всеки ден виждаме просещите по улицата и, макар да знаем, че повечето са контролирани, можем да ви уверим, че положението им хич не е розово. Затова сме облечени като сервитьори и ще направим един малък жест, за да ги усмихнем".

Те апелират всички хора да не подминават бездомниците, а да се спрат при тях и да чуят историята им…

Специално за Лентата двете момчета решиха да разкажат своята история - за добротата, примера и как се живее в България!

Добрите хора проговарят…

Разкажете ми за себе си? Откъде сте? Какво учите и с какво се занимавате?

И двамата сме ученици от София. Георги е с езиков профил в 7 СОУ "Св. Седмочисленици", а Божидар учи екскурзоводско обслужване в СПГТ.

Защо решихте да помагате на хората?

Не мислим, че с жеста, който направихме им помагаме в правия смисъл на думата. Все пак, един обяд не е нещо, което да ги извади от положението им, но пък кой знае - може един жест и разговор да ги тласнат в различна посока. А и с нас вече се свързват хора, интересуващи се от конкретни персонажи в клипа, а това ни говори, че сме подтикнали някой да направи нещо по-голямо за тях.

Как се роди идеята?

Идеята се роди от това, че искахме да направим видео стил "Prank", но си казахме, защо пък да не съчетаем видеото с една добра и нестандартна кауза.

Трудно ли се осъществява тя в България?

Ами не особено, нужни ни бяха камера, статив и малко средства, с които да закупим храна, но стига да я има добрата идея и намерението – намират се.

Как приеха родителите и приятелите ви идеята?

Всъщност те разбраха за нея и я видяха като завършен видео клип, а не като идея и да, насърчиха ни да продължаваме в същия дух.

Трудно ли е да си добър?

Не, стига наистина да искаш а не да го искаш, защото знаеш, че е хубаво.

Сами ли организирахте всичко?

Да, организацията и заснемането на клипа отнеха точно един ден, а монтажа още един.

Каква е историята на бездомните?

Строго индивидуална, много от тях са висшисти с добра кариера зад гърба си, сполетяло ги е нещо лошо и са се поддали на нещо неприятно.

Коя от всичките истории ви развълнува най-много?

Определено тази на маестрото от края на клипа (бел.ред – става дума за диригент, който със своя оркестър е прославял България, но пенсията му не стига...за нормален живот).

Какво бихте казали на българските политици?

Просто да седнат за миг и да помислят - каква сила, власт и доверие им е дадена и как всеки ден велики българи си отиват в мизерия вследствие на множество грешки. Ако не са там, за да работят за доброто на народа, по-добре тихо и кротко да си тръгнат.

А на хората, които всеки ден подминават бездомните по улиците?

Ако трябва да бъдем реалисти няма как, а и не е нужно всеки да се спира, но нека помислят дали могат да помогнат - било то с мотивиращ разговор, с дом, с възможност за работа или нещо друго и, ако могат, да не си и помислят да пропуснат да го направят.

Мислите ли отново да предприемете подобна инициатива?

Определено да, с всичкия този медиен и публичен интерес, с нас започнаха да се свързват хора и искаме да призовем и тези от вашите читатели, които биха имали интерес да участват или мислят, че имат възможност да помогнат да се свържат с нас и да ни напишат две думи за себе си на: [email protected].

Ето го и видеото, което трогна масово хората в социалните мрежи:

http://vbox7.com/play:094778b764

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.