Да бъдеш или да не бъдеш Шарли?

Да бъдеш или да не бъдеш Шарли?
10-01-2015г.
36
Симона Милкова

Това е въпросът, който вълнува Европа, а и целия свят през последните дни. Разговаряме с Фатош Камбешева, сигурно си я спомняте, онази, същата, която дръзна да критикува ДПС. В следващите редове една мюсюлманка емигрантка отговаря на въпроса - би ли умряла в името на Аллах. 

Ти като мюсюлманка осъждаш ли окарикатуряването на религиозните ви водачи? Това проява на свободата на словото ли е или провокация?

През последните дни атмосферата в Европа се нагорещи заради радикалните хулигани или т.нар. терористи. Причината е, известното сатирично списание, напечатало карикатури на пророка Мохамед. Това списание не го прави за пръв и последен път, а и окарикатурява и други духовни водачи от други религии. Аз съм на мнение, че Господ е дал живот на човека и само той може да го отнеме. Убивайки се един друг ние извършваме грях и това не се прощава. Лично за мен няма значение кой и как изобразява моя пророк. Дори и в Сибир върху снега да го нарисуват, не ме интересува. Чуждото мнение няма да промени моята визия за него. Може би точно в този момент някой го рисува в Африка. Може ли да контролираме всичко?!  Мохамед не се изобразява никъде. Твърдят, че никой не знае как точно изглежда той. Затова и в джамиите няма да видите неговия образ. Той е в мислите и в съзнанието ни. Фактът е такъв, на сатирата се отвръща със сатира, но ниско интелигентните хора предпочитат пещерни методи.

Във вестник "24 часа" се появи една статия, озаглавена "Коранът има нужда от редактор", ще ти подам един цитат, който бих искала да коментираш: "Коранът трябва да бъде редактиран и модернизиран. От него трябва да се изхвърлят текстовете, които призовават към насилие срещу иноверците и рязането на глави. Както и тези, които налагат шериата и отхвърлят светските закони."

Коранът не се нуждае от редактиране. Коранът се нуждае от читатели, така както и Библията. Да, нуждае се от хора, които да го четат, а не да слушат от този и онзи какво пише в него. Предава се грешна информация за него и мюсюлманите слушат псевдо-имами без да полагат усилия да го четат. Много от приятелите ми мюсюлмани в Лондон са интелигентни хора и никога не биха тръгнали да убиват заради карикатури. По скоро биха съдили списанието, но не и  да стигнат до убийство.

"Една рисунка не може да убие никого... Екстремистите нямат нужда от никакви извинения." - това са думите на легендарния карикатурист Стефан Шарбоние, известен като Шарб, ти като мюсюлманка ще заклеймиш ли действията на братята си по религия, които превърнаха Париж в бойно поле? Осъждаш ли ги за това, което направиха?

Аз съм против това физическо насилие, независимо с каква цел е направено то. Изразявам своето възмущение и не подкрепям действията на радикалните ислямисти.

Подобни събития от една страна подклаждат ксенофобските настроения и нетърпимостта по отношение на мюсюлманите, от друга страна радикализират и самите мюсюлмани, какъв е правилният ход на Европа от тук насетне...

Чета и в турските сайтове коментари относно случилото се. Самата Турция е разделена на две. Псуващи по списанието и подкрепящи списанието. Държа да уточня, че поддържащите списанието са Кемалисти, сиреч, подкрепящи идеите на Ататюрк. Именно с този радикален ислям Ататюрк воюваше. Създаде най-великата държава без духовенството да има право да командва държавните дела. Сега Р. Т. Ердоган влачи към пропастта тази велика сила. Аз ще се вслушам в думите на песента на Джон Ленън "Imagine": "...представете си, че няма Ад и Рай, че живеем само един ден, че няма граници между държавите, че няма религия..." Нека работим над себе си и България сама ще пребъде!

България също е настръхнала, тук отдавна се говори за спящи радикални клетки, за последователи на ИД, крайни мюсюлмани…

Българските коренни мюсюлмани са много далеч от фундаменталния ислямизъм. Разкрепостени са, посещават заведения, пият алкохол, ядат свинско, сключват брак с хора от друга вяра, празнуват Коледа с приятели, тачат българските празници...за какъв радикализъм да говорим? Голям процент от младежите не посещават храмовете по време на религиозни празници. Затова и няма добро в България. Вярващият човек не носи зло. Дяволът не влиза в къща, където има Бог.

Кой е виновникът за онова, което стана - Европа, която допусна мюсюлманите или мюсюлманите, които злоупотребяват с гостоприемството?

Гостоприемната  Европа не е виновна. Виновни са тия, които злоупотребяват с нейното гостоприемство.

Неминуемо това, което стана ще се отрази и на обикновените мюсюлмани като теб...всеки следващ такъв акт ще провокира все по-нетърпимите погледи на околните към забрадката ти...

Аз нямам такъв страх, защото само този, който нож вади от нож умира. А и не съм допринесла с нищо лошо на околните, че да предизвиквам гняв или негативен поглед. Нямам такива параноидни чувства.

Ти би ли умряла в името на Аллах?

Не! Това е болна психика ! Аллах осъжда самоубийците и убийците! Затова тия камикадзета и терористи нямат нищо общо с вярата в Аллах. Ето защо, пак повтарям, трябва да се чете Коранът, а не да се зубрят молитви, без да знаете значението им.

И за финал: Ще бъдеш или няма да бъдеш Шарли?

Je suis Charlie !

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.