„Търрр-таааааак, марихуана“

„Търрр-таааааак, марихуана“
09-11-2014г.
93
Симона Милкова

Не може да не сте видели в нета парчето на Криско и Мария Илиева „Видимо доволни“, изпълненo в чалга вариант. Епохално е. „Как се мяташ, как се бараш“, а отдолу едни мазни поп-фолк ритми. Говорим си със Силвестър Методиев, фронтменът на орк. Фантазия, който пресъздаде хита на Криско. Оркестърът, с изключение на Силвестър, който е завършил Националното музикално училище „Любомир Пипков“ ,е създаден от самоуки роми – музиканти, групата им се занимава главно със смесването на хип-хоп, поп, рок и джаз музика с етно и фолклорни мотиви. Онова, което ни провокира да ги потърсим обаче се казва „Марихуана“. С две думи – група одухотворени цигани пеят за трева и имам предвид това: „търррр-тааккк, марихуанаааа, тъъъррр-тааааккк, яко ме хвана“…Оркестърът се състои от 8 човека - Силвестър – барабанист и певец, викат му Силви, бас е Ангел – Морякът, певецът е Алекс – Мънки, има и още. Дейвид по прякор Машината, викат му така, защото е масивен, по-обемист бил. Евелин е певицата на групата. Ивайло свири на китара, а Ачо на перкусии. Димитър - на кларинет.

Защо направихте кавър на парчето на Криско?

Ние гледаме глобално на нещата, това се очерта като хит на лятото, ние сме банда, която се занимава с интерпретацията на такива парчета и просто нямаше как да не го направим. А и така щяхме да привлечем още по-голямо внимание.

Нека да започнем от там, парчето ви „Марихуана“, колко марихуана е изпушил оркестърът?

Групата е изпушила 2 тира с марихуана, като Морякът е изпушил единият. Всички пушим марихуана. Марихуаната е нещо, което те кара да твориш. Морякът казва, че марихуаната за него е лекарство, на Ивайло му носи спокойствие, за Дейвид – Машината тя няма чак такова значение, Алекс – Мънки казва, че това е друга реалност, в която се пренася от реалността. Митко казва, че марихуаната му отваря вратичка към свят, който може да си обяснят само маниаците. За Силвестър Марихуана е хитът на лято 2014.

Това начин да се харесате на многото пушещи трева в България ли е?

Един истински хит, може да стане такъв, тогава, когато има частица от всекидневието на хората. В момента марихуаната е нещо, което кара младите да се вълнуват, нещо, за което говорят всеки ден, ако се бяхме появили преди 20 години, може би щяхме да пеем за Арда без филтър или за Мелник. Който пуши Мелник е в реалността преселник, хайде заповядай…/б.р. започва да рапира…/

Ама това вашето не е ли пропаганда? Родителите ще ви линчуват.

Всяко нещо си има критици и последователи, но не бих казал, че нашето парче провокира употребата на марихуаната, нашето парче е следствие на употребата, това нито аз, нито ти можем да го спрем, нито законът.

„Хей полицайче, дай една петичка“ -  да нямате проблеми с органите на реда след тези строфи?

Зад всяка една гнила работа в нашата държава седи някой пост. Ако се заслушате внимателно в парчето ще видите, че това е истината за нашата държава. Всичко е една мъгла, а в основата на всичко седят онези горе, онези важните. Ние сме хора на изкуството, нашата работа е да накараме хората да се забавляват, искаме да накараме хората да се потопят в свободния свят, всички се съобразяват със стереотипи, ние искаме да сме над тези неща. Тревата ни я набавя природата и ние просто я възпяваме.

Но на какво учите младите?

Доскоро в чалгите се пееше за шампанско и сълзи…вие за марихуана?

Пееше се и „ох, банана - как да го хвана“, после беше „напипай го“. Това не знам дали спада към пропагандата,истината е, че времената се менят и според това се променя и музиката. Ние попаднахме в този диапазон от години, в които младежите се вълнуват от марихуана. Преди 10 години може би хората са били на шампанско и сълзи, още по-преди това е било“червено вино снощи пих“, сега ние сме по-положителни, падаме си по купона.

Любимите ви музиканти?

Дърти лупс и Емил Димитров.

Какво свирите вие сега, чалга или рап?

Ние сме моста между модерната музика и етно музиката, балканската музика. Ние сме някаква чорба от музики.

А какво мислите за класическата музика?

Това си е основата на музиката, всичко се гради върху класиката. Всички годишни времена на Вивалди съм ги слушал хиляди пъти, аз направих визитната картичка на българския инструмент кавал пред Найджъл Кенеди. Лично аз му го показах. Показах му какво е български фолклор.

Музикант къща храни ли?

Музикант вкъщи не се храни. Ние си изкарваме прехраната само с музика слава на Бога. Ние обикаляме, свирим навсякъде.

Какво мислите за силиконовите чалгаджийки?

Предпочитаме музиката пред визията.

Вашата музика ще остане ли в историята?

Силно се надяваме, но не ни се вярва, музиката отдавна спря да се задържа на пазара, пазарът много се наводни, на тази малка площ и тази малка нация, има страшно много певци, трудно е да се очертае стил, които да остане занапред във времето. Едно време цедката е била много по-ситна. От преди години знаем 20 имена – Лили Иванова, Емил Димитров, Васко Найденов, сега всяка седмица излиза нов изпълнител. Надяваме се да остане нещо след нас, но се съмняваме, ще дойде нещо ново на мода и ще ни забравят много бързо.

За финал дай малко фристайл?

"К‘во става тука всички мишки се събраха, долните боклуци всичко обраха, много ме дразни тоя, чак пък със ръка ми маха, к‘во става братле, май нещо те преебаха, к‘во става мен, тука ли си мен, айде бе Моряк, айде бе маняк, ти си пустиняк"…

култовото парче "Марихуана", ето тук: https://www.youtube.com/watch?v=S-XxUHgFR_E

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.