Внимание: деца „джихадисти” в Пазарджик си играят на екзекуция!

Внимание: деца „джихадисти” в Пазарджик си играят на екзекуция!
03-11-2014г.
41
Лентата

Деца от Пазарджик „си играят” на джихадисти, имитират обезглавяване и се държат като членове на „Ислямска държава”. Това стана ясно днес, след като от сдружение „Дружба Родина” подадоха сигнал, че в социалните мрежи се разпространява клип на децата-джихадисти от ромската махала в града. Екипът на Lentata.com се свърза със секретаря на културно-просветната организация на обединени българи и мохамедани – Петко Колев, за да разберем повече. Какво има в тези клипчета и как да тълкуваме ситуацията, че в един български град, едни български гражданчета си играят на терористи. Ето какво ни отговориха:

Г-н Колев, какво се вижда в клипа точно?

Това, което видях са две деца – едното облечено в бяло и коленичило и друго в черно зад него - и с бутафорен меч, ритуално извършва декапитация, от латински това значи „рязане на глава”...каквото всъщност наблюдаваме по екзекуциите... Около децата имаше възрастни хора, облечени в традиционно мюсюлмански дрехи, които акламираха ритуала.

А вие как тълкувате появата на този клип?

Това е тревожен сигнал, нужно е заедно с Главно мюфтийство, с другите вероизповедания, да обсъдим въпроса - това явление израз на какво е. Във всеки случай – не бива деца да се въвличат в такива сцени...Най-малкото, ние отричаме деца да участват в предизборни кампании по невинен начин, а такъв тип въвличане на деца е направо антихуманно и би имало много лоши последствия за нашето общество.

Трябва ли да има някакви санкции, какво да се предприеме след появата на този клип?

Трябва да седнем заедно с ръководствата на религиозните общности, в случая с Главно Мюфтийство, да се обсъдят тези явления съвсем сериозно и отговорно. Заедно да предприемем мерки. Ние считаме, че може Главно мюфтийство също да има проблеми с изповядването на свръх религиозност. Не мога да си представя, че по друг начин те биха разглеждали нещата, може би имат нужда и те от помощ. Може би не могат да се справят с подобен тип поведение и трябва да бъдат подпомогнати от обществото.

Какво казвате на тези, които се притесняват от засилването на радикалния ислям у нас?

Имат право на тези опасения и очевидно само с опасения няма да минем. Като зряло общество нека да обсъдим нещата, а не един срещу друг. Нашата организация работи за обединение на българи-християни и българи-мохамедани, между българи и турци, за взаимно религиозно уважение и за съвместен живот. Точно затова подаваме този сигнал. И сме готови да участваме в един активен разговор, но активен – с цялата общественост, държавата, религиозните вероизповедания.

От Вашето сдружение смятате, че се работи срещу единството на българската нация...

Това е продължителен процес, който системно върви. На базата на мистификации и псевдонаука се прокарват постоянно такъв тип неверни твърдения – християнската общност по отношение на мюсюлманската и мюсюлманската общност по отношение на християнската, поражда се недоверие, омраза, а най-накрая виждате до какви сценки стигаме.

Кой може да бъде обвинен за това?

Разговорът кой точно е виновен не е толкова важен, а е важно какво правим ние като общество да защитим себе си. Понеже, когато се стига до крайности, няма пощада за никой – мюсюлмани избиват жени, деца, без оглед на мирно население, никой няма да бъде пощаден в един бъдещ момент.

Нашите убиват чуждите – това изобщо е разговор, който не бива да става. Не бива търсейки точния подбудител да забравяме, че сме длъжни като общество да водим разговор с разумните представители на всички религиозни общности и съседни държави. И цивилизовано да намерим решение за отпор. Сигурен съм, че можем да намерим разумни решения на тези травматични, инфекциозни състояния.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.