Мила, кукло Барби...с целулит!

Мила, кукло Барби...с целулит!
21-11-2014г.
131
Радост Петрова

Може и да сте чули вече за най-новия проект на графичния дизайнер Николай Лам, който тоя път направи Барби дебела. А може и да не сте. В такъв случай, детето у вас тепърва предстои да претърпи леки сътресения от прочетенето и видяното.

Същият този Николай преди време просто махна грима на Барби. Показа ни как тя ще изглежда след баня. Сега обаче й се е заял малко повече. Махна й перхидрола, сложи й по-голям задник, целулит, белези от акне, лунички, бенки. На една от куклите дори е направил белег от операция. Лам, позовавайки се на изследванията на Центъра за контрол на заболяванията, пресъздава кукла, която да отговаря на пропорциите на едно средностатистическо 19 годишно момиче, с всичките му малки недостатъци.

Е, сигурно бихте могли да предположите подбудите на младия артист да се гаври с Барби по тоя начин. Той казва, че нейният образ е нереален и „хипер сексуализиран”. Искал да покаже, че и „реалността може да бъде готина”. В първия момент звучи благородно, но аз го намирам за пълна глупост.

Колко точно комплексиран трябва да си, за да ти роди главата това? Какво му е направила Барби? Не е искала да си играе с него, когато е бил малък? Или е създала в представите му някакви недействителни очаквания към жените, за което сега той, когато вече е пораснало дете с явно много яд в себе си, си отмъщава?

Ще ви попитам и още нещо.

Идеята на играчките не е ли да развиват въображението на малчуганите? Да си представят фантастични светове с чудни принцеси и принцове, които местят планини. Да мечтаят за Волтрон (или каквото там гледат днешните дечурлига). Да се възхищават на смелостта на Цар Лъв. Надали това е създало у вас очаквания сърничката в зоопарка да ви проговори, жена ви да е точно копие на Барби, мъжът ви да се бие с извънземни насекоми или Батман да спасява света.

Писна ми от модернистични лайна. Ако показваме единствено действителността на децата си, как после да им кажем: „Мечтайте!”. Ние и сега възпитаваме идиотчета, а представете си какво ще бъде, ако не само загрозим Барби, ами това се превърне в тенденция.

Да им разкажем, че Аладин, мятайки се от терасата с килимчето се размазва и умира. После никой не намира пари за погребението му и бива заровен на общинско място без надгробна плоча или цветя. Да им нарисуваме книжка, в която принцът, тръгвайки към любимата си, която е през девет долини в десета, бива нахапан от кучета и изнасилен от бездомник. Което го пречупва и той решава да се насочи към порно индустрията. Да пуснем филмче, в което осъвремененият Немо да не може да бъде намерен, защото просто цялата флора и фауна на моретата и океаните е измряла. Нека. Все пак не искаме отрочетата ни да се разочароват по-късно.

Побира ли ви главата какви сиво мислещи дебили ще пораснат така?

После ходи ги убеждавай, че Тери Пратчет е велик писател. Че фантастиката е нещо уникално яко.

Аз имах около 50 кукли Барбита, когато бях малка. Не страдам от ниска самооценка или нещо подобно заради това. Не изпадам в депресия при вида на манекенките. На дъщеря си ще купя и 100, ако трябва. И ще се постарая нито една от тях да не е дебела или с акне. Ще я накарам да мечтае, да търси и от нея ще стане човек с цели и идеи, а не темерут.

снимки: dangerousminds.net

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.