7 нови лимузини по-късно…

7 нови лимузини по-късно…
30-12-2014г.
15
Костадин Костов

На прага на новата година е време да си направим равносметка за това, което сме направили, приели, чули, видели. Да си направим равносметка дали постигнахме това, което искахме или пък за поредна година избрахме пътя на приемането пред този на промяната. Но равносметките винаги са били за тези, които не се страхуват от тях.

Вчера във всички новини, малко преди самия им край и сякаш казана небрежно, за да не предизвиква смут, се появи една новина: а именно, че НСО получава седем нови лимузини на обща стойност 900 000 лв. В новите лимузини щели да се возят чуждестранни гости и български министри. Това ме накара да се замисля дали сме онази бедна държава, за която навсякъде се тръби, че сме.  Може би сме една богата държава с бедно население. След като тази държава си позволява играчки, с които да се хвали пред приятелите си от други държави, значи всичко е просто един голям театър.

Преди четири дни един камион се преобърна в дере пълно с вода. В камиона пътуваха 15 служители от МВР, при инцидента загина 34-годишният Асен Асенов. Къде беше същата тази държава преди да стане този инцидент? Защо не купи по-добра техника, по-безопасни камиони за хората, които охраняват  българската граница. Все въпроси, които ще останат без отговор. Защото такъв няма. Не се инвестират пари в отбраната, не се инвестират пари в образованието или здравеопазването, но за сметка на това винаги се намират пари за разнообразяването за политиците, например новите им лимузини. Замисляте ли се как тези 900 000 лева щяха да помогнат на някое друго звено: колко камиони щяха да се купит за отбраната, колко много нови работни места щяха да се отворят, за да не се налага един човек да охранява непрестанно…Може би държавата трябва да престане да кърпи дупките по дрехите на своя народ и да купува нови дрехи за себе си, а да почне да мисли повече за нас - хората.

Едно изречение ми направи особено впечатление. Това, че същите тези лимузини били купени за чуждестранни гости. И какво? Какво ще покажете на вашите чуждестранни гости, господа управляващи: майката, която взима стотинки, за да отгледа детето си. Учителят, които не е получил уважението, което заслужава. Или пък хилядите безработни, които за вас са само статистика…Или лекарите, които биват пребивани, когато се опитват да помогнат. Или дупките, по които се движим и които вие наричате нови пътища. А може би ще покажете детските площадки, заринати с игли на наркомани и с кучешки изпражнения. Не, вие няма да покажете тази страна от българската действителност.

Ще поканите новите ви приятели на изискан обяд, ще им връчите два - три медала или ордени и те ще си тръгнат, отново превозени с тези скъпи коли. Няма да видят действителността в България. Никой няма да им каже за нея.

Но може би  максимата, че всеки народ заслужава съдбата си е правилна. След като година след година си избираме едни и същи хора да ни управляват…Понякога приели маската на нови идеи, друг път – изявяващи се в нова партия, на следващата година, отрекли се от нея и избирали да бъдат самостоятелни…След като ние като народ позволяваме на подобни хора години наред да ни управляват…Да разпределят парите ни, да се надяват, че няма да стигнем възрастта за пенсия и още преди това да се опитват всячески да вземат парите ни за такава. Явно заслужаваме да бъдем най-бедната страна. Явно заслужаваме да виждаме как политиците ни се возят в лъскави коли, а ние се чудим от къде да вземем кредит, за да изкараме месеца.

Докато продължаваме да избираме същите тези хора нещата няма да се променят.

Ще стоим отстрани и ще се радваме на трохите, които ни хвърлят. Ако продължат да ни ги хвърлят, разбита се. Ще се радваме на кърпените дрехи и ще си ги носим - с радост. Ще продължаваме да гледаме новините, които са пълни с криминални репортажи, с новини за пострадали или загинали, с призиви да помогнем на някой човек в беда. Къде е държава и защо тя не помага? Защото ние нямаме държава, нямаме управление и нямаме управляващи.

Нека си карат лимузините със здраве. А ние ще търпим…защото това умеем да правим най-добре!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.