И той не е Шарли!

И той не е Шарли!
14-01-2015г.
40
Симона Милкова

Потърсихме разследваните за радикален ислям мюсюлмани от Пазарджик. „Не съм Шарли, аз съм мюсюлманин.“ Това бяха думите на Яшар Мустафа, председател на джамийското настоятелство в ромския квартал "Изток".


Според вас като мюсюлмани, правилно ли е хората да си правят шеги с вашите религиозни водачи?
Не е правилно, не само с ислямската. Но аз искам да засегна и християнството, защото в Шарли изобразиха как Дева Мария ражда Исус Христос и те по такъв начин я направиха, че просто срам за тези хора. Те може да са писатели, но първо трябва да уважават религиите. Не трябва човек да се гаври с религиите.
Да, може да има свобода на словото, всеки е свободен да изразява своето мнение, но трябва да се съобразява поне с нашите светини.

Трябва да забравим да бъдем лоши и да бъдем добри. Не трябва да обиждаме другия и после да казваме „Ами да, това е свобода на словото“. Аджеба, аз ще направя това... но дали няма да засегна милиони и милиарди хора. Защото предполагам и Вие знаете на земното кълбо мюсюлманите са вече милиард и половина. И Вие по този начин  засягате Пратеника, Аллах да го благослови и с мир да го дари, засягате милиарди хора.
Трябва да се страхуваме от Аллах, да направим това нещо. Защото тук е свободно, но след смъртта има изпитания и тогава как ще отговарят пред Аллах, не знам.

А това, което им се случи на тези журналисти в следствие на карикатурите - действията на ислямистите, тях как ще ги коментираш?
За атентата и за убийствата - не ги одобрявам, не само в нашата религия, но в нея сто на сто е забранено убийството и самоубийството. Този, който убива без причина човек, той убива целия свят. Този, който спасява един човек, той е спасил целия свят. Аз го знам това като мюсюлманин и никога няма да посегна да убия някого. Колкото и да е грешен, колкото и да не е прав. Аз не мога да си позволя лукса да убивам някого. Заради каквото и да е. Мисля, че 2011 г. „Шарли Ебдо“ беше съден, точно заради тези карикатури. Защо не отидоха тогава тези хора да защитават  религията си? Чрез съд  да я защитят, но не и чрез убиване.

Той (атентаторът) като умря по този начин, кого защити, нима е докарал нещо хубаво за исляма?! Не е докарал нищо хубаво. Целият свят си вдигна очите срещу исляма. Е, това дали е добро? Аллах дали ще го одобри?! И тези две момчета дали са мюсюлмани или са някаква друга организация, която иска да хвърли петно на исляма.

Всеки пореден такъв атентат как се отразява на обикновените мюсюлмани?
Ами не добре. Ще Ви дам един пример. В Афганистан почна война и на следващия ден всички в полицията, минаха още два дни и телевизии дойдоха и ни изкараха талибани. Минаха още 2-3 години стана войната в Ирак - станахме терористи. Войната се прехвърли в Сирия, ние станахме Ислямска държава. Сега във Франция стана този атентат, да внимават вече тези хора, пък сега да не ни правят французи, че вече стана прекалено. Оставете ни вече.

Добре, значи аз и ти, аз с моя Бог и ти с твоя, можем да живеем в мир и разбирателство?
Ами досега Вие колко пъти сте идвали тук? Някой нещо да Ви е казал? Някой някого да е заклал? Ние кого сме убили, бе, хора?! Ние ако бяхме убили, аджеба, щяхме ли да сме тука?

Ти би ли умрял в името на Аллах?
Да, бих! Но не и да залагам бомба и да отивам да трепя някого. Но бих умрял в името на Аллах, знаете ли кога, когато дойдат да трепят децата ми. Когато ще дойдат да унищожават държавата ни, когато ще дойдат да забранят религията ми или мен. Тогава човек трябва да се защити.  Но някой да дойде и да ти удари тухла в главата и да ти каже „Иди там, хвърли една бомба и ще идеш в рая“ . Ще идеш в рая , ама в шестък ще идеш в рая. Защото Аллах казва - „Който убива и се самоубива няма да влиза в рая“.

Вие сега състрадателни ли сте, съпричастни ли сте към болката на семействата на убитите в Париж карикатуристи и полицай?
Виж сега, тези хора, ако са направили това, нима семействата им са виновни за нещо? Той ако е оставил малки деца, гледах че имаше и 70-80-годишни, може би и внучета... Не е хубаво това, да оставиш близки. Не е хубаво.
Но аз исках само да попитам,  не знам дали няма да обидя някого, но все пак ще го кажа.
Не се радвам никак, да умряха 12-13 човека, но дай да помислим - в Афганистан наскоро умряха 180 деца. Те са деца, а не 70-80-годишни. Деца 5-6-годишни, колко народ умря? А как  не можахме досега да вземем по един плакат и да излезем пред техните посолства на улиците и да покажем човечността си. Няма значение различията в религиите, ние всички сме хора. Ние сме създадени от Аллах.  Аллах създаде Адам, създаде Ева. И ние всички хора сме създадени от Адам и Ева. Един вид - ние всички сме братя. Аз така го разбирам. Но там явно човешкият живот е много евтин. Мюсюлманинът е много евтин. Убиват го и даже не съобщават по телевизията.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.